• Arkkitehtikoulutus
 • Maisa

Tulevan arkkitehtiopiskelijan hakukevään ensimmäinen etappi on ennakkotehtävien teko. Kyseessä on yleensä kolmen tehtävän suuruinen kokonaisuus, joka toteutetaan kotona itsenäisesti ja arvostellaan jatkoon/ei jatkoon –periaatteella. Tehtävät mittaavat perustaitoja, kuten piirustusta, maalausta, rakentelua ja kekseliäisyyttä. Ennakkotehtävät julkaistaan dia.fi -sivustolla 15.2.2021 ja ne tulee palauttaa 31.3.2021 klo 15 mennessä.

Ennakkotehtäviin valmistautuminen oli kutkuttavaa. Toisaalta kauhistutti, kun ei voinut tietää mitä tuleman pitää, mutta toisaalta se toi myös tyyneyttä. Mitään kovin konkreettista ei voi eikä tarvitsekaan kiirehtiä tekemään ennen tehtävien julkaisua. Käytin odotteluajan vanhojen tehtävänantojen selailuun ja lyijykynieni teroitteluun sekä ennen kaikkea lepäämiseen. Takana oli rankka kevät ylioppilaskirjoituksineen ja saamatta jäänyt opiskelupaikka, ja pieni tuumaustauko välivuoden muodossa teki loppujen lopuksi pelkästään hyvää.

Vaikka ennakkotehtävissä, saati myöhemmin keväällä koittavissa piirustus- ja suunnittelukokeissa tarvittavia välineitä ei tarkalleen vielä tiedäkään, kannattaa tarkistaa, että perusvälinearsenaali on jotakuinkin kunnossa. Laadukkaita, erivahvuisia lyijykyniä sekä värikyniä tarvitaan lähes poikkeuksetta joka vuonna. Kannattaa myös hankkia hyvät akvarellivärit, erilaisia siveltimiä ja laadukasta paperia niin maalausta kuin piirustustakin varten. Pääsykoetehtävissä on usein pyydetty käyttämään myös erilaisia huopakyniä, ja myös niiden käyttöön voi halutessaan tutustua. Tärkeintä on ehtiä tutustua välineisiin rauhassa. Jos tehtävänannoissa esitelläänkin jokin täysin uusi tekniikka tai väline, on tarvittaviin hankintoihin onneksi vielä runsaasti aikaa myös tehtävien julkaisun jälkeen. 

Muistan vallanneeni ennakkotehtävätehtaalleni alueen keittiönpöytämme päädystä, mikä ei jälkikäteen ollut ehkä kaikkein mielekkäin ratkaisu. Välineet ja paperit olivat jatkuvasti tiellä ja odotin kauhulla sitä aamua, kun isäni kahvikuppi kaatuu vahingossa piirustusten päälle. Siispä neuvoni tulevalle hakijalle on: etsi tehtävien teolle kotoa jokin mahdollisimman viihtyisä ja rauhallinen paikka.  Voi tietenkin olla, että syrjäisen lukunurkan sijaan tuo paikka on nimenomaan keittiönpöytä. Pääasia, että työskentely-ympäristö on mielekäs. On myös hyvä pystyä siivomaan tehtävät tarvittaessa pois näkyvistä – tauot ovat avain tehokkaaseen työskentelyyn.

Viime keväänä ennakkotehtävät palautettiin Opintopolun kautta ensimmäistä kertaa täysin sähköisesti pdf-muodossa. Töiden taltioiminen onkin nykyään olennainen osa hakua. Kannattaa etukäteen tutkia, missä ja miten voit skannata valmiit tehtävät ja millaisella kameralla mahdollisen pienoismallin kuvaaminen onnistuu parhaiten.

Ennakkotehtävissä vaadittavia tekniikoita voi tarvittaessa hakeutua harjoittelemaan Valmennuskeskuksen ennakkotehtäväkurssille. Kurssi sijoittuu viidelle viikonlopulle helmi-maaliskuulle ja siellä tehdään vuoden ennakkotehtäviä simuloivia harjoituksia. Varsinaisia ennakkotehtäviä ei kurssilla toteuteta, vaan ne laatii jokainen kotona itsenäisesti. Sen sijaan kurssilta saa arvokkaita vinkkejä tehtävänantojen tulkintaan, välineiden ja materiaalien kekseliääseen käyttöön sekä esimerkiksi pienoismallin kuvaamiseen.

Pääset tutustumaan ennakkotehtäväkurssiin tarkemmin tästä!

Maisa

Olen 26-vuotias seitsemännen vuoden arkkitehtiopiskelija Aalto-yliopistosta. Opiskelun ohella työskentelen projektiarkkitehtinä helsinkiläisessä arkkitehtitoimistossa sekä tutorina Valmennuskeskuksen kursseilla. 

Innostavan ja inspiroivan mutta ajoittain myös hyvin hektisen koulu- ja työarjen vastapainoksi vietän vapaa-aikaani mieluiten lukien, tanssien, ulkoillen, valokuvaten ja rakkaiden ihmisten seurasta nauttien. 

Blogissa jaan ajatuksia ja kokemuksia kuluneiden opiskeluvuosien varrelta sekä vinkkejä arkkitehtuurin pääsykokeisiin tähtääville.

Muita blogipostauksia

 • Arkkitehtikoulutus
 • Maisa

Valmennuskurssia valitsemassa

Pääsin aikoinaan sisään arkkitehtuurin laitokselle toisella yrittämällä. Se todella yllätti, sillä olin henkisesti varautunut käyttämään...

Lue lisää
 • Arkkitehtikoulutus
 • Laura

Kandidaatintutkielman prosessi

Syyslukukauden viimeinen luento lopeteltiin juuri, ja samoin kandidaatintyön palautus. Koko syksyn kestänyt prosessi on viimein ohi! Tunnen helpotusta, vaikka kandityön arvosana jonkin verran...

Lue lisää
 • Arkkitehtikoulutus
 • Maisa

Ajatuksia hakemisesta ja opiskeluajasta

Aloitin tänä syksynä seitsemännen opiskeluvuoteni. Hurjaa, kuinka aika rientää! Nyt, kun opinnot ovat loppusuoralla ja arkkitehdiksi valmistuminen diplomityön päässä...

Lue lisää
 • Arkkitehtikoulutus
 • Laura

Arkkitehtuurin mallilukujärjestys

Ensimmäinen periodi saatiin juuri päätökseen ja päätin kirjoittaa, mitä kyseinen ajanjakso on pitänyt sisällään. Alla oleva lukujärjestys on...

Lue lisää
 • Arkkitehtikoulutus
 • Laura

Arkkitehtiopiskelijan ideapankki

Suunnittelutehtävän ideoinnin aloittaminen voi olla välillä haastavaa, ja ehkä myös aihe tuntuu vaikeasti lähestyttävältä. Tässä postauksessa...

Lue lisää