Oikeustiede - pääsykoetietoa

Oikeustiede on oikeusjärjestykseen, oikeudenmukaisuuteen ja oikeudellisiin käytäntöihin erikoistunut tieteenala. Oikeustieteellistä asiantuntemusta tarvitaan kaikilla yhteiskuntaelämän osa-alueilla.

Pääsykoetietoa

Oikeustieteellisellä alalla on käytössä yhteisvalinta Yhteisvalinnassa ovat mukana kaikki oikeustieteelliset: Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot. Yliopistot käyttävät valinnassa yhteistä valintakoetta ja yhteisiä valintaperusteita.

Valintakoekirjallisuus julkaistaan 10.4.2019

Keväällä 2019 sähköisesti julkaistava valintakoekirjallisuus on hakijoiden käytettävissä maksutta. Valintakoekirjallisuuden voi edelleen tilata myös painettuna. Pääsykoekirjapaketista voi tehdä ennakkotilauksen Unigrafian verkkokirjakaupassa 12.–25.3.2019 klo 24.00 mennessä. Pääsykoekirjapaketit ovat myynnissä ainoastaan Unigrafian verkkokaupassa. Toimitustapa on postipaketti. Huomioithan, että myös pelkän sähköisen version lukuoikeus tulee tilata Unigrafian verkkokaupasta.

Valintakoe pidetään 14.5.2019 klo 10:00­–15:00
 

Todistusvalinta

Vuonna 2019 oikeustieteelliselle alalle avataan todistusvalinta kaikissa alan suomenkielistä koulutusta antavissa koulutusyksiköissä eli Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistoissa.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiskiintiöön kuuluvat hakijat.

Todistusvalinnalla valitaan 20 % opiskelijoista. Loput 80% valitaan valintakokeen kautta. 

Ylioppilastutkinnosta annetaan pisteitä viidestä kokeesta: äidinkieli tai suomi/ruotsi toisena kielenä ja neljä muuta parhaat pisteet antavaa koetta. Pitkän oppimäärän mukaisia kokeita voi olla maksimissaan kaksi (2), täten maksimipistemäärä todistusvalinnassa on 47,5 pistettä. Jos hakija on kirjoittanut enemmän kuin kaksi pitkää ainetta, voidaan muut ottaa huomioon pistetaulukon B-kohdassa (keskipitkän pisteytyksen mukaisesti).

  Kokeet L E M C B A
A

Äidinkieli/Suomi tai ruotsi toisena kielenä koe

Pitkän oppimäärän mukaiset kokeet

10,5 9 7,5 6 4,5 3
B

Ainereaalit ja reaali

 

Keskipitkän ja lyhyen oppimäärän mukaiset kokeet

8 6,5 5 3,5 2 0,5

 

Kansainvälisten ylioppilastutkintojen (IB, EB, Rp, DIA) yhteispistemäärä suhteutetaan suomalaisesta ylioppilastutkinnosta saatavaan maksimipistemäärään. 

2020

Valintakokeessa ennakkoon luettavaa materiaalia tullaan käyttämään edelleen, ja lukuaika säilyy kuukauden mittaisena. Luettavan aineiston laajuudeksi on etukäteen määritelty 200­−300 sivua. Materiaali on sähköisesti ladattavana myös vuonna 2020. Valintakoe järjestetään toukokuussa. Koeaika muuttuu aiemmasta viidestä tunnista neljään tuntiin. 

40% valitaan todistusvalinnalla ja loput 60% pääsykokeiden kautta.