Oikeustiede - Miten pääset opiskelemaan

Oikeustiedettä voi päästä opiskelemaan pääsykokeella tai yo-todistuksella. Keväällä 2019 todistuksella sisäänpääsijöiltä vaadittiin Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoon vähintään 4 laudaturia ja 1 eximia.

Miten opiskelemaan oikeustiedettä?

Vuonna 2020 oikeustieteen opiskelupaikoista 40 % jaetaan ylioppilastodistuksen perusteella ja 60 % pääsykokeen perusteella.  Todistusvalinta on rajattu koskemaan pelkästään ensikertalaisia.

Ylioppilastodistuksesta pisteytetään äidinkieli ja neljä hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta. Suurimmat pisteet äidinkielen lisäksi voi saada matematiikasta, pitkästä kielestä ja fysiikasta. Vähiten pisteitä tuottaa terveystieto. Pisteitä voi saada useasta eri kielestä.

Pisteitä saa seuraavasti:

Parhaimmat pisteet tuottavat aineet L E M C B A
Pitkä matematiikka 36,1 30 24 18 12 6
Äidinkieli 33 27,5 22 16,5 11 5,5
Pitkä kieli 28,3 23,6 18,9 14,1 9,4 4,7
Lyhyt matematiikka 28,3 23,6 18,9 14,1 9,4 4,7
Fysiikka 26,5 22 17,6 13,2 8,8 4,4

Oikeustieteen yhteisvalinnan sivuilta löydät pistetaulukon kokonaisuudessaan.

Maksimipistemäärä ylioppilastodistuksesta on 154 pistettä. Todistusvalinnan lisäksi opiskelupaikan voi saada pääsykokeella

Todistusvalinnan pisterajat

Keväällä 2019 20 % uusista opiskelijoista valittiin todistusvalinnalla. Sisäänpääsy todistuksella vaati huippuarvosanoja. Todistusvalinnassa rima oli korkein Helsingin yliopistossa, jonne sisäänpääsy vaati vähintään 4 laudaturia ja 1 eximian. Myös Itä-Suomen yliopistoon pääsy vaati 4 laudaturia ja 1 eximian, mutta Helsingin yliopistossa todistuksen arvosanojen perusteella laskettu alin hyväksytty pisteraja oli kuitenkin Itä-Suomea korkeampi.

  Äidinkieli 2. aine 3. aine 4. aine 5. aine
Helsingin yliopisto (Helsinki) E L L L L
Helsingin yliopisto (Vaasa) E L E L L
Turun yliopisto E L E L L
Itä-Suomen yliopisto  L L L L E
Lapin yliopisto   L E E E E

Huom. keväällä 2019 käytössä ollut todistusvalinnan pistetaulukko on ollut eri kuin keväällä 2020 käytettävä taulukko. 

Oikeustieteen opiskelu

Oikeustiedettä voi opiskella Helsingin, Vaasan, Turun, Itä-Suomen ja Lapin yliopistossa sekä Åbo Akademissa. Oikeustieteellisen koulutusalan tutkintoja ovat oikeustieteen maisterin tutkinto (OTM) sekä oikeusnotaarin (ON) alempi korkeakoulututkinto. Oikeustieteellisiä jatkotutkintoja ovat oikeustieteen lisensiaatin (OTL) ja tohtorin (OTT) tutkinnot.

Kaikki Suomen oikeustieteelliset tiedekunnat ovat mukana yhteisvalinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että valintakoekirjallisuus ja valintakoe ovat tiedekunnille yhteiset. Oikeustieteen opintojen suosio säilyy vuodesta toiseen. Pyrkijöiden määrä on jo pitkään pysynyt lähes vakiona, kun vastaavasti monien muiden alojen hakijamäärät vaihtelevat paljonkin vuosien välillä. Lue tarkemmin opinnoista ja alan työtehtävistä. Seuraa myös oikeustieteelliseen pyrkiville suunnattua blogiamme. 

Ilmoittaudu kursseillemme ja menesty valintakokeessa!