Oikeustiede - Miten pääset opiskelemaan

Oikeustiede on oikeusjärjestykseen, oikeudenmukaisuuteen ja oikeudellisiin käytäntöihin erikoistunut tieteenala. Oikeustieteellistä asiantuntemusta tarvitaan kaikilla yhteiskuntaelämän osa-alueilla.

Miten opiskelemaan oikeustiedettä?

Vuonna 2020 oikeustieteen opiskelupaikoista 40 % annetaan ylioppilastodistuksen perusteella ja 60 % pääsykokeen perusteella. Poikkeuksena on Joensuussa Itä-Suomen yliopiston hakukohde julkisoikeus, jonne kaikki opiskelijat valitaan todistusvalinnalla. 

Ylioppilastodistuksesta pisteytetään äidinkieli ja neljä hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta. Parhaiten pisteitä äidinkielen lisäksi saa matematiikasta, pitkästä kielestä ja fysiikasta. Vähiten pisteitä tuottaa terveystieto. 

Pisteitä saa seuraavasti:

Parhaimmat pisteet tuottavat aineet L E M C B A
Pitkä matematiikka 36,1 30 24 18 12 6
Äidinkieli 33 27,5 22 16,5 11 5,5
Pitkä kieli 28,3 23,6 18,9 14,1 9,4 4,7
Lyhyt matematiikka 28,3 23,6 18,9 14,1 9,4 4,7
Fysiikka 26,5 22 17,6 13,2 8,8 4,4

 

Pistetaulukko kokonaisuudessaan löytyy Opintopolusta.

Maksimipistemäärä ylioppilastodistuksesta on 154 pistettä. Todistusvalinnan lisäksi opiskelupaikan voi saada pääsykokeella. Valmistaudu pääsykokeeseen valmennuskursseilla ja todistusvalintaan Yo-koevalmennuksilla.

Oikeustieteen opiskelu

Oikeustiedettä voi opiskella Helsingin, Vaasan, Turun, Itä-Suomen ja Lapin yliopistossa sekä Åbo Akademissa. Oikeustieteellisen koulutusalan tutkintoja ovat oikeustieteen maisterin tutkinto (OTM) sekä oikeusnotaarin (ON) alempi korkeakoulututkinto. Oikeustieteellisiä jatkotutkintoja ovat oikeustieteen lisensiaatin (OTL) ja tohtorin (OTT) tutkinnot.

Kaikki Suomen oikeustieteelliset tiedekunnat ovat mukana yhteisvalinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että valintakoekirjallisuus ja valintakoe ovat tiedekunnille yhteiset. Oikeustieteen opintojen suosio säilyy vuodesta toiseen. Pyrkijöiden määrä on jo pitkään pysynyt lähes vakiona, kun vastaavasti monien muiden alojen hakijamäärät vaihtelevat paljonkin vuosien välillä. 

Lue tarkemmin opinnoista ja alan työtehtävistä. Seuraa myös oikeustieteelliseen pyrkiville suunnattua blogiamme. 

Ilmoittaudu kursseillemme ja menesty valintakokeessa!