Suomen parhaat AMK-kurssit: Eniten sisäänpääsijöitä ja kurssilaisia keväällä 2021!

Opiskelijoiden haastatteluja

Maantiede tutkii ajankohtaisia aiheita

—  Maantieteen opiskelussa parasta on monipuolisuus, käytännön opetus ja ajankohtaisuus. Maantieteen saralla tehdään todella paljon ajankohtaista tutkimusta niin ilmastonmuutoksen kuin yhteiskunnan aiheista, toteaa alaa opiskeleva Elisa Hanhirova.

Elisa Hanhirova opiskelee maantiedettä Helsingin yliopistossa viidettä vuotta.

—  Pääaineenani on luonnonmaantiede, mutta kiinnostukseni on vaihdellut aluemaantieteessä ja geoinformatiikassakin. Maantiede on todella laaja ala, hän nyökkää.

Elisasta maantieteen opiskelu on haastavaa, mutta mielenkiintoista.

—  Opinnoissa on heti alusta alkaen melko paljon harjoituskursseja, joissa tehdään omia töitä opettajan opastuksella ja tutustutaan erilaisiin karttasovelluksiin. Tällöin pääsee tekemään karttoja itse. Opintoihin kuuluu myös maantieteen kenttäkurssi, jossa päästään harjoittelemaan maantieteellisiä tutkimuskäytäntöjä ryhmissä.

Opettajilta kannustusta pääsykokeeseen

Elisa aloitti pääsykoevalmistautumisensa viitisen kuukautta ennen koetta.

— Aluksi hieman selailin kirjoja ja muistelin asioita. Olin hakenut kaksi kertaa aikaisemminkin, joten materiaali oli tuttu. Kun kokeeseen oli kolme-neljä kuukautta, aloin lukea aktiivisesti viisi päivää viikossa ja lähempänä koetta kuusi päivää viikossa.

Hän luki myös ajankohtaisia uutisia maantieteellisistä aiheista.

—   Lisäksi opettelin käsitteitä ulkoa ja harjoittelin vastaustekniikkaa. Yritin ymmärtää ja yhdistää oppimistani asioista suurempia kokonaisuuksia.

Elisa kävi maantieteen valmennuskurssin kahteen kertaan.

—  Suurin hyöty minulle oli opettajien kannustus ja vastaustekniikan harjoitteleminen. Vaikka asiat olivat tuttuja ja olin itse jankannut samoja asioita kirjoista, opettajat löysivät vähän eri keinoja ja näkökulmia käsitellä asioita.

—  Omalta kurssiltani pääsi melko moni sisälle. Ensimmäisinä päivinä oli mukava löytää tuttuja naamoja fuksien joukosta!

Pää kylmänä pääsykokeessa

Pääsykoepäivänä Elisa yritti olla stressaamatta liikaa.

—  En koskenut enää kirjoihin enkä miettinyt pääsykokeen aiheita. Juuri ennen koetta stressi oli aika korkealla.

Hän aloitti kokeen tekemisen lukemalla kaikki kysymykset huolellisesti läpi.

— Pidin suttupaperia vieressä ja kirjoitin tehtävittäin ylös kaikki, mitä tuli ensimmäisenä mieleen. Tein tehtävät vähän satunnaisessa järjestyksessä.

Ratkaisu oli hyvä: Elisa pääsi sisään!

 

Elisa Hanhirova, 27

Helsingin yliopisto, maantieteen laitos