Suomen parhaat AMK-kurssit: Eniten sisäänpääsijöitä ja kurssilaisia keväällä 2021!

Opiskelu kauppiksessa

Kauppiksessa opiskelet liiketaloudellisia valmiuksia valitsemasi erikoisalueen mukaisesti. Voit keskittyä muun muassa markkinointiin, taloustieteeseen, henkilöstöasioihin, yritysjuridiikkaan ja moniin muihin vaihtoehtoihin. Yliopistojen tarjoamat erikoistumissuunnat vaihtelevat yliopistojen kesken, joten niihin kannattaa tutustua jo hakuvaiheessa.

Kauppatieteiden tutkinto koostuu alan yleisopinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista sekä koulutusohjelmakohtaisista opintokokonaisuuksista. Kauppiksessa opiskelet monipuolisesti, osallistut luennoille, teet tenttejä, tuotat ryhmätöitä sekä osallistut erilaisiin yritysvierailuihin. Opinnoissa korostuvat erityisesti kansainvälisyys sekä esiintymis- ja vuorovaikutustaidot. 

Kauppatieteiden tutkintoja on kolme: kandidaatin tutkinto, maisterin tutkinto ja tohtorin tutkinto. Kandidaatin tutkinnon saat suoritettua keskimäärin kolmessa vuodessa, jonka jälkeen maisterin tutkinto vie vielä noin 2 vuotta. Näiden jälkeen voit suorittaa vielä kauppatieteiden tohtorin tutkinnon, mikäli niin haluat.

Kauppatieteitä voit opiskella seuraavissa kaupungeissa:

 • Helsingissä
 • Jyväskylässä
 • Joensuussa
 • Kuopiossa
 • Lappeenrannassa
 • Mikkelissä
 • Tampereella
 • Turussa
 • Oulussa
 • Porissa
 • Vaasassa

 

Opiskelijoiden haastatteluja

Kauppatieteitä opiskelemalla kohti kansainvälistä uraa

— Kauppatieteet sopii ainakin kielitaitoisille, matemaattisesti lahjakkaille, luoville, yrittäjähenkisille, sosiaalisille, rohkeille, sinnikkäille sekä uteliaille. Myös siitä on hyötyä, että yritysten liiketoimintamallit ja taloudellinen näkökulma kiinnostavat, kertoo alaa opiskeleva Elise Sivonen.

Elise Sivonen opiskelee neljättä vuotta Tampereen yliopistossa kauppatieteitä. Hänen pääaineensa on markkinointi.

— Markkinoinnin opiskelu on tuntunut juuri oikealta jutulta, sillä se on luovaa, antaa tilaa omien ideoiden toteuttamiselle ja on erittäin tärkeä osa yrityksen liiketoimintaa. Erityisesti digitaalinen markkinointi, markkinoinnin analytiikka, asiakaslähtöisyys sekä brändääminen kiinnostavat.

Ensiyrittämällä sisään

Elise valmistautui hyvin pääsykokeeseen ja pääsi ensimmäisellä kerralla sisään yliopistoon.

— Aloitin lukemisen heti ylioppilaskirjoitusteni päätyttyä. Huhtikuun alusta käynnistyi myös valmennuskurssi, jolla kävin lähes joka arki-ilta.

Elise aloitti aamuisin opiskelun viimeistään yhdeksältä ja jatkoi kurssille lähtöön asti. Hän hyödynsi opiskelussa erilaisia muistiinpanomenetelmiä.

— Käytin värikkäitä korostustusseja, muistilappuja ja -listoja sekä kirjoitin paljon ylös vihkoihin, sillä näin opin tehokkaimmin. Matematiikan aihealueita tietenkin pystyi harjoittelemaan ainoastaan kaavoja ulkoa opettelemalla ja laskuja laskemalla.

Viikonloppuisin jäi enemmän vapaa-aikaa.

— Lukuprosessi kuulostaa näin jälkeenpäin aivan hullulta, mutta tuo tehty työ todellakin kannatti!

Tukea valmennuskurssilaisilta

Eliselle oli tärkeää, että valmennuskurssilla tutustui muihin osallistujiin.

­— Kurssilaisista sai tsemppiä lukemiseen. Meillä oli yhteinen unelma, jonka eteen olimme valmiita tekemään töitä.

Muita kurssin etuja hänen mielestään oli aikatauluttaminen.

— Kurssiohjelman mukaan pystyin opiskelemaan samat asiakokonaisuudet ensin päivällä itsenäisesti ja kurssilla samana iltana ryhmän kanssa. Tämän koin erittäin hyväksi tavaksi oppia uusia asioita.

— Kurssin opettajat olivat todella asiantuntevia ja taitavia myös opetustyössä. He selittivät kaikki epäselviltä tuntuneet asiat ymmärrettävästi.

Pääsykoepäivänä tunnelma oli jännittynyt.

— Kertasin vielä aamulla tärppejä kokeeseen ja olin yliopistolla hyvissä ajoin, Elise muistelee.

Mutta vaivannäkö kannatti — hän on ollut hyvin tyytyväinen opiskeluun.

— Odotin yliopisto-opiskelulta paljon, ja odotukseni ovat kyllä täyttyneet!

 

Elise Sivonen, 22

Tampereen yliopisto, kauppatiede

 

Nauti opiskelusta!

Jyri Knaapinen pyrki kauppatieteelliseen, koska hän halusi kartuttaa yleistietoaan eikä vielä tiennyt, ”mitä tehdä isona”. Hän on tyytyväinen valintaansa.

Nyt Jyri Knaapinen on suorittanut kauppatieteen kandidaattivaiheen opinnot. Hänellä on vielä vuosi maisteriopintoja jäljellä.

— Opiskellessa kannattaa pitää mielessä, miksi sitä tekee, mikä on tarkoituksenmukaista ja nauttia opiskeluajasta, hän neuvoo.

— Olen itse opiskellut perusopintojen lisäksi rahoituksen opintokokonaisuuden, joka sisältää aiheita yrityskaupoista markkina- ja pankkitoimintoihin ja niiden teoriaan.

Hyvä työtilanne

Alan työtilanne on Jyrin mukaan erinomainen.

— Oikeastaan parempaa olisi vaikea kuvitella.

Hän itse työskentelee opintojen ohella liikkeenjohdon konsultoinnin parissa.

— Parasta on, että pääsen todella miettimään aitiopaikalta yritysten ongelmia ja myös menestykseen johtaneita tekijöitä sekä valmentamaan oikeampaa suuntaa, hän pohtii.

Hän on huomannut, että käytännön työssä oppii nopeasti.

— Olin mukana alusta loppuun asti tekemässä yritykselle liiketoimintaosa-alueen strategiaa. Oli mahtavaa nähdä, miten lopputuotteesta oli suurin osa itseni tuottamaa. Olihan kyseessä vasta ensimmäinen projektini, ja heti vastuuta tuli erinomaisesti.

Tukea pyrkimiseen tutoreilta

Jyri aloitti valmistautumisen kauppatieteiden pääsykokeeseen ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

— Luin 2,5 kuukautta melko tiiviisti. Kirjasin tuntini ylös ja huomasin sen auttavan. Tällöin ei käy niin, että tuntee lukeneensa paljon, vaikka olisi vasta lukenut tehokkaasti noin 2-4 tuntia.

Hän myös osallistui Valmennuskeskuksen kurssille.

— Opettajat osasivat aina vastata kysymyksiin tarkasti ja ymmärrettävästi. Kun lukiessa tuli tilttejä eikä tiennyt, miten asia on, niin kasvotusten kysyminen opettajalta auttoi merkittävästi.

Jyri piti myös kurssimateriaaleista.

— Tutustuin Valmennuskeskuksen materiaaliin jo Studia-messuilla ja koin sen olevan yksi laadukkaimmista, ellei kiistatta laadukkain. Eritoten tiivistelmät ja harjoitustehtävät toivat valtavan lisäarvon etenkin lukemisen loppupuolelle.

Kolmas kurssin hyöty oli hänen mukaansa tukiverkosto.

— Muut kurssilaiset tarjoavat tutoreiden kanssa mahtavan tukiverkoston. Monilla tutoreilla on tuoreena mielessä vielä oma pääsykoeurakka. Muiden kurssilaisten kanssa oli mahtava jutella lukemisen sujumisesta.

Jyristä tuli myöhemmin itsekin tutori.

 

Jyri Knaapinen, 24

Aalto-yliopisto kauppakorkeakoulu, rahoituksen ohjelma