Opiskelu kauppiksessa
Kauppiksessa opiskelet liiketaloudellisia valmiuksia valitsemasi erikoisalueen mukaisesti. Voit keskittyä muun muassa markkinointiin, taloustieteeseen, henkilöstöasioihin, yritysjuridiikkaan ja moniin muihin vaihtoehtoihin. Yliopistojen tarjoamat erikoistumissuunnat vaihtelevat yliopistojen kesken, joten niihin kannattaa tutustua jo hakuvaiheessa.
Kauppatieteiden tutkinto koostuu alan yleisopinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista sekä koulutusohjelmakohtaisista opintokokonaisuuksista. Kauppiksessa opiskelet monipuolisesti, osallistut luennoille, teet tenttejä, tuotat ryhmätöitä sekä osallistut erilaisiin yritysvierailuihin. Opinnoissa korostuvat erityisesti kansainvälisyys sekä esiintymis- ja vuorovaikutustaidot.
Kauppatieteiden tutkintoja on kolme: kandidaatin tutkinto, maisterin tutkinto ja tohtorin tutkinto. Kandidaatin tutkinnon saat suoritettua keskimäärin kolmessa vuodessa, jonka jälkeen maisterin tutkinto vie vielä noin 2 vuotta. Näiden jälkeen voit suorittaa vielä kauppatieteiden tohtorin tutkinnon, mikäli niin haluat.
Kauppatieteitä voit opiskella seuraavissa kaupungeissa:
- Helsingissä
- Jyväskylässä
- Joensuussa
- Kuopiossa
- Lappeenrannassa
- Mikkelissä
- Tampereella
- Turussa
- Oulussa
- Porissa
- Vaasassa
Opiskelijoiden haastatteluja
Kauppatieteitä opiskelemalla kohti kansainvälistä uraa
— Kauppatieteet sopii ainakin kielitaitoisille, matemaattisesti lahjakkaille, luoville, yrittäjähenkisille, sosiaalisille, rohkeille, sinnikkäille sekä uteliaille. Myös siitä on hyötyä, että yritysten liiketoimintamallit ja taloudellinen näkökulma kiinnostavat, kertoo alaa opiskeleva Elise Sivonen.
Elise Sivonen opiskelee neljättä vuotta Tampereen yliopistossa kauppatieteitä. Hänen pääaineensa on markkinointi.
— Markkinoinnin opiskelu on tuntunut juuri oikealta jutulta, sillä se on luovaa, antaa tilaa omien ideoiden toteuttamiselle ja on erittäin tärkeä osa yrityksen liiketoimintaa. Erityisesti digitaalinen markkinointi, markkinoinnin analytiikka, asiakaslähtöisyys sekä brändääminen kiinnostavat.
Ensiyrittämällä sisään
Elise valmistautui hyvin pääsykokeeseen ja pääsi ensimmäisellä kerralla sisään yliopistoon.
— Aloitin lukemisen heti ylioppilaskirjoitusteni päätyttyä. Huhtikuun alusta käynnistyi myös valmennuskurssi, jolla kävin lähes joka arki-ilta.
Elise aloitti aamuisin opiskelun viimeistään yhdeksältä ja jatkoi kurssille lähtöön asti. Hän hyödynsi opiskelussa erilaisia muistiinpanomenetelmiä.
— Käytin värikkäitä korostustusseja, muistilappuja ja -listoja sekä kirjoitin paljon ylös vihkoihin, sillä näin opin tehokkaimmin. Matematiikan aihealueita tietenkin pystyi harjoittelemaan ainoastaan kaavoja ulkoa opettelemalla ja laskuja laskemalla.
Viikonloppuisin jäi enemmän vapaa-aikaa.
— Lukuprosessi kuulostaa näin jälkeenpäin aivan hullulta, mutta tuo tehty työ todellakin kannatti!
Tukea valmennuskurssilaisilta
Eliselle oli tärkeää, että valmennuskurssilla tutustui muihin osallistujiin.
— Kurssilaisista sai tsemppiä lukemiseen. Meillä oli yhteinen unelma, jonka eteen olimme valmiita tekemään töitä.
Muita kurssin etuja hänen mielestään oli aikatauluttaminen.
— Kurssiohjelman mukaan pystyin opiskelemaan samat asiakokonaisuudet ensin päivällä itsenäisesti ja kurssilla samana iltana ryhmän kanssa. Tämän koin erittäin hyväksi tavaksi oppia uusia asioita.
— Kurssin opettajat olivat todella asiantuntevia ja taitavia myös opetustyössä. He selittivät kaikki epäselviltä tuntuneet asiat ymmärrettävästi.
Pääsykoepäivänä tunnelma oli jännittynyt.
— Kertasin vielä aamulla tärppejä kokeeseen ja olin yliopistolla hyvissä ajoin, Elise muistelee.
Mutta vaivannäkö kannatti — hän on ollut hyvin tyytyväinen opiskeluun.
— Odotin yliopisto-opiskelulta paljon, ja odotukseni ovat kyllä täyttyneet!
Elise Sivonen, 22
Tampereen yliopisto, kauppatiede