Paula Salo opiskelee biologiaa Turun yliopistossa. "Biologian opiskelussa viehättää moni asia. Ala on todella monipuolinen...
Paula Salo opiskelee biologiaa Turun yliopistossa. "Biologian opiskelussa viehättää moni asia. Ala on todella monipuolinen ja opiskelu ei missään nimessä ole yksitoikkoista! Biologia jakautuu moneen haaraan ja siksi se tarjoaakin paljon erilaisia erikoistumismahdollisuuksia. Uskallan väittää, että jokainen ihminen löytää biologiasta jonkun osa-alueen, joka kiinnostaa juuri itseään. Vielä en ole löytänyt mitään seikkaa, josta en pitäisi, sillä tämä ala on ainut, jolle halusin ja siksi taidankin pitää siitä kokonaisuudessaan!"
"Olin Valmennuskeskuksen järjestämällä biologian valmennuskurssilla. Hakeuduin kurssille, sillä edeltävänä vuonna 59% kurssilaisista oli päässyt sisälle yliopistoon. Kurssi oli todella tehokas! Parasta oli uskomattoman motivoivat opettajat, jotka tukivat ja jaksoivat kannustaa. Koin sen itse todella tärkeäksi. Opettajat olivat myös erittäin asiantuntevia, joten opittavissa asioissa syvennyttiin aina hiukan syvemmälle. Opettelimme myös 'oikeanlaista' termistöä, joka toi essee vastauksiin lisää asiantuntevuutta. Menisin kurssille vielä vaikka toisenkin kerran, sillä oppimisesta oli tehty helppoa ja mielekästä. Oli ihanaa huomata, että jokaisen tunnin jälkeen oli tosi viisas ja oppinut olo. Opettajat käyttivät todella tehokkaita ja
monipuolisia opetusmetodeja, joissa oli otettu huomioon ihmisten erilaiset oppimistavat. Kurssi sopii siis kaikenlaisille oppijoille auditiivisista visuaalisiin!"
"Aloitin täyspäiväisen pääsykokeisiin opiskelun maaliskuussa, heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Tein valmennuskurssilta saamani ennakkotehtävät huolella ennen kurssin alkua, kirjoitin omin sanoin referaatioita opittavista asioista, piirsin kuvia ja ennen kaikkea tein käsitekarttoja. Opiskelin 5-8 tuntia 5 päivänä viikossa. Muutama viikko ennen koetta opiskelin viikon jokaisena päivänä 8 tuntia. Heräsin aamulla 8.00 ja söin kunnon aamiaisen. Yhdeksältä aloitin kertaamaan edellisen päivän asioita. Sen tehtyäni opiskelin yhden kokonaisuuden ja pidin pienen, n. 5min tauon. Sen jälkeen luin toisen kokonaisuuden, saatoin tehdä valmennuskurssilta saamiani tehtäviä ja käsitekarttoja. Pidin tunnin
ruokatauon, ja jos aikaa oli, kävin myös ulkona virkistäytymässä. Se oli tärkeää lukemisen sujumisen kannalta. Taukoja pidin kahden tunnin välein ja illalla kertasin vielä koko päivänä opiskellut asiat."
"Pääsykoe päivän aamuna oli vähän jännittynyt olo, muttei ollenkaan hermostunut. Olin tavallaan myös helpottunut siitä, että vihdoin kuukausien pänttääminen oli loppu ja nyt oli tilaisuus näyttää, mitä olin noiden kuukausien aikana oppinut. Kokeen aikana en ehtinyt ajatella mitään muuta kuin, että toivottavasti aika riittää, mutta kyllähän se neljä tuntia sitten riitti kuin riittikin."
"Tärkeintä on aloittaa pääsykokeisiin valmistautuminen hyvissä ajoin. Kannattaa käyttää mahdollisimman monia oppimistekniikoita, kuten referaatioita, kuvien ja käsitekarttojen piirtämistä. Myös ajankäyttö kannattaa suunnitella tarkkaan ennen lukemisen aloittamista ja muistaa, että ilman taukoja lukeminen on tehotonta! Olen varma, että jokaiselle iskee jossain vaiheessa kevättä pieni lannistumisen tunne, mutta on tärkeää muistaa, että moni kokee samanlaisia tunteita raskaan kevään aikana. Monen kuukauden lukeminen saattaa uuvuttaa välillä, mutta sellaisilla hetkillä on hyvä muistaa, mihin on tähtäämässä. Itsellenikin tuli noin kuukausi ennen pääsykoetta pienimuotoinen paniikki ja lannistuminen, mutta siitäkin noustiin, kun vaan sai koottua ajatukset ja muistettua, että mitä varten tässä oikein työtä tehdään. Myös onnistumisen ja ilon tunteitakin koin viime keväänä. Oli hienoa huomata oppivansa uusia asioita koko ajan ja varsinkin, jos vaikealta tuntunut harjoitusessee olikin mennyt todella hyvin!"
Biologian opinnoistaan yliopistolla Paula kertoo: "Tyypillinen koulupäivä pitää sisällään erilaisia luentoja ja harjoitustöitä. Joskus harjoituksia tehdään luonnossa ja joskus taas laboratorioissa. Toki koulutuslinjan valitseminenkin vaikuttaa, minkälaisella painotuksella opiskelu etenee. Ekologit viettävät paljon aikaa kentällä, kun taas fysiologiaa ja genetiikkaa opiskelevien kantapaikka on laboratorio. Opiskelijaelämä on todella aktiivista. Paljon on koko ajan erilaisia tapahtumia ja juhlia, joten tylsää tai yksinäistä ei todellakaan ole. Myös eri tiedekuntien yhteisiä tapahtumia järjestetään ja niissä on parasta uusiin ihmisiin tutustuminen."
"Biologien työelämästä osaan sanoa sen verran, että biologeja tarvitaan monella alalla, joten työnsaanti on melko helppoa. Biologia on tulevaisuuden ala, joten työpaikkoja on varmasti jokaiselle valmistuneelle biologille, oli sitten kyseessä ympäristöekologi taikka geneetikko."