• Uutinen

Alkuviikosta julkaistiin kevään 2021 lääketieteen valintaperusteet. Yllättävänä seikkana valintakoevaatimuksissa oli mainittu ennakkomateriaali: 

"Lääketieteen alan valintakoe vuoden 2021 opiskelijavalinnassa perustuu lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin biologian, fysiikan ja kemian pakollisiin kursseihin ja valtakunnallisiin syventäviin kursseihin sekä valintakokeessa jaettavaan aineistoon sekä mahdolliseen ennakkomateriaaliin."

(laaketieteelliset.fi/ajankohtaista/valintaperusteet2021)

Mitä ennakkomateriaali sitten tarkoittaa?

Kukaan ei vielä tiedä, millainen mahdollinen ennakkomateriaali lääketieteen osalta voi olla ja tuleeko ennakkomateriaalia edes ollenkaan. Lääketieteellisten alojen yhteisvalintasivulla kerrotaan vain, että tieto mahdollisesta ennakkomateriaalista julkaistaan 30.11.2020 mennessä. Lisäksi sivuilla kerrotaan, että...

  • mahdollinen ennakkomateriaali julkaistaan luettavaksi viimeistään kuukautta ennen pääsykoetta ja
  • ennakkomateriaali julkaistaan maksuttomana verkossa.

Koska ennakkomateriaalista ei vielä ole annettu enempää tietoa, herättää se monia kysymyksiä. 

  • Onko mahdollinen materiaali suomenkielinen vai englanninkielinen?
  • Mitä se sisältää?
  • Kuinka laaja se mahtaa olla?
  • Lääketieteen pääsykokeessa on aiemmin ollut pääsykoekirja ja erilaisia aineistoja, joissa on menty lukiokirjoja paljon syvemmälle. Edellyttääkö ennakkomateriaalikin syvällisempää biologian, kemian ja fysiikan ymmärtämistä?

Millaisia ennakkomateriaaleja on muilla aloilla ollut?

Psykologian ennakkomateriaalissa oli viime vuonna yhdeksän tieteellistä artikkelia, jotka oli suunnattu lähinnä alan asiantuntijoille. Tästä syystä alalle hakevalle artikkeleissa saattoi tulla vastaan uusia käsitteitä ja aihealueita, joita ei ollut tarkemmin edes artikkeleissa avattu.

Oikeustieteessä on tyypillisesti ollut hyvinkin laaja ennakkomateriaali luettavana. Esimerkiksi tänä keväänä ennakkomateriaali koostui kolmesta noin satasivuisesta eri oikeudenaloja käsittelevästä kirjasta.

Valtiotieteiden puolella ennakkomateriaali oli tänä keväänä englanninkielinen. Esimerkiksi yhteiskunnallisen muutoksen kandiohjelmassa materiaalina oli yli 300 sivuinen englanninkielinen kirja. 

Näin ollen ennakkomateriaaleja on ollut hyvinkin erilaisia, eikä niiden pohjalta oikein voi tehdä päätelmiä suuntaan eikä toiseen tämän lääketieteen mahdollisen ennakkomateriaalin osalta. 

Valmennuskeskuksen lääkistiimi seuraa tilannetta aktiivisesti

Me Valmennuskeskuksella olemme jo aloittaneet valmistelun mahdollisen ennakkomateriaalin suhteen. Lääkistiimissämme on mukana useita yli 10 vuotta valmennuskursseillamme opettaneita henkilöitä, jotka seuraavat tilannetta ja valmistelevat aikataulua. Heti, kun ennakkomateriaali julkaistaan, ryhtyvät opettajamme ja materiaalintekijämme käymään sitä läpi. 

Viikon kuluttua ennakkomateriaalin ilmestymisestä kurssilaisemme saavat käyttöönsä sen pohjalta tehdyn materiaalin ja opetuksen.

Ennakkomateriaalin opetus ja harjoitustehtävät sisällytetään kaikkiin tällä hetkellä myynnissä oleviin kursseihimme. Näin ollen kurssimme jo hankkineet voivat huokaista helpotuksesta.

Lisäksi kursseillamme huomioidaan jo nyt opiskelutekniikka, jonka merkitys korostuu erityisesti ennakkomateriaalin haltuun ottamisessa, kun lyhyessä ajassa pitää sisäistää ja ymmärtää mahdollisesti laajakin kokonaisuus. 

Mikäli haluat varmistaa mahdollisen ennakkomateriaalin hyvän hallinnan, ilmoittaudu jo valmennuskurssillemme!

Muista myös tilata uutiskirjeemme, niin saat heti uusimmat tiedot lääkiksen ennakkomateriaaliin liittyen.