• Uutinen

Tänä keväänä psykologian valintakoe on poikkeuksellisesti kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa hakijat tekivät AMK-valintakokeen kaikki osiot. Valintakokeen toinen vaihe on perjantaina 12.6.2020 klo 10-11.30.

Toisessa vaiheessa psykologian hakijoilla on edessään suullinen haastattelu. Yliopistot ovat lähettäneet toiseen vaiheeseen päässeille kutsut suulliseen kokeeseen, joten olethan käynyt tarkistamassa sähköpostisi? Kutsusta löydät myös linkin ennakkomateriaaliin.

Toiseen vaiheen kokeeseen voit valmistautua lukemalla tarkkaan läpi psykologian yhteisvalinnan sivuilla olevat ohjeet suulliseen kokeeseen sekä tutustumalla julkaistuun ennakkomateriaaliin. 

Millainen ennakkomateriaali on?

Psykolgian suullisen valintakokeen ennakkomateriaali koostuu kahdesta artikkelista ja sanalistasta. Toinen julkaistuista artikkeleista on suomenkielinen ja toinen englanninkielinen. Julkaistuja ennakkomateriaaleja saa käyttää myös kokeen aikana. 

Suomenkielinen aineisto on neljäsivuinen ohjeistus pohjoismaisten psykologien ammattieettisistä säännöistä. Nämä pohjautuvat neljään periaatteeseen, jotka aineistossa käydään tarkasti läpi. 

Englanninkielinen aineisto on tieteellinen tutkimus, joka käsittelee nivelreumapotilaiden motivaatiota ylläpitää fyysistä aktiivisuuttaan. Tutkimuksessa on esitelty satunnaistutkimuksen tulokset ja analysoitu niitä. 

Sanalistasta huolimatta englanninkielinen aineisto on hyvinkin hankala. Tutkimuksen ymmärtäminen vaatii hyvää englannin kielen osaamista ja tieteellisen asiatekstin lukutaitoa. Tämän aineiston läpikäymiseen kannattaa varata aikaa. 

Vertaistukea ja tsemppiä viime hetken valmistautumiseen saat psykologian opiskelijoiden blogeista.

"Tulosten odotus tuntui ikuisuudelta, mutta lopulta ne julkaistiin. Olo oli ehkä maailman epätodellisin, kun ”Opiskelupaikka myönnetty”-teksti tuli näkyviin. Onnellisuus, helpotus ja epäusko valtasivat minut ja tuntui ihan hullulta, että se suurin unelma kävi sittenkin toteen."