Kokosimme korkeakoulujen pääsyvaatimuksiin ja hakukelpoisuuteen liittyvät asiat yhteen. Löydät myös hyviä vinkkejä eniten kyselyjä saamiemme alojen eli lääketieteellisen ja kauppatieteellisen pääsyvaatimuksiin ja hakukelpoisuuteen sekä aiempiin lukio-opintoihin liittyen. 

Eri alojen ja eri yliopistojen pääsyvaatimukset eli valintaperusteet löydät aina vuosittain julkaistavasta valintaoppaasta. Tarkempaa tietoa löytyy lisäksi yliopistojen omista hakuoppaista, jotka ovat ladattavissa yliopistojen omilta nettisivuilta. 

Opiskelijat valitaan tavallisesti valintakokeen ja todistuksesta saatavien pisteiden tai pelkän valintakokeen perusteella.

 

Voit hakea yliopistoon, jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon tai toisen asteen ammatillisen perustutkinnon. Muillakin taustoilla yliopistoon on mahdollista hakea.

Toiveena opiskelupaikka kauppakorkeakoulussa?

Kauppatieteellisen alan valintakokeisiin ei voi valmistautua lukion opintojen osalta niin selkeästi kuin lääketieteelliseen. Ehkä yksittäisistä aineista yhteiskuntaoppi on lähinnä kauppatiedettä. Yksi vaihtoehto on myös opiskella vapaa-ajalla avoimessa yliopistossa kauppatieteen perusopintoihin liittyviä kursseja. Kauppatieteellisellä alalla olisi ehdottomasti hyötyä myös kielten osaamisesta ja tutkinnon voi halutessaan opiskella myös englanniksi.

Kauppatieteellisen alan yhteisvalintaoppaassa kerrotaan, miten pisteet määräytyvät. 

Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta saa pisteitä äidinkielestä, matematiikasta ja kolmesta muusta parhaiten pisteitä antavista kokeista. Päättötodistuksen keskiarvolla ei valinnan kannalta ole merkitystä. Yhteisvalinnassa otetaan huomioon yliopiston ensisijaisuuspisteet, ylioppilastutkintotodistuksesta saadut pisteet sekä valintakoe, mutta sisään otetaan myös pelkän valintakokeen ja yliopiston esisijaisuuspisteiden perusteella osa hakijoista. Eli vaikka ylioppilastodistuksesta ei kovin paljon pisteitä saakaan, on mahdollista päästä sisään, jos onnistuu valintakokeessa.

Vai kiinnostaisiko opiskelupaikka lääketieteellisessä?

Lääkikseen pääsemiseksi on tärkeää panostaa koko lukion ajan etenkin biologiaan, fysiikkaan ja kemiaan. Lääketieteelliseen tiedekunnan valintakriteerit määritellään jokaisen yliopiston omassa hakuoppaassa.

Kaikki lääketieteelliset tiedekunnat tekevät valintakoeyhteistyötä eli järjestävät samanaikaisesti saman pääsykokeen, mutta silti jokainen yliopisto on määrittänyt itse, kuinka pisteitä saa ylioppilastodistuksesta. Valinta tapahtuu kahdessa kiintiössä: ensin valitaan 50 % yo-pisteiden + pääsykoepisteiden perusteella ja sitten 50 % pelkkien pääsykoepisteiden perusteella. Mikäli olet lukion käynyt, sinut huomioidaan molemmissa kiintiöissä. Tämä tarkoittaa sitä, että pääsykokeissa onnistuminen riittää kouluun pääsemiseksi.

Esimerkkinä Helsingin lääketieteellisessä yo-pisteitä on saanut viime keväänä seuraavista aineista:

 1. äidinkieli (suomi, ruotsi tai saame)
 2. toinen kotimainen kieli (pitkä kieli tai keskipitkä kieli)
 3. vieras kieli (pitkä kieli)
 4. fysiikan, kemian tai biologian ainereaalikoe (paras näistä)
 5. matematiikka (pitkä tai lyhyt) tai mikä tahansa ainereaalikoe pois lukien kohdassa 4 käytetty (paras näistä)

Sinun kannattaa vertailla eri tiedekuntien tapoja antaa pisteitä yo-todistuksesta ja näin voit laskea, mihin saisit eniten pisteitä omilla papereillasi. Tämä kannattaa tehdä uudestaan, kun kevään valintaoppaat ovat ilmestyneet, koska niihin voi tulla muutoksia. Lisäksi kannattaa muistaa, että pääsykokeella on suuri painoarvo: voit päästä pelkästään sillä opiskelemaan. Pääsykoekirjana on jo useamman vuoden ajan ollut Galenos - Johdanto lääketieteen opintoihin. Pääsykokeessa menestymisessä apua onkin fysiikan, kemian ja biologian hallinnasta ja sisäänpääsy vaatii ahkeraa lukemista, laskurutiinia ja kykyä soveltaa pääsykoekirjojen tietoja.

 

Muita blogipostauksia

 • Yleinen
 • Katri

Opiskelija, vaali jaksamistasi!

Tänään 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Haluaisin nostaa esille tämän päivän teeman nimissä opiskelijoiden, sekä pääsykokeisiin...

Lue lisää
 • Yleinen
 • Susanne Saarinen

Näin tehostat etäopiskeluasi!

6 vinkkiä etäopiskeluun Koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi kouluja on suljettu, Uusimaa eristetty ja ihmisiä kehoitettu välttämään turhaa liikkumista. Tämä...

Lue lisää
 • Yleinen
 • Helena

Liiketaloutta parhaimmillaan

Hei lukijat,  nyt on vuosi takana liiketalouden opintoja ja 90 opinto pistettä kasassa. Todella mahtava tunne ja motivaatio vaan lisääntyy. Olen todella paljon tykännyt opettajista...

Lue lisää
 • Yleinen
 • Atte

Alfasyksyn kuulumiset

Viime kerrasta on vierähtänyt tovi ja eka syksy lääkiksessä on taputeltu. Intoa puhkuen astutaan uuteen vuoteen ja kevään opintoihin. Ajattelin nyt kertoa hieman kuluneesta...

Lue lisää