Hakuprosessit yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin vaativat jonkin verran ennakkotietoa ja niistä tulvii myös meille paljon kysymyksiä. Päätimme koota FAQ-listan, eli usein kysytyt kysymykset vastauksineen, jotta hakuprosessit ja niihin liittyvät kysymykset avautuisivat mahdollisimman monelle helposti.

Milloin yhteishaku järjestetään?

Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Suurimpaan osaan koulutuksista voit hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla selvästi vähemmän.

Missä ja miten yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin voi hakea?

Voit hakea kevään ja syksyn yhteishauissa yhdellä hakulomakkeella yhteensä kuuteen eri koulutukseen. Järjestä itseäsi kiinnostavat koulutukset keskinäiseen mieluisuusjärjestykseen hakulomakkeella. Järjestystä kannattaa harkita tarkkaan, sillä sinulle tarjotaan korkeakoulujen yhteishaussa opiskelupaikkaa koulutuksesta, jonka priorisoit hakulomakkeella korkeimmalle ja johon valintamenestyksesi riittää. Hakulomakkeen ja tietoa yhteishausta löydät osoitteesta opintopolku.fi.

Kuinka moneen hakukohteeseen on mahdollista hakea ja pitääkö niistä valita suosituin hakukohde?

Voit hakea yhteishaussa kuuteen eri hakukohteeseen. Sinun on myös valittava itsellesi mieluisin hakukohde, sillä voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät. Alemmat hakutoiveesi peruuntuvat.

Voinko hakea ammattikorkeakouluun kahdelle eri linjalle saman ammattikorkeakoulun sisällä?

Saman ammattikorkeakoulu sisällä on mahdollista hakea eri koulutusohjelmiin.

Mitä teen, jos hakemani ammattikorkeakoulun kahden eri koulutusohjelman valintakokeet osuvat samalle päivälle?

On harmillista, jos kiinnostavien koulutusohjelmien valintakokeet osuvat samoille päiville. Valintakokeen suorittaminen jonakin muuna päivänä on useimmiten kuitenkin valitettavasti mahdotonta, sillä kaikille hakijoille halutaan olla tasavertaisia. Joissakin koulutusohjelmissa valintakoepäiviä voi kuitenkin olla useampia, jolloin hakijan voi ehkä olla mahdollista vaihtaa valintakoepäivää, jos hänellä tulee päällekkäisyyksiä muiden valintakokeidensa kanssa. Jos valintakoepäiviä on vain yksi molemmissa kiinnostavissa koulutusohjelmissa, tarkastathan myös vielä kellonajat, jos valintakokeet olisivat eri aikaan. Lisätietoja kannattaa kysellä myös sinua kiinnostavan ammattikorkeakoulun hakutoimistosta. 

Jos kuitenkin käy niin, että valintakokeet ovat täysin päällekkäin, sinun täytyy päättää kumman alan valintakokeeseen haluat osallistua. Helpota pohdintaa laatimalla esimerkiksi lista plussista ja miinuksista molempien koulutusohjelmien osalta. Tutustu myös molemmista koulutusohjelmista saatavaan informaatioon ja pohdi sen valossa, kumpi koulutusohjelma tuntuisi kiinnostavammalta. Ratkaisua tehdessä on hyvä miettiä asiaa niin opintojen kuin tulevan työelämänkin kannalta. 

Mitä tarkoittaa ammattikorkeakoulujen yhteistyö, jossa yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alalla on viisi valintakoeryhmää?

Tämä tarkoittaa yhteistyötä, jossa samaan valintakoeryhmään kuuluvat koulutusohjelmat hyväksyvät sellaisenaan toisessa ammattikorkeakoulussa suoritetun valintakokeen. Tällainen on esimerkiksi liiketalouden koulutusryhmä, jolloin hakija on voinut hakea esimerkiksi Haaga-Heliaan, Metropoliaan ja Laureaan kaikkiin liiketalouden koulutusohjelmiin ja riittää, että hakija osallistuu vain yksiin pääsykokeisiin esimerkiksi Haaga-Heliassa, jonka jälkeen ratkeaa, mihin näistä kouluista pisteet mahdollisesti riittäisivät. 

Muistathan, että kaikkiin hakuun liittyvissä kysymyksissä, voit olla yhteydessä myös suoraan ammattikorkeakoulujen hakutoimistoihin. 

 

 

 

 

Muita blogipostauksia

  • Yleinen
  • Susanne Saarinen

Näin tehostat etäopiskeluasi!

6 vinkkiä etäopiskeluun Koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi kouluja on suljettu, Uusimaa eristetty ja ihmisiä kehoitettu välttämään turhaa liikkumista. Tämä...

Lue lisää
  • Yleinen
  • Helena

Liiketaloutta parhaimmillaan

Hei lukijat,    nyt on vuosi takana liiketalouden opintoja ja 90 opinto pistettä kasassa. Todella mahtava tunne ja motivaatio vaan lisääntyy. Olen todella paljon tykännyt...

Lue lisää
  • Yleinen
  • Atte

Alfasyksyn kuulumiset

Viime kerrasta on vierähtänyt tovi ja eka syksy lääkiksessä on taputeltu. Intoa puhkuen astutaan uuteen vuoteen ja kevään opintoihin. Ajattelin nyt kertoa hieman kuluneesta...

Lue lisää
  • Yleinen
  • Susanne Saarinen

Todistusvalinnat vuonna 2020

Todistusvalintamuutokset Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat julkaisseet tiedot viimeistään keväällä 2020 voimaan tulevista todistusvalintamuutoksista. Suurin muutos on todistusvalinnan...

Lue lisää