Psykologia  •  05.03.2018

Parhaat opiskelutekniikat TOP 3

Luetko kirjat aina moneen kertaan kokeita varten? Riittääkö alleviivaaminen opiskelutekniikaksi? Mikä on tehokkain opiskelutekniikka?

Nyt on luvassa parhaimpia ja tehokkaimpia opiskelutekniikoita! Tässä teksti niille, ketkä miettivät miten voisi oppia mahdollisimman tehokkaasti. Käytän näitä tekniikoita myös itse ja olen huomannut nämä opiskelua nopeuttavana ja tehostavana.

1. Vastaa kysymyksiin – ei vain lukemista

Lukiessa opiskeltavaa tekstiä kannattaa kirjoittaa samalla kysymyksiä ylös. Lukemisen jälkeen vastaa näihin kysymyksiin, jos osaat ne, loistavaa olet jo osannut kaivaa asian mielestäsi ja tuottaa tietoa! Juuri mielestä palauttaminen on se taito, mitä asian osaaminen vaatii. Vain muistikuva asiasta ei kokeessa riitä, täytyy myös osata palauttaa se mielestä.

2. Selitä!

Pidä luentoja tulevan kokeen aihealueista, vaikka seinille, koiralle tai kaverille. On tutkittu, että asian opettaminen ja selittäminen parantaa oppimissuoritusta. Jopa asian selostamiseen valmistautuminen parantaa oppimistulosta. Tällöin luot mieleesi rakenteen, mikä on tärkeää ja mitkä asiat liittyvät toisiinsa. Tämä tekee oppimisestasi syvällistä, eikä vain pinnallista yksityiskohtien muistamista.

3. Lähde kokonaisuuksista ja etene yksityiskohtiin

Oppiminen tarkoittaa asian ymmärtämistä. Kokonaisuuden hahmottaminen on tärkeintä oppimisessa. Sen jälkeen voit ryhtyä syventämään tietoasi menemällä yksityiskohtiin. Muistimme luo kategorioita, esimerkiksi laittaa kissat, koirat ja hamsterit eläinkategorian alle. Tämä tekee muistin toiminnasta tehokkaampaa kuin jokaisen yksityiskohdan erikseen opetteleminen. Aivot siis pyrkivät luomaan kokonaisuuksia. Minulle toimiva tapa on lähteä takakannen ja sisällysluettelon lukemisesta, jonka jälkeen mietin, mitä jo tiedän aiheesta. Tällöin luon kuvaa kokonaisuudesta, jonka päälle alan opiskella kirjan asioita.

Oletko kokeillut näitä? Kommentoi, millaisia opiskelutekniikoita itse käytät 🙂

Sara

Ps. Lue muita kirjoituksiani:

Neljä parasta asiaa yliopisto-opiskelussa
Joensuun valintakokeen tilastotiede
Näin päädyin opiskelemaan psykologiaa

Sara