Psykologia  •  23.01.2018

Unelma psykan opiskelupaikasta? Kysymyksiä ja vastauksia

Tässä tekstissä jatkan Studia-messuilla esiin nousseista yleisimmistä kysymyksistä liittyen psykologian opiskeluun. Ekassa osassa vastasin kysymyksiin tilastotieteestä, työelämästä sekä yliopiston ja lukion psykan opiskelun eroista, tekstiin pääset tästä: Mitä tulevat psykologian opiskelijat haluavat tietää?:

Tässä osassa jatketaan yliopiston valinnasta sekä hakemisen haasteista:

Voinko suorittaa psykologian opinnot ulkomailla?

Psykologiaa voi opiskella Helsingissä, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Jyväskylässä. Ensiksi kannattaa ottaa selvää eri yliopistojen painotuksista. Yliopistot eroavat siinä, mihin aihealueisiin tutkimus painottuu. Jos sinun erityinen mielenkiintosi löytyy näistä painotuksista, kannattaa ottaa se huomioon yliopistoa pohtiessasi. Joitakin opintokokonaisuuksia voi kuitenkin käydä myös muista yliopistoista.

Toiseksi kannattaa pohtia mikä tuntuisi omasta mielestä kaikista mukavimmalta kaupungilta. Kaikissa opiskelijakaupungeissa on luonnollisesti opiskelijoita ja opiskelijatapahtumia, joissa pääsee tutustumaan muihin opiskelijoihin. Vaikka siis muuttaisit yksin uudelle paikkakunnalle, voit luoda sinne uusia sosiaalisia verkostoja.

Pohdi siis omia mielenkiinnon kohteitasi ja mieltymyksiäsi yliopistoa valitessasi!

Voinko suorittaa psykologian opinnot ulkomailla?

Toki psykologiaa voi opiskella Suomen ulkopuolellakin, mutta kannattaa pitää mielessä, että psykologi on Suomessa lailla suojattu ammattinimike. Tämä tarkoittaa sitä, että Valvira myöntää Suomessa koulutetuille psykologeille tai Suomen koulutusta vastaavan tutkinnon suorittaneille psykologin ammattinimikkeen. Syynä on se, että voidaan varmistaa psykologina toimivien ammattitaito, joten käytäntö suojaa asiakkaita. Sen lisäksi se suojaa myös kanssa psykologeja, kun alalla pidetään huolta laadukkaasta ja turvallisesta toiminnasta.

Unelma-ammattini on psykologi, mutta en tiedä uskallanko hakea, koska sinne on niin vaikea päästä. Kannattaako yrittää?

Aina kannattaa hakea juuri sinne minne eniten haluaa! Kyse on omasta tulevaisuudesta ja tulevasta työstä, joten opiskelupaikkaan kannattaa satsata. Pääsykoe on motivaatiokoe, joka vaatii paljon työtä. Tavoitteiden opiskelupaikka on kuitenkin myös työnarvoinen asia. On ymmärrettävää ja luonnollista, että pääsykokeet aiheuttavat epävarmuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei sulla olis mahdollisuuksia päästä opiskelemaan:)

– Sara

Sara