Psykologia  •  01.01.2018

Miksi valmennuskurssi kannattaa?

Oikein ihanaa ja opiskelujen täyteistä uuttavuotta 2018 teille! Toivottavasti vietitte mukavan joululoman ja uudenvuoden, nyt uudella innolla pääsykokeiden kimppuun. 🙂 Jatkan vielä valmennuskursseista kirjoittamista. Edellisessä kirjoituksessa (Valmennuskurssi vai avoimen yliopiston opinnot?) päätin varsinaisen asiaosuuden sanoihin: Valmennuskurssi ei kuitenkaan ole oikotie onneen vaan opiskelupaikka vaatii silti kovaa työtä ja tahtoa. Tätä ei voi korostaa liikaa; valmennuskurssi tarjoaa huikean edun opiskelun tueksi mieluisen opiskelupaikan saavuttamiseksi, mutta se ei itsessään takaa opiskelupaikkaa. Opiskelupaikan saaminen edellyttää aina – myös valmennuskurssin kanssa – hurjan määrän työtä, niin itseopiskelun kuin mahdollisen valmennuskurssinkin muodossa. Palaan nyt kuitenkin valmennuskurssien hyötyihin ja etuihin.

Keväällä 2016 osallistuin Valmennuskeskuksen artikkelikurssille Tampereella. Kurssilla käytiin artikkelit syvällisesti läpi ja tämä todella täydensi ja syvensi itseopiskelua mainiosti. Lisäksi etuna oli artikkelien kertaaminen, jos itse oli jo ehtinyt edetä artikkeleiden opiskelussa kurssiaikataulua pidemmälle. Artikkeleiden käsittelemisen lisäksi tehtiin pistokokeita ja saatiin runsaasti kotitehtäviä.

Kevään 2016 pääsykokeen artikkelit osasinkin lähes ulkoa ja niistä sain erittäin hyvät pisteet – jopa paremmat kuin jotkut sisäänpäässeet olivat saaneet. Tilasto sen sijaan ei sujunutkaan yhtä hyvin ja sisäänpääsyni jäi siitä kiinni (vaikka nykyisin mielestäni v. 2016 pääsykoe oli tilaston osalta melkoisen helppo). Viime keväänä, 2017, päätinkin täten osallistua myös tilastotieteen (koti)kurssille tullakseni valituksi psykalle. Päätin, että panostan tilastoon vielä enemmän ja tilasin itselleni tilastotieteen laskuharjoitukset koti-kurssin. Lisäksi neuvottelin ja lähetin sähköpostia psykologian kurssipäällikölle Valmennuskeskuksella ja osallistuin myös artikkelikurssille verkkokurssina, sillä minulla ei ollut mahdollisuuksia osallistua kurssille paikan päälle. Halusin kuitenkin osallistua kurssille, sillä koin sen hyödylliseksi, ja toisaalta sain kurssin puoleen hintaan takuu-hinnalla.

Laskuharjoitukset-kurssiin sisältyi laskuharjoitusvideoita, Moodle-oppimisympäristö, teoriakooste pääsykoekirjasta ja tehtäviä sekä vanhoja valintakokeita ratkaisuineen (olisiko ollut v. 2001 vai 2002 eteenpäin?) ja harjoituspääsykoe. Ryhdyin sitten kertaamaan ensin pääsykoekirjan teoriaa, sitten valmennuskurssin teoriakoostetta, tekemään helpompia kirjojen tehtäviä ja pikkuhiljaa siirtymään vaativimpiin vanhoihin pääsykoetehtäviin.

Vaikeustasoa kannattaa nostaa vähitellen, huolehtien siitä, että osaa teorian ja perusasiat kuin vettä valaen, jonka jälkeen lähtee ratkomaan vaikeampia tehtäviä yksi kerrallaan. Vaikka tehtävät tuntuisivat kuinka mahdottomilta, ei kannata katsoa heti oikeita vastauksia (vaikka kuinka vaikeaa se onkin!) vaan yrittää pohtia ja jättää tehtävän hautumaan vaikka seuraavaan päivään.

Loppujen lopuksi laskin vanhoja pääsykokeita jopa yhdet tai kahdet saman päivän aikana, samalla käyttäen suurimman osan ajasta artikkeleihin. Kuitenkaan suuren määrän asioiden haltuunotto lyhyen ajan sisällä ei ole kannattavaa eikä ehkä mahdollistakaan, joten oppimista tulee hajauttaa ajallisesti, jotta kertaukseen jää riittävästi aikaa (vrt. kaikkien vanhojen pääsykokeiden laskeminen ja muisteleminen parin viikon aikana ennen sitä päivää).

Nyt tuli jo hieman mentyä opiskelutekniikoihin, mutta pystyn kyllä täysin rehellisesti suosittelemaan valmennuskursseja: mielestäni virallisista valintakoemateriaaleista on usein hankala saada taitonsa, esimerkiksi tilastotieteen suhteen, tarpeeksi soveltavalle tasolle, ellei tukena ole myös muuta (soveltavampaa) materiaalia. Lisäksi valintakoemateriaalit ovat sinänsä melko suppeat, että laskettavat tehtävät loppuvat nopeasti, kun niitä laskee useamman kuukauden ajan. Tämä onkin toinen erinomainen syy harkita valmennuskurssia.

Tällainen pieni ei-maksettu ”mainos” valmennuskursseista; kannattaa myös tarkistaa löytyisikö vanhoja materiaaleja, esim. tilastotieteen osalta, vaikkapa torista tai facebook-ryhmistä.

Kevään tulevia opiskeluita suunnitellen,

Emmi

Emmi