Noniin, ajattelin tällä kertaa kertoa hieman siitä paljon puhutusta ja pelätystä psykologian pääsykokeesta. Monet ovat varmasti kuulleet juttuja siitä, kuinka hirveän vaikea se on ja kuinka vaan jotkut ”yli-ihmiset” läpäisevät sen…. Nooh, ei asia nyt ihan noin ole. :) Kyseessähän on siis erittäin haastava ja soveltava koe, mutta mahdoton se ei missään nimessä ole! Koe on suunniteltu mittaamaan monipuolisesti hakijan tietotasoa ja sovelluskykyä tilastotieteestä ja todennäköisyyslaskennasta. Lisäksi se saattaa testata esimerkiksi hakijan loogista päättelykykyä, avaruudellista hahmottamista ja luetun ymmärtämistä. Pääsykoekirjan tietojen lisäksi kokeessa on siis osattava taitavasti ja huolellisesti yhdistellä aikasemmin oppimaansa ja soveltaa tietoja eri osa-alueilta.

Psykologian pääsykoe on vuosien varrella muuttunut aika lailla niin sisällöltään, kuin rakenteeltaan. Niihin aikoihin, kun itse aloittelin psykalle hakemista, oli pääsykokeissa usein esimerkiksi laajoja, monen sivun aineistoja luettavana. Yleensä aineistoa ei kuitenkaan ollut tarve, eikä sitä välttämättä edes kerennyt, lukea kokonaan, vaan oli kyettävä löytää tekstistä tehtävän ratkaisemisen kannalta oleelliset kohdat. Lähivuosina aineistot ovat olleet lyhyempiä, tosin artikkeleiden mukaan tuleminen (v. 2009) lisää tietysti lukemisen määrää. Niihin on kuitenkin onneksi mahdollista tutustua jo päälle kuukauden ennen pääsykoepäivää. :)

Vuonna 2007, kun itse sain opiskelupaikan, pääsykoe oli tosiaan ihan erilainen rakenteeltaan. Kokeessa oli monta sivua luettavaa aineistoa ja lisäksi yksi todella pitkä avaruudellista hahmottamista testaava tehtävä. Koe oli jaettu kahteen osaan, A- ja B, ja vaatimuksena oli olla A-osassa 150 parhaan joukossa, jotta B-osa arvosteltaisiin. Nykyään onneksi pääsykokeessa ei ole ollut samantyyppistä jakoa, joten sen suorittamisessa ei niinkään tarvitse kikkailla.

Viimeisen parin vuoden aikana pääsykoe on selkiintynyt todella paljon. Se on ”lyhyempi” (eli superpitkiä aineistoja ei ole ollut), selkeämpi ja yhtenäisempi. Viime kevään pääsykokeessa oli 5 tehtävää, joista kolmessa oli tilastomatikkaa, yksi artikkeleihin liittyvä ja yksi aineistotehtävä. Aineistotehtävässä oli  sisältänyt tietynlaisia väittämiä, joiden totuusarvoa piti arvioida muutaman väittämän avulla. Koe oli kuulemma ollut melko ”kiero”, eli tehtävissä piti olla tosi tarkkana ja osata soveltaa kokeen eri tehtävien välillä. Mutta edelleen, mahdoton se ei ollut. :)

Ensi vuoden pääsykoevaatimukset ollaan jo julkistettu ja niitä voitte käydä tiirailemassa mm. seuraavan linkin alta:http://www.valmennuskeskus.fi/page.php?page_id=70. Samoilla spekseillä siis mennään, kuin viime vuonna. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että psykologian pääsykoe on tosiaan muuttunut vuosien varrella todella paljon ja joka vuosi saattaa tulla uusia yllättäviä tehtäviä eteen. Tärkeintä on siis valmistautua mahdollisimman hyvin ja kattavasti, jolloin on itse valmis kaikkeen, mitä kokeessa saattaa tulla vastaan. Koskaan ei voi valmistautua liikaa! :)

-Sanna

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää