Hyvää alkanutta vuotta 2012!

Ajattelin motivoitua alkaneeseen vuoteen tekemällä nopean ja pintapuolisen katsauksen viimevuoden uutistapahtumiin – lööppejä ja keskustelunaihetta varsinkin meille psykologiasta kiinnostuneille riitti!

Mieleenpainuneita uutisia olivat lakiuudistus psykoterapiakuntoutuksen toteutuksesta ja voimakasta keskustelua herättänyt uutinen suomalaisten masennuslääkkeiden käytöstä. Psykologisten henkilöstöarvioiden kerrottiin kasvattaneen suosiota yritysmaailmassa ja loppuvuonna kädenväännön alla olivat Norjan viimekesäisten joukkosurmien tehneen Anders Breivikin mielentilatutkimukset – oliko Breivik tekohetkellä psykoottinen ja kuinka tämän tuomio tulisi asettaa?

Yleisökohuilta ja median paisutteluilta ei vältytty ja medianlukutaito oli jälleen koetuksella. Kiinnostavien, ajatuksia herättävien aiheiden äärellä lähdekriittisyys saattaa joskus unohtua kokeneeltakin tiedonmetsästäjältä. Asiantuntemus olisi tärkeää osata erottaa ”asiantuntemuksesta” – psykologia keittiöpsykologiasta, sillä jo alan termistön popularisointi hämmentää siinä vaiheessa, kun tietoa oikeasti tarvitaan. Ylioppilaskirjoituksissa tai pääsykokeissa käsitteiden osaaminen on valttia – kevyemmät analyysit voi säästää teekupin äärellä ystävien kanssa ruodittavaksi ;)

Monesti tuumin lööppejä lukiessani, mikä on summa joka joudutaan maksamaan, kun suuremmassa mittakaavassa keskustelu lipsahtaa tieteellisestä psykologiasta populaaripsykologian puolelle? Toisaalta mikä on sen vaikutus kuvaan psykologiasta tieteenä, ammattina tai opiskelualana?

Jännittävää nähdä, mitä kuluva vuosi tuo tullessaan. Vuosi 2012 on vielä kirjoittamaton, mutta sattumia, kohtaamisia ja tilanteita on luvassa – siitä pitää huolen arjen arvaamattomuus. Pidetään silmät auki ja korvat höröllä jatkuvassa uutisvirrassa – tietysti se pieni kriitikonryppy otsassa!

Tästä on hyvä lähteä liikkeelle!

Tommi

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää