Suomen psykologianopiskelijain liitto SPOL järjesti Jyväskylässä 28.1.2012 seminaarin teemalla psykoterapia. Vuosittaisen SPOL-seminaarin sai tänä vuonna isännöitäväkseen Stimulus ry – Jyväskylän yliopiston psykologianopiskelijat.

Tämänvuotisen seminaarin aihe oli tärkeä paristakin syystä. Psykologian yliopisto-opinnot painottavat tieteen ja metodologian (menetelmällisyyden) tärkeyttä ja antavat tietoa teorioiden muodossa omassa tieteellisen kliinisessä kontekstissaan. Helsingin yliopiston psykometriikan yliopisto-opettaja Jari Lipsanen (meille helsinkiläisille tuttu…) avasi seminaarin ottaen kriittisesti kantaa psykoterapian tieteellisen tutkimuksen haastavuuteen. Tieto psykoterapian vaikuttavuudesta hoitovasteeseen on kiistatonta, mutta varsinaisia vaikutusmekanismeja ei toistaiseksi kovin hyvin tunneta. Tässä tutkittavan kohteen laatu, tutkimuskysymys (vt. kausaliteetin tutkimukset – aiheuttaako terapiassa tekijä x muutoksen) ja tutkimuseettiset seikat ovat tuoneet psykoterapian tieteelliseen tutkimukseen omat haasteensa.

Psykoterapiamenetelmien laaja kirjo saa monesti vasta kasvot käytännön myötä. Jyväskylän seminaarissa oli mahdollisuus osallistua erilaisiin workshoppeihin, joissa eri psykoterapiasuuntausten edustajat esittelivät työskentelymuotoaan. Itse osallistuin mm. psykologi Mari Rautiaisen psykodraamaa käsittelevään workshoppiin – luento oli vaikuttava ja se antoi ajatuksia mahdollisuuksista eri tieteenalojen yhdistämisestä myös psykoterapiassa. Psykodraamassa psykologisen taustateorian lisäksi sovelletaan mm. useita sosiaalipsykologian käsitteitä. Tarjolla oli lisäksi mm. toiminta-, musiikki- ja kirjallisuusterapioita esitteleviä workshoppeja.

Esittelyssä oli myös erikoisempia ”terapioita”, joista jotkut saivat akateemiset, kriittiset psykologianopiskelijat hieman varpailleen. Psykologisen tiedon merkitys arvioitaessa erilaisia menetelmiä ja niiden toimivuutta on ensisijaista ja osoittaa psykologin harkintakykyä ja ammattitaitoa. Tilanteesta, yksilöstä ja tämän problematiikasta riippuu, minkälainen terapiamuoto on tarpeellinen ja tuloksekas. Psyykkisten sairauksien yhteydessä on tärkeää tietää sairastavuuden vaiheista ja oireista – tällöin oikeanlainen terapia voidaan keskittää optimaalisesti siten, ettei terapia kuormittaisi liikaa ja potilas olisi mahdollisimman vastaanottavainen. Syvästi masentunut henkilö ei välttämättä ole valmis syväluotaavaan psykoterapiaan syvimmällä masennuksen hetkellä. Toisaalta meilikuvaharjoittelu ei ole paras vaihtoehto psykoottisten oireiden hoidossa, jolloin potilas on jo valmiiksi hämmentynyt ja kärsii hajanaisuudesta. Vääränlaisen terapian (saatikka sitten ”terapian”) antaminen voi jopa huonontaa potilaan tilaa!

Seminaaripäivä Jyväskylässä päättyi paneelikeskusteluun, jossa eri koulutustaustaiset terapeutit (mukana kognitiivisen psykoterapian, perheterapian ja psykodynaamisen psykoterapian edustajia) paneutuivat ennalta esitettyyn mielenterveysongelma-caseen, kukin omasta näkökulmastaan. Casessa tutkittiin 23-vuotiaan yliopisto-opiskelijan sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja siihen liittyvää problematiikkaa. Ajatuksia esitettiin vääristyneestä minäkäsitteistöstä aina varhaisiin ongelmiin kiintymyssuhteissa ja perusturvallisuudessa.

Psykoterapiakoulutus on tähän mennessä ollut yliopistosta erillisten tahojen vastuulla. Vuonna 2012 Helsingin yliopisto aloittaa psykoterapiakoulutusohjelman yhteistyössä em. koulutustahojen kanssa.

Tommi

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää