Lyhyet terveiset Sörnäisten vankilasta, jossa olimme pienellä joukolla tutustumassa vankilapsykologi Pertti Hakkaraisen työhön!

Vankilapsykologin työ edustaa erästä erityistä ja spesifiä alaa, jolle psykologi voi sijoittua työelämässä. Vankilapsykologin työhön kuuluvat mm. vankien arviointi (esimerkiksi rangaistusajan arviointi suhteutetaan tekoon ja rikoksen uusimista ennustaviin kriminogeenisiin tekijöihin), yksilö- ja ryhmäterapioiden järjestäminen, vankilahenkilökunnan koulutus ja konsultointi sekä muut asiantuntijatiedon edustajan tehtävät. Oikeus- ja kriminaalispykologian opinnoista tutut asiat pääsivät kontekstiinsa, joka lisäsi ainakin omaa ymmärrystäni järjestelmästä!

Vankilaan ja järjestelmään tutustumisen jälkeen kävelimme vankilan läpi eräälle kuntoutusosastolle, jossa oli mahdollisuus tavata pitkäaikaisvankeja ja esittää heille kysymyksiä. Käveleminen osastolla vankien seassa ja kurkkiminen yksityisselleihin oli paljon ajatuksia herättävää, mutta osoitti myös molemminpuoleista luottamusta ja kunnioitusta. Ainutkertainen kokemus!

Sörnäisten vankilassa paljon käytetty CAT (Cognitive Ananalytic Therapy) -terapia tuntui mielekkäältä työskentelytavalta myös vangeista. Kysyttäessä, mitä eväitä CAT ja muu psykososiaalinen hoito ovat mahdollisesti antaneet tulevaisuutta ajatellen, vastaus oli huumorilla sävytettynäkin realistinen ja itsetiedostava:

– ”Jos vielä tämän elämän aikana portit aukeaa, niin en ainakaan usakkalla toivoa timanttihammasta tai luunväristä mersua – korkeintaan Rikosseuraamusviraston kustantamat tekohampaat!”

Psykologin puoleen käännytään usein myös arkisten asioiden koskettaessa – ero perheestä, ikääntyminen, eroahdistus, omaan eksistentialismiin liittyvät asiat puhututtavat myös vankilan seinien sisällä. Vankien mukaan psykologi on se henkilö, jolle voi olla oma itsensä, pelkäämättä. Osastoilla kaverien merkitys on tärkeä, mutta yksityisyyttä kaivataan ja paljon:

– ”Ei ole olemassa mitään niin uteliasta otusta kun toinen vanki. Se jos mikä ärsyttää!”

Tommi

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Silja

10 vinkkiä loppurutistukseen

Hei taas pitkästä aikaa! Kevään ollessa jo pitkällä ja luku-urakan alkaessa painaa niskan päälle, on ensisijaisen tärkeää pitää huolta omasta...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Silja

Meikun kampus

Hei kaikille! Psykologia on monitieteellinen ala, ja siksi onkin mielestäni mahtavaa, että Helsingissä psykologia kuuluu lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteelliseen...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Silja

Miten hyödyntää välivuosi?

Heippa! Monella psykologian opiskelijalla ja sinne hakevalla on takana välivuosia yksi tai useampikin. Mielenterveydellisesti välivuosi voi olla rankkaa aikaa, monet kokevat väliinputoamisen...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Maria

Keitä me ollaan me psykan fuksit? Osa 3

Moi!  Seuraavaksi vuorossa kaksi uutta hakutarinaa mun fuksiystävyksiltä, toivottavasti viihdytte niiden parissa. <3 Postausta kuvittavat  pääosin viimepäivien ulkoilut...

Lue lisää