Epäilyttävää kohinaa opiskelijoiden keskuudessa. Yksi jos toinenkin luentosali huutaa tyhjyyttä, luennoitsija haukottelee. Vappu on suomalaisen työn ja opiskelijoiden juhla sekä yksi opiskelijoiden vuoden kohokohdista. Kevään kiireiden ja tenttisuman keskellä vappu ihastuttaa viestillään – it’s spring time!

Ainejärjestöt ovat opiskelijoita varten. Ne ajavat opiskelijoiden etuja, mutta tuovat myös yhteen alan opiskelijoita eri vuosikursseilta yhteisen toiminnan merkeissä. Kompleksi r.y. on Helsingin yliopiston psykologian opiskelijoiden (tänä vuonna 65 -vuotias) ainejärjestö. Opiskelijavapussa oleellinen osa on erilaisilla vappuperinteillä, jotka vaihtelevat yliopistoittain, tiedekunnittain ja ainejärjestöittäin.

Vappu Kompleksin seurassa

Tunnetusti janoinen suomen kansa on vähintäänkin yhtä janoinen myös vappuna. Kompleksi osallistui vuonna 2011 ensikerran Unicefin Jano-keräykseen, jossa janoisten on mahdollista lahjoittaa osa omiin juhlajuomiin suunnitellusta rahamäärästä vieläkin janoisempien auttamiseksi. Unicef kerää näitä varoja köyhiin maihin lasten hätäapuun, erityisesti puhtaan veden saamiseksi. Vaalean violeteissa haalareissa keskustan Alkojen lähistöillä vaeltavat psykalaiset ovat keräyspuuhissa tänäkin vappuna, tulkaa moikkaamaan!  

Vappuaaton iltana opiskelijat ympäri Helsingin kokoontuvat esplanadin puistoon Havis Amandan lakitukseen. Virallisesti oman valkolakin saa pistää päähänsä vasta tällöin. Muualla suomessa on samantyyppisiä, vastaavia perinteitä – Turussa ylioppilailla on ollut tapana lakittaa Mikael Agricolan patsas.

Vappupäivänä haalarikansan lisäksi myös varttuneemmat valkolakit ovat liikenteessä. Helsingin Kaivopuiston Ullanlinnanmäki on muodostunut aikojen saatossa legendaariseksi vapunpäivän brunssipaikaksi. Bongattavissa ovat eri ainejärjestöjen teltat ja valkolakkeja tuhansittain. Sillivoileivät ovat oleellinen osa brunssia! Myös Gaudeamus Igiturin kuulee vuosittain laulettavan, aina jossain päin Ultsia.

Haalarikulttuuri

Haalari on opiskelijan univormu ja juhlavaate. Haalarit ovat vahvasti yhteydessä opiskelijastatukseen ja yhteinen väri kertoo opiskelijayhteisön jäsenyydestä – väri sekä selän logo kertovat kantajansa opiskeluaineesta (Helsingin psykoilla vaalea violetti). Haalarit otetaan käyttöön erityisten haalarikastajaisissa ja niiden käyttöön liittyy oma erityinen ohjeistonsa.

”Pelimiehen tunnistaa tietysti siitä, että tämä hankkii itselleen ensimmäisistä haalaribileistä ompelijan haalarimerkeilleen!”

Haalareita on tapana koristaa erityisillä kangasmerkeillä (haalarimerkit). Kuten kaikissa univormuissa, merkit ja lisävarusteet kertovat kantajastaan, tämän saavutuksista, näkemyksistä ja menneisyydestä. Merkkejä on tapana kerätä eri tilaisuuksista opiskeluajalta ja vaihtaa merkkejä muiden opiskelijoiden kanssa, jolloin haalareihin syntyy muistojen aarreaitta. Haalarin eri osien vaihtelu on myös yleistä – remmejä, taskuja, hihoja ja lahkeita on ollut tapana vaihtaa ystävien kesken tai vaikka oman kumppanin kanssa. Myös ”kaksoiskansalaiset” – siis kahta tutkintoa tekevät – voivat ilmaista oman kombinaationsa haalareitansa tuunaamalla.

Opiskelijavappu on täynnä perinteitä ja opiskelijasukupolvelta toiselle kulkevaa sanatonta tietoa. Mitä paremmin tämän alakulttuurin tuntee, sitä varmemmin ensisilmäyksellä kaoottiselta näyttänyt touhu saakin todellisen merkityssisältönsä.

Hauskaa vappua kaikille lukijoille!

https://www.unicef.fi/unicef/kampanjat/jano/

http://blogs.helsinki.fi/jrj_komp/

Tommi

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Silja

10 vinkkiä loppurutistukseen

Hei taas pitkästä aikaa! Kevään ollessa jo pitkällä ja luku-urakan alkaessa painaa niskan päälle, on ensisijaisen tärkeää pitää huolta omasta...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Silja

Meikun kampus

Hei kaikille! Psykologia on monitieteellinen ala, ja siksi onkin mielestäni mahtavaa, että Helsingissä psykologia kuuluu lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteelliseen...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Silja

Miten hyödyntää välivuosi?

Heippa! Monella psykologian opiskelijalla ja sinne hakevalla on takana välivuosia yksi tai useampikin. Mielenterveydellisesti välivuosi voi olla rankkaa aikaa, monet kokevat väliinputoamisen...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Maria

Keitä me ollaan me psykan fuksit? Osa 3

Moi!  Seuraavaksi vuorossa kaksi uutta hakutarinaa mun fuksiystävyksiltä, toivottavasti viihdytte niiden parissa. <3 Postausta kuvittavat  pääosin viimepäivien ulkoilut...

Lue lisää