Ystäväni kirjoitti facebookissa parisuhteen saloista – ”Kyllä mun mielestä suhteiden pitää aina lähteä laveripohjalta”. Toinen kuvaili itseään työhakemuksessa – ”…työntekijänä olen joutava”.

Arjen virhesanonnat (Freudian slip) on helppo kuitata päälle naurahtamalla, mutta klassisen psykoanalyysin mukaan kyse on tiettyjen assosiaatioiden ehkäisyttä virtaamisesta, joka lopulta johtaa kätkettyjen ajatussisältöjen paljastumiseen. Mielen voima ei kuitenkaan ole voittamaton – eräs ystäväni keksi oivan tavan päästä pälkähästä, kun tekstiviestin ”… mulla on sopiva vapaa koulusurmien (kouluhommien) välissä” sisällön sai selitettyä puhelimen oikolukuohjelmalla. Onko autocorrect väline jolla peittää viestit sisäisestä maailmasta vai ohjelma joka näkee lävitsesi?

Virhesanontojen metsästys oli klassisen psykoanalyysin eräs keskeisimmistä metodeista. Selitykset sanojen yhteensulaumista ja sointiyhtäläisyyksistä eivät tyydyttäneet analyytikoita – virhesanonnoissa keskeistä oli oltava kätketty, torjuttu sisältö:

”Sen psykoterapeuttisen menettelyn yhteydessä, jota käytän neuroottisten oireiden lieventämiseksi ja poistamiseksi, on usein tehtävänä päästä potilaan näennäisesti sattumalta esittämien sanontojen ja mielenjohtumien perusteella perille (kätketyistä) ajatussisällöistä” … ”… tekee tajuton sielunelämä hänelle kepposen paljastaakseen hänen varsinaisen tarkoituksen…” (Freud, S. (1904) Arkielämämme psykopatologiaa, suom. Otava 1954).

Puheen lisäksi myös kirjoitettu teksti on alttiina virheille ja virhesanonnoille. Vaikka erilaiset oikolukuohjelmat (autocorrect) pyrkivätkin lisäämään tekstien oikeakielisyyttä, Wordin oikolukuohjelman tarjoama korvike ”ryhmäyhtyminen” sanalle ”ryhmäytyminen” herättää hilpeyden ohella kummastusta, kauhua ja kysymyksiä – onko autocorrectin tarjoama ”ryhmäyhtyminen” Freudian slip ohjelman algoritmissa, sen kehittäjän mielessä vai ennakoiko ohjelma kirjoittajan torjuttuja intentioita?

Psykoanalyytikkona autocorrect eroaisi metodiltaan ihmisestä siinä, ettei se odottaisi tulkittavia virhesanontoja vaan tuottaisi ne itse, automaattisesti ja häikäilemättä. Kenties se näkee sisäisen maailmasi lävitse korjatessaan tekstiviestiäsi – ”Moi! Lähde mun kanssa kaupungille horoilemaan (hortoilemaan)”.

Tommi

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää