Ystäväni kirjoitti facebookissa parisuhteen saloista – ”Kyllä mun mielestä suhteiden pitää aina lähteä laveripohjalta”. Toinen kuvaili itseään työhakemuksessa – ”…työntekijänä olen joutava”.

Arjen virhesanonnat (Freudian slip) on helppo kuitata päälle naurahtamalla, mutta klassisen psykoanalyysin mukaan kyse on tiettyjen assosiaatioiden ehkäisyttä virtaamisesta, joka lopulta johtaa kätkettyjen ajatussisältöjen paljastumiseen. Mielen voima ei kuitenkaan ole voittamaton – eräs ystäväni keksi oivan tavan päästä pälkähästä, kun tekstiviestin ”… mulla on sopiva vapaa koulusurmien (kouluhommien) välissä” sisällön sai selitettyä puhelimen oikolukuohjelmalla. Onko autocorrect väline jolla peittää viestit sisäisestä maailmasta vai ohjelma joka näkee lävitsesi?

Virhesanontojen metsästys oli klassisen psykoanalyysin eräs keskeisimmistä metodeista. Selitykset sanojen yhteensulaumista ja sointiyhtäläisyyksistä eivät tyydyttäneet analyytikoita – virhesanonnoissa keskeistä oli oltava kätketty, torjuttu sisältö:

”Sen psykoterapeuttisen menettelyn yhteydessä, jota käytän neuroottisten oireiden lieventämiseksi ja poistamiseksi, on usein tehtävänä päästä potilaan näennäisesti sattumalta esittämien sanontojen ja mielenjohtumien perusteella perille (kätketyistä) ajatussisällöistä” … ”… tekee tajuton sielunelämä hänelle kepposen paljastaakseen hänen varsinaisen tarkoituksen…” (Freud, S. (1904) Arkielämämme psykopatologiaa, suom. Otava 1954).

Puheen lisäksi myös kirjoitettu teksti on alttiina virheille ja virhesanonnoille. Vaikka erilaiset oikolukuohjelmat (autocorrect) pyrkivätkin lisäämään tekstien oikeakielisyyttä, Wordin oikolukuohjelman tarjoama korvike ”ryhmäyhtyminen” sanalle ”ryhmäytyminen” herättää hilpeyden ohella kummastusta, kauhua ja kysymyksiä – onko autocorrectin tarjoama ”ryhmäyhtyminen” Freudian slip ohjelman algoritmissa, sen kehittäjän mielessä vai ennakoiko ohjelma kirjoittajan torjuttuja intentioita?

Psykoanalyytikkona autocorrect eroaisi metodiltaan ihmisestä siinä, ettei se odottaisi tulkittavia virhesanontoja vaan tuottaisi ne itse, automaattisesti ja häikäilemättä. Kenties se näkee sisäisen maailmasi lävitse korjatessaan tekstiviestiäsi – ”Moi! Lähde mun kanssa kaupungille horoilemaan (hortoilemaan)”.

Tommi

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Silja

10 vinkkiä loppurutistukseen

Hei taas pitkästä aikaa! Kevään ollessa jo pitkällä ja luku-urakan alkaessa painaa niskan päälle, on ensisijaisen tärkeää pitää huolta omasta...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Silja

Meikun kampus

Hei kaikille! Psykologia on monitieteellinen ala, ja siksi onkin mielestäni mahtavaa, että Helsingissä psykologia kuuluu lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteelliseen...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Silja

Miten hyödyntää välivuosi?

Heippa! Monella psykologian opiskelijalla ja sinne hakevalla on takana välivuosia yksi tai useampikin. Mielenterveydellisesti välivuosi voi olla rankkaa aikaa, monet kokevat väliinputoamisen...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Maria

Keitä me ollaan me psykan fuksit? Osa 3

Moi!  Seuraavaksi vuorossa kaksi uutta hakutarinaa mun fuksiystävyksiltä, toivottavasti viihdytte niiden parissa. <3 Postausta kuvittavat  pääosin viimepäivien ulkoilut...

Lue lisää