Heippa taas kaikille! Täällä Turun päässäkin on jo opiskelut alkanut vauhdikkasti: ekalla viikolla alkoi luennot jo pyöriä täysillä ja kävin mä suorittamassa parit rästitentitkin. Kuten Saralla Helsingissä, meilläkin alkoi tuo ihana tilastokurssi. Olin positiivisesti yllättynyt, ettei tilaston perusteet ollutkaan ihan hepreaa – ne taisi oikeesti tulla opeteltua aika perinpohjaisesti viime keväänä. Nähtäväksi jää, kun alkaa niiden kuuluisien tilasto-ohjelmien käytön opettelu, mureneeko mun itseluottamus…

Istuminen tilaston massaluennolla toi nostalgisia viboja pääsykoekeväästä. Ajattelin jakaa teille mun mielestä pari taikasanaa, mitkä kannattaa muistaa nyt lukemisen alussa (ja tietenkin ihan koko ajan). Nämä jutut saattaa olla monelle itsestäänselvyyksiä, mutta mua ne auttoi ainakin.

Aikataulutus

Tämä oli omalla kohdalla ainakin supertärkeä. Terveisin henkilö, jota kuvaa sana disorganized melko hyvin. Ensimmäisenä hakukeväänä lukeminen oli melkoista haahuilua. Luin, olin koneella, laskin tehtäviä, katoin telkkaria, vilkaisin uudestaan kirjaan jne. Päivässä saatoin kyllä ”lukea” viisikin tuntia, mutta siihen varsinaiseen opiskeluun käytin aikaa ehkä pari tuntia. Kannattaa laatia ihan konkreettisesti paperille tai kalenteriin lukusuunnitelma. Itse suosittelen pistämään aikataulun aiheittain. Esim. maanantaina 25.1 kpl 1 ja 2, kirjan tehtävät. Kun olet saavuttanut päivän tavoitteesi, voit hyvällä omalla tunnolla tehdä jotain muuta loppupäivän. Voit myös merkitä tavoitteeksi opiskeluun käytettävät tunnit, mutta siinä helposti tulee huijattua itseään (kuten allekirjoittanut ekalla hakukerralla).

Itse tein yleensä aikataulun yhdelle kuukaudelle. Voin jo nyt paljastaa, että se lukusuunnitelma saattaa venyä. Se on ihan normaalia, kunhan ei lipsu ihan luokattomasti. Lukusuunnitelma on hyvä runko, jonka avulla on helppo pysyä kärryillä omasta osaamisesta ja etenemisestä.

Tukiverkosto

Pääsykoekevät on rankka ja on hyvä jakaa taakkaa kanssahakijoiden kanssa. Jotkut tykkäävät opiskella omassa rauhassa, riippuu ihan ihmisestä, mikä itselle sopii parhaiten. Itse olen kuitenkin laumaeläin ja opin parhaiten ryhmässä. Viime keväänä me opiskelimme Saran kanssa samassa viiden hengen porukassa. Avasimme itsellemme vaikeita asioita keskustelemalla ja opetimme toisillemme. Se oli tehokas tapa oppia, sillä keskustelu toi uusia näkökulmia ongelmiin. Tällä tavoin selvisimme niin hirviömäisistä todennäköisyyslaskuista kuin kinkkisestä artikkelikokoelman sisällöstä.

Tukiverkosto on myös tärkeä juttu täällä yliopistossa. Psykologian perusopinnoissa mulla ei ole vielä ollut ongelmaa, mutta oma sivuaine (se kuuluisa poliittinen historia) on itselle niin haastava, että auttava käsi on erittäin tarpeen. Olen kaverini kanssa pitänyt lukupiiriä aiheesta ja se on ollut suureksi avuksi.

Lukuintoa ja tsemppiä kaikille tälle tammikuulle – nyt se vankka pohjatyö tehdään.

Meillä on tänä lauantaina SPOL (Suomen psykologian opiskelijoiden liiton) -seminaari oikeus- ja kriminaalipsykologiasta täällä Turussa. Aihe vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Aion raportoida teille siitä loppuviikosta tai ensi viikon alussa. :)

Terkuin,

Maija

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää