Moikka! Lupasin kertoa teille vähän siitä SPOL-seminaarista.

Tässä aluksi SPOLIN Facebook-sivulta bongaamani kuvaus kyseisestä järjestöstä: ”SPOL on perustettu vuonna 1968. Sen ensisijainen tavoite on toimia psykologian opiskelijoiden edunvalvojana ja ammatillisen tietoisuuden edistäjänä. SPOL järjestää opiskelijatapahtumia, tukee kansainvälistä toimintaa ja toimii opiskelijoiden edunvalvojana”

SPOLin näkyvin toiminnan muoto onkin panostus opiskelijatapahtumiin. Olin viime syksynä Tampereella järjestettävässä gradu-seminaarissa. Vaikka aihe ei itselleni maailman ajankohtaisin ollutkaan, oli mielenkiintoista kuunnella vanhempien opiskelijoiden gradu-aiheita ja sen tekemisen prosessia. Semman yhteydessä oli, totta kai, akateemiset pöytäjuhlat, eli sitsit, jotka saattoivat olla osasyynä semmaan osallistumiselle ;).

Mutta asiaan. Seminaarin fokus oli siis oikeus- ja kriminaalipsykologiassa. Päivä koostui aloitusluennosta, work-shopeista ja loppuluennosta – illalla oli vielä luvassa asiaankuuluvasti  bailut ”Uusiksella”. Alkuun oli luentotyylisesti pohjustusta kyseiseen psykologian alaan. Parasta antia omasta mielestäni olivat ehdottomasti work-shopit. Aiheina oli creating and evaluating line-ups for eyewitness identifications, lasten kuuleminen rikosprosessissa, väkivaltariskin arviointi: riskiä nostavat ja riskiltä suojaavat tekijät ja mielentilatutkimus. Itse pääsin osallistumaan kahteen ensimmäiseen. Work-shopeissa olimme pienemmissä ryhmissä, joissa pääsimme osallistumaan keskusteluun ja tekemään konkreettisia harjoituksia videon avulla. Esim. saimme toimia itsekin ”silminnäkijänä”. En ollut itse ajatellutkaan, miten monet psykologiset tekijät vaikuttavat havaitsemiseen tuollaisessa tilanteessa ja miten sitä hyödyntämällä voidaan manipuloida silminnäkijä-havaintoja.

Lasten kuuleminen rikosprosesseissa – work shopissa oikeuspsykologiaan parissa työskentelevä Tom Pakkanen kertoi konkreettisia juttuja suoraan kentältä. Oli mielenkiintoista kuulla, millä työkaluilla lasta haastatellaan (esim. avoin vs. johdatteleva haastattelu) ja mitkä tavat tutkia ovat liian tulkinnanvaraisia (esim. leikin tulkinta, mitkä kaikki tekijät siihen voi vaikuttaa). Luennoitsijat olivat todella hyviä esiintyjiä eikä mielenkiinto herpaantunut hetkeksikään, vaikka luennot olivatkin ”ylimääräistä” lauantain ohjelmaa. Päivän loppuhuipennuksena Åbo Akademin Pekka Santtila raotti tutkimustaan hyvin ajankohtaiseen Annelin Auerin tapaukseen.

Toivottavasti saitte tästä vähän motivaatiota lukuihin. Opiskelijatapahtumia tulee olemaan nyt keväälläkin paljon. Tänä torstaina (6.2) täällä Turussa räjähtää, nimittäin Pikkulaskiainen, joka on yksi Suomen suurimmista opiskelutapahtumista. Siellä saatan törmätä erääseen helsinkiläiseen psykologin taimeenkin ;).

Ja hei saa ehdottomasti KOMMENTOIDA, sillä olisi kiva tietää teistä lukijoista. Toiveita postauksista ym. terkkuja saa heittää siis kommenttiboksiin.

Terkuin,

Maija

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää