Moikka! Lupasin kertoa teille vähän siitä SPOL-seminaarista.

Tässä aluksi SPOLIN Facebook-sivulta bongaamani kuvaus kyseisestä järjestöstä: ”SPOL on perustettu vuonna 1968. Sen ensisijainen tavoite on toimia psykologian opiskelijoiden edunvalvojana ja ammatillisen tietoisuuden edistäjänä. SPOL järjestää opiskelijatapahtumia, tukee kansainvälistä toimintaa ja toimii opiskelijoiden edunvalvojana”

SPOLin näkyvin toiminnan muoto onkin panostus opiskelijatapahtumiin. Olin viime syksynä Tampereella järjestettävässä gradu-seminaarissa. Vaikka aihe ei itselleni maailman ajankohtaisin ollutkaan, oli mielenkiintoista kuunnella vanhempien opiskelijoiden gradu-aiheita ja sen tekemisen prosessia. Semman yhteydessä oli, totta kai, akateemiset pöytäjuhlat, eli sitsit, jotka saattoivat olla osasyynä semmaan osallistumiselle ;).

Mutta asiaan. Seminaarin fokus oli siis oikeus- ja kriminaalipsykologiassa. Päivä koostui aloitusluennosta, work-shopeista ja loppuluennosta – illalla oli vielä luvassa asiaankuuluvasti  bailut ”Uusiksella”. Alkuun oli luentotyylisesti pohjustusta kyseiseen psykologian alaan. Parasta antia omasta mielestäni olivat ehdottomasti work-shopit. Aiheina oli creating and evaluating line-ups for eyewitness identifications, lasten kuuleminen rikosprosessissa, väkivaltariskin arviointi: riskiä nostavat ja riskiltä suojaavat tekijät ja mielentilatutkimus. Itse pääsin osallistumaan kahteen ensimmäiseen. Work-shopeissa olimme pienemmissä ryhmissä, joissa pääsimme osallistumaan keskusteluun ja tekemään konkreettisia harjoituksia videon avulla. Esim. saimme toimia itsekin ”silminnäkijänä”. En ollut itse ajatellutkaan, miten monet psykologiset tekijät vaikuttavat havaitsemiseen tuollaisessa tilanteessa ja miten sitä hyödyntämällä voidaan manipuloida silminnäkijä-havaintoja.

Lasten kuuleminen rikosprosesseissa – work shopissa oikeuspsykologiaan parissa työskentelevä Tom Pakkanen kertoi konkreettisia juttuja suoraan kentältä. Oli mielenkiintoista kuulla, millä työkaluilla lasta haastatellaan (esim. avoin vs. johdatteleva haastattelu) ja mitkä tavat tutkia ovat liian tulkinnanvaraisia (esim. leikin tulkinta, mitkä kaikki tekijät siihen voi vaikuttaa). Luennoitsijat olivat todella hyviä esiintyjiä eikä mielenkiinto herpaantunut hetkeksikään, vaikka luennot olivatkin ”ylimääräistä” lauantain ohjelmaa. Päivän loppuhuipennuksena Åbo Akademin Pekka Santtila raotti tutkimustaan hyvin ajankohtaiseen Annelin Auerin tapaukseen.

Toivottavasti saitte tästä vähän motivaatiota lukuihin. Opiskelijatapahtumia tulee olemaan nyt keväälläkin paljon. Tänä torstaina (6.2) täällä Turussa räjähtää, nimittäin Pikkulaskiainen, joka on yksi Suomen suurimmista opiskelutapahtumista. Siellä saatan törmätä erääseen helsinkiläiseen psykologin taimeenkin ;).

Ja hei saa ehdottomasti KOMMENTOIDA, sillä olisi kiva tietää teistä lukijoista. Toiveita postauksista ym. terkkuja saa heittää siis kommenttiboksiin.

Terkuin,

Maija

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Silja

10 vinkkiä loppurutistukseen

Hei taas pitkästä aikaa! Kevään ollessa jo pitkällä ja luku-urakan alkaessa painaa niskan päälle, on ensisijaisen tärkeää pitää huolta omasta...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Silja

Meikun kampus

Hei kaikille! Psykologia on monitieteellinen ala, ja siksi onkin mielestäni mahtavaa, että Helsingissä psykologia kuuluu lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteelliseen...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Silja

Miten hyödyntää välivuosi?

Heippa! Monella psykologian opiskelijalla ja sinne hakevalla on takana välivuosia yksi tai useampikin. Mielenterveydellisesti välivuosi voi olla rankkaa aikaa, monet kokevat väliinputoamisen...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Maria

Keitä me ollaan me psykan fuksit? Osa 3

Moi!  Seuraavaksi vuorossa kaksi uutta hakutarinaa mun fuksiystävyksiltä, toivottavasti viihdytte niiden parissa. <3 Postausta kuvittavat  pääosin viimepäivien ulkoilut...

Lue lisää