Heipähei kaikille!

Miten teillä menee? Meikällä oli tilasto 1 tentti maanantaina ja voi huh huh kun oli surkea suoritus. Meidän koe keskittyi tieteelliseen kirjoittamiseen: tehtävänä oli käsitteen määrittelyä, esseekysymys tilastollisen menetelmän valinnasta ja spss-tulosteiden raportteja. Laskuja ei vaadittu ollenkaan, ja naureskeltiinkin kavereiden kanssa, että ei varmaan enää luonnistuisi kovin sulavasti jonkun hirviö-todarin ratkaisu.

Ikävistä todareista päästäänkin aasinsillalla mukavasti teidän urakkaan.

Parasta treeniä valintakokeeseen ovat tietenkin itse pääsykoetehtävät. Olette varmasti jo silmäilleet ja kenties jo ratkoneet vanhoja pääsykokeita. Valmennuskurssilla ihana tilastonmaikkani (terkut vaan Lauralle!) neuvoi tekemään niitä jo urakan alussa – ja ihan syystäkin. Se ei haittaa, vaikka et saisikaan tehtäviä vielä tässä vaiheessa ratkaistua täydellisesti, vikojen viikkojen aikana tapahtuu vielä paljon kehittymistä. Ja mikä parasta, tehtävä jonka kanssa hikoilit tammikuussa, ratkaiset todennäköisesti hienosti huhtikuussa. Aivot kun tekevät töitä ja työstävät opittuja juttuja silloinkin, kun emme aktiivisesti niitä ole prosessoimassa.

Tuoreimmat pääsykokeet kannattaa mielestäni jättää vikoille viikoille. Ne ovat kuitenkin niitä tehtäviä, jotka ovat todennäköisesti samankaltaisia tulevan kokeen kanssa. Itse tein viimeisen kahden viikon aikana kokonaisia pääsykokeita aikarajalla, katsoin suurpiirteisesti saamani pisteet ja vielä saatoin vilkaista sisäänpäässeiden tilastoista, olisinko ”päässyt sisään” kyseisenä vuonna.

Vaikka pääsykoetehtävät ovatkin harjoittelun kannalta täyttä timanttia, itseäni auttoi myös laskurutiinin ylläpito peruslaskujen avulla. Pääsykoetehtävät ovat niin soveltavia, että niitä tehdessä ei auta muistella jotain korrelaatiokertoimen kaavaa, vaan sen on tultava apteekin hyllyltä. Usein laskupäivän aluksi tein käsiteltävästä aiheesta ensin n. tunnin perustehtäviä oirentoituakseni aiheeseen ja hyökkäsin sitten vasta vaativimpien tehtävien kimppuun. Perustehtävien tekemisellä oli myös henkinen hyöty: ne loivat uskoa itseen ja muistuttivat, että kyllä minä nämä asiat osaan. Pääsykoetehtävät kun saattavat olla todella ilkeitä, jolloin usko omaan onnistumiseen saattaa joskus loppua.

Enää ei ole montaa viikkoa artikkeleidenkaan julkaisuun (9.4) !!! Nyt on se aika saada tilaston osaaminen tiukasti kiinni selkärankaan.

Aurinkoisin terveisin Turusta,

Maija

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää