Artikkelit ovat nyt täällä! Vihdoinkin tekin saatte tilaston rinnalle jotain muuta tekemistä. Ainakin itse muistan odottaneeni artikkeleiden julkaisua sekä innolla että kauhulla.

Silmäilin vähän tämän vuoden artikkelipinoa ja tarkastelin sieltä nousseita teemoja. Jukka Hyönän teksti Kokeelliset tutkimusasetelmat kognition tutkimuksessa on viime vuoden hakijoille tuttu. Se on muusta artikkelimassasta vähän irrallinen, mutta mun mielestä selkeä ja jatkonkin kannalta hyödyllinen artikkeli. Suurin osa teksteistä on painottunut varhaisen vuorovaikutuksen tarkastelulle eri näkökulmista, niin kehityspsykologisin kuin kognitiivisen neurotieteen ottein. Paljon oli tekstejä perhesuhteista ja kiintymyssuhteista, jotka vaikuttivat mielenkiintoisilta. Kiintymyssuhde ja mentalisaatio ovat varmasti käsitteinä tuttuja monelle psykan tunneilta. Viimeiset työ- ja organisaatiopsykologian kentältä olevat artikkelit näyttivät haastavilta, sillä ne voivat olla monelle täysin uutta asiaa.

Mutta tosiaan, tekstejä on 14 kappaletta. Aika paljon duunia, mutta ei lainkaan mahdoton tehtävä. Jokainen varmaan tietää itse parhaiten, miten oppii ja sisäistää uuden tekstin. Artikkeleita ei kannata vaan opetella ulkoa, vaan ymmärtää sisältö. Kysymykset tulevat olemaan vaikeita ja niillä yritetäänkin johdattaa lukijaa harhaan. Lukutekniikoita opetetaan varmasti kurssillakin, mutta tässä pari vinkkiä, miten syväprosessoit uutta tietoa tehokkaasti.

  1. Työstä tekstiä itse. Itse opin parhaiten kirjoittamalla uudestaan tekstien asioita omin sanoin. Se on työlästä, mutta kova työ yleensä palkitaan. Flashcardit ovat tutkitusti tehokas tapa oppia: kirjoita siis vaikeista käsitteistä muistilappuja niin, että toiselle puolelle käsite ja kääntöpuolelle selitys. Flashcardien tekovaiheessa prosessoit aktiivisesti tietoa. Kun kertaat käsitteitä, palautat ne muistin perukoilta mieleesi ja näin muistijälkesi lujittuu. Voit vaikka vuorata huoneesi muistilapuilla ja kerrata aina ennen nukkumaanmenoa. Toimii.
  2. Kyseenalaista! Keskustele! Valmennuskurssilla olevat varsinkin huomio: kysy rohkeasti opettajalta asioita, mistä et ole täysin perillä. Sitä varten ne siellä on. Toinen vinkki. Kuten jo pari kirjoitusta edellä totesin, team work! Meillä oli Saran kanssa lukupiiri, jossa avasimme auki artikkeleiden vaikeimpia teemoja ja opetimme toisiamme. Kyseenalaistettiin artikkeleiden sisältöä ja kysyimme seuraavalla kerralla kurssilla. Toiselle opettaminen on parasta oppimista myös itselle.

Tsemppiä kaikille urakkaan! Enää kuukausi aikaa, kohta se on jo ohi.

Terkuin,

Maija

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää