Aika on mennyt hujauksessa ja pääsykoe on ihan käsillä. Ohjeet pitäisi olla samat kaikilla yliopistoilla, mutta tsekkaa vielä sen yliopiston nettisivuilta, jossa suoritat kokeesi.Koottiin myös Maijan kanssa pieni muistilista/ohjeita käytännön jutuista koetta varten, ettei näihin ainakaan tulis koe kaatumaan :)

          Edellisenä päivänä

 1. Ota iisisti. Nyt ei ole enää syytä pitää 10 tuntia kestävää lukupäivää. Kertailu tässä vaiheessa  auttaa lähinnä paniikin hillitsemiseen, kaikki työ on jo tehty. Jos haluat lukea, tee se kevyesti. Keksi jotain mielekästä tekemistä, me taidettiin nähdä kavereita ja urheilla. Muutama juttu tsekattiin vielä koemateriaalista tai laskettiin pari kevyttä tehtävää mielenrauhan saamiseksi, mutta ei sen enempää. Kuitenkin pääpointti on, että ei kannata tehdä mitään raskaita pääsykoetehtäviä. Pääsykoe vaatii hyvää ongelmanratkaisutaitoa, joka ei luonnistu, jos aivot ovat ihan jumissa
 2. Katso koepaikkasi ja miten pääset perille. Mene ajoissa, koska joissain paikoissa salia voi olla vaikea löytää (esim. päärakennuksella, jossa näyttää olevan suurin osa kokeista) ja koepaikkojakin on monta Helsingin alueella. Varaudu yllätyksiin – bussi voi myöhästyä tai jotain voi unohtua kotiin, on hyvä ottaa myös vähän aikaa rauhoittumiseen ennen koetta. Jos koepaikan löytyminen stressaa, voit käydä tarkistamassa paikan edellisenä päivänä.

  Koepäivänä
 3. Ota sopivaa evästä mukaan. Kokemusta löytyy varmaan ylppäreistä minkälainen sapuska on kivaa koetilanteessa, esim. pähkinät, myslipatukat tai viinirypäleet. On mukavaa ajatella myös muita. Ei oo kivaa jos kaveri avaa subin käärepaperin vieressä ja teryakikanan lemu haittaa keskittymistä…
 4. Ota mukaan kynä, kumi ja viivoitin sekä HENKKARIT! Niitä tarvitaan kokeen palautusvaiheessa.
 5. Koe on klo 12-17, kestää siis viisi tuntia ja kokeesta voi poistua muistaakseni tunnin jälkeen. Tee alustava aikataulu, minkä mukaan toimit. Esim. tilastolle 3h ja artikkeleille 2h. Kiire siellä kuitenkin tulee, eikä aikataulu todennäköisesti tule pitämään. On kuitenkin hyvä olla joku suunnitelma, jonka mukaan mennä.
 6. Jos ohjeidenkertaamisvaiheessa jotain jää vielä epäselväksi, KYSY. Se ei todellakaan ole mikään häpeä, eikä tarvitse jälkeenpäin katua jos on vahingossa mustaamisen sijaan rastittanut ja menettänyt pisteitä. Kysy siis rohkeasti myös kokeen aikana (esim. huonosti toimivan laskimen voi vaihtaa) ja valvo omaa etuasi.
 7. Kokeessa jaetaan nelilaskimet, materiaalista löytyy tarvittavat taulukot ja kaavakokoelma. Kaavakokoelma saattaa sisältää virheellisiä kaavoja.
 8. Vessassa saa käydä kokeen aikana kokeen valvojan kanssa. Suosittelen käymään vessassa edes sen kävelyn takia: pieni liikkuminen auttaa nollaamaan ja voit nähdä tehtävät ihan uudessa valossa. ;)
 9. Älä jätä mitään tehtävää tyhjäksi!!! Vaikka et ymmärrä hölkäsen pöläystä tehtävästä (tällöin tehtävä on todennäköisesti vaikea muillekin), vastaa jotain. Sitä ei tiedä koskaan mistä saa pisteitä ja jokainen pisteen puolikaskin on tärkeä.
 10. Keskity omaan tekemiseen. Tärkeintä on, että saat sen oman parhaan suorituksesi sinne paperille, muilla ei ole väliä. Jos paniikki iskee, pidä tauko. Käy vaikka vessassa, syö, hengitä. Mieti tehtävää pala palalta tai vanhan pääsykoetehtävän kautta, niissä on samanlaisuutta. Ne ovat ratkaistavissa niillä tiedoilla, jotka sinulla jo ovat! :)

ONNEA KOKEESEEN KAIKILLE! Olette tehneet ison duunin. Nyt vaan uskokaa itsenne ja pitäkää pää kylmänä – kyllä te osaatte.

Supertsemppaavin terveisin

Sara ja Maija

 

Kokeen jälkeen

Istu kaverisi kanssa yhdelle kylmälle tai muutamalle, teit sen!! Nyt voit nauttia kesästä, kun muut vielä puurtavat omien pääsykokeidensa kanssa :)

 

Sara ja Maija

Muita blogipostauksia

 • Psykologia
 • Silja

10 vinkkiä loppurutistukseen

Hei taas pitkästä aikaa! Kevään ollessa jo pitkällä ja luku-urakan alkaessa painaa niskan päälle, on ensisijaisen tärkeää pitää huolta omasta...

Lue lisää
 • Psykologia
 • Silja

Meikun kampus

Hei kaikille! Psykologia on monitieteellinen ala, ja siksi onkin mielestäni mahtavaa, että Helsingissä psykologia kuuluu lääketieteelliseen tiedekuntaan. Lääketieteelliseen...

Lue lisää
 • Psykologia
 • Silja

Miten hyödyntää välivuosi?

Heippa! Monella psykologian opiskelijalla ja sinne hakevalla on takana välivuosia yksi tai useampikin. Mielenterveydellisesti välivuosi voi olla rankkaa aikaa, monet kokevat väliinputoamisen...

Lue lisää
 • Psykologia
 • Maria

Keitä me ollaan me psykan fuksit? Osa 3

Moi!  Seuraavaksi vuorossa kaksi uutta hakutarinaa mun fuksiystävyksiltä, toivottavasti viihdytte niiden parissa. <3 Postausta kuvittavat  pääosin viimepäivien ulkoilut...

Lue lisää