• Psykologia
 • Mira Aaltonen

Heii kaikki!

Viime viikolla Maarit kertoi kaikista ihanista tapahtumista, joita meille fukseille on järjestetty syksyn kuluessa ja loppua ei näy! Torstaina osallistuin nimittäin elämäni ensimmäistä kertaa akateemiisiin pöytäjuhliin eli sitseille. Sitsien ideana on ymmärtääkseni laulaa, juoda, syödä ja pitää puheita tyylikkäissä vaatteissa ja akateemisessa hengessä. Torstain fuksisitsit järejstettiin Otaniemessä Smökissä, ja pukukoodi oli coctail. Vaikka yleensä suhtaudun uusiin tapahtumiin levollisella innostuneisuudella, täytyy myöntää, että tällä kertaa tunsin jännityksen kirpaisun mahassani kun astuin Smökkiin laittoman tyylikkäästi pukeutuneiden opiskelijaystävieni joukkoon. Olin laittautunut kiireessä ja juossut 1,6 kilometriä metroasemalle, eikä oloni ollut kampaus vinossa erityisen elegantti. Alkua pidemmälle se ei kuitenkaan haitannut, sillä sitsitunnelma todella imaisi mukaansa. Tervetulomaljan jälkeen etsimme nimikoidut paikkamme pitkistä kauniisti katetuista pöydistä. Laulunjohtajat kertoivat sitsin säännöt, joista olennaisimmat menivät ymmärtääkseni näin:

 1. Puhetta pyydetään lasia kilistämällä ja se pidetään seisten tai tuolin päällä seisten
 2. Puheen aikana EI SAA syödä eikä juoda
 3. Puheessa saa ehdottaa yheislaulua (lähes kaikki puhujat ehdottivat puheensa lopuksi)
 4. Laulun aikana EI SAA syödä eikä juoda (paitsi jos lauluun kuuluu juominen)
 5. Laulun lopuksi skålataan vasemmalla/oikealla (istumapaikasta riippuen) istuvan kanssa, sitten toiselle puolelle ja lopuksi eteen. Skålatessa kuuluu katsoa silmiin.
 6. Pöydästä ei saa poistua muuten kuin väliajoilla eikä varsinkaan kesken puheen tai laulun
 7. Jos rikkoo sitsien sääntöjä jollain tavalla, laulunjohtavat saavat määrätä sopivaksi näkemänsä rangaistuksen

Sittenpä sitä sitsattiin monta tuntia. Ja en liioittele kun sanon, että syömiselle jäi äärimmäisen vähän aikaa, mutta juomiselle sitäkin enemmän. Otin erään puheenpitäjän vinkin vakavasti ja skålasin osan ajasta ihan vedellä. Sitseille saa siis tieteenkin osallistua alkoholittomallakin menulla :). Olin aikeissa ottaa muitakin kuvia, mutta unohdin sen sitsilaulumelsekeessä ihan kokonaan! Laulamista todella riitti, ja aina kun yksi laulu oli laulettu saman tien joku taas pyysi puheenvuoroa. Sitsien ”ruokailu ja seurustelu”-osuus eli muutaman haarukallisen mättäminen suuhun vauhdilla ja yhden sanan vaihtaminen vieruskaverin kanssa tapahtui niiden kahden sekunnin aikana edellisen laulun ja seuraavan puheen välissä. Vinkki tuleville sitsaajille: älkää tulko sitseille nälkäisinä!

Toisaalta mielestäni sitsit ovat hauska tapahtuma juuri siksi, kun ne poikkeavat muista vapaamuotoisista bileistä ja riennoista :) Ja laulaminen oli hulvatonta, erityisesti ”SURVO SURVO rakkaus tai kuolema” on lähellä sydäntäni, sillä käytin koko tiistai-illan yliopiston tietokoneluokassa TTP:n eli tilastollisen tietojenkäsittelyn perusteet -kurssin (eli ei hyvät hakijat, ette pääse eroon tilastosta pääsykokeiden jälkeen) lopputyöraportin tekemiseen. Vieressä heilahtanut kännykkäkuva tiistai-iltaisesta ja epätyypillisen tyhjästä Kahvihuoneesta (=<3), joka on psykojen ”kahvin ja keskustelujen keidas” (joku viisaampi kuvasi Kahvihuonetta näilllä sanoin).

Kylläpäs kirjoitukseni venähti! Näin sitä käy kun tapahtuu liian paljon kaikkea :) Haluan vielä tunnustaa, että rikoin erästä sitsien sääntöä ja kävin naistenhuoneessa jälkiruoan aikana. En kuitenkaan saanut rangaistusta (hähää!) koska sitsit olivat ihan lopussa. Huh, ajoitus kunniaan!

Nyt vielä oikeasti tärkeää asiaa: Ensi kevään PSYKOLOGIAN VALINTAKOEVAATIMUKSET ON JULKAISTU Helsingin yliopiston sivuilla! Tässä linkki: http://www.helsinki.fi/behav/valinnat/valintakokeet.htm#Psykologia

Valintakoe siis järjestetään tiistaina 12.5.2015 klo 12-17 ja valintakoekirjallisuuteen kuuluu perinteinen Holopaisen & Pulkkisen Tilastolliset menetelmät ja netissä julkaistu tilastomatematiikan lisämateriaali. Uutta on Psykologian tutkimustyöoppaan luvut 1-4, jotka viime vuonna julkaistiin vasta materiaalien yhteydessä. Kannattaa miettiä ajoissa mistä kirjat voisi hankkia :) Mielestäni molemmat kirjat ovat aika selkeitä ja mukavasti luettavia, joten no worries! Näiden lisäksi on vielä tietysti 8.4.2015 julkaistava ”materiaali”, joka on yleensä ollut jonkinlainen artikkelikokonaisuus.

Iloista syksynjatkoa :)

Mira

Mira

Heippa! Olen Mira, 20-vuotias oppimaan innokas psykologian fuksi Helsingistä. Valmistuin Kallion ilmaisutaidon lukiosta keväällä 2013, ja kun muut valmistautuivat Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin, istuin itse laskemassa tilastomatematiikkaa nelilaskimella kirjastossa. Koska olin ylioppilaskokeiden jälkeen aika poikki, ajattelin aluksi käydä pääsykoesalissa vain kääntymässä, mutta päädyin sittenkin ystäväni houkuttelemana valmennuskurssille ja yrittämään sisäänpääsyä ihan tosissani. Jaksoin panostaa tilastomatematiikan osioon, mutta yritteliäisyydestäni huolimatta uupumus voitti, kun olisi ollut aika ruveta pänttäämään artikkeleja. Niinpä edessäni oli välivuosi, jonka aikana opin, että työnteko voi olla a) voimia vievää ja epämotivoivaa tai b) upeaa ja elähdyttävää. Erityisesti koulunkäyntiavustajan työ oli virkistävää ja mielenkiintoista, voin suositella sitä ihmisläheisestä työstä kiinnostuneille! Välivuosikeväänä tyhjensin kalenterini töistä ja aktiviteeteista ja keskityin vain pääsykokeisiin lukemiseen. Viiden kuukauden aherruksen, Valmennuskeskuksen artikkeli- ja matikankurssin, tsemppaavien kurssikavereiden ja tasapainottavien stressinpurkuharrastusten ansioista tavoitin vihdoin saavuttamattoman eli pääsin opiskelemaan psykologiaa Helsingin yliopistoon. Nyt nautin työni hedelmistä eli elän vauhdikasta opiskelijaelämää Helsingin kauneimalla kampuksella seurassani mitä mahtavimmat opiskelukaverit.

Muita blogipostauksia

 • Psykologia
 • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
 • Psykologia
 • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
 • Psykologia
 • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää