• Psykologia
  • Maarit Jansson

Terve!

Tänään on siis julkaistu sekä normaalihaussa että maisterihaussa psykalle hakevien materiaali, eli artikkelikokonaisuus! Artikkelit löytää täältä: http://www.helsinki.fi/behav/valinnat/psykologia_materiaali_2016.html

Artikkeleita on siis normihaussa hakeville 21 kpl, joista maisterihakijoiden tulee lukea 5 kpl. Artikkeleita on tänävuonna ennätysmäärä, mutta toisaalta ne myös julkaistiin aikaisemmin kuin aiempina vuosina. Osa artikkeleista on lisäksi tosi lyhyitä, ja vaikka sivuja on n. 250, niin kannattaa muistaa, että huomattava osa sivumäärästä on lähdeluetteloja :) eli kuulostaa pahemmalta mitä onkaan!

Aiheet pyörivät kognitiivisen ja neuropsykan ympärillä, ja myös musiikkitutkimuksesta on muutamia artikkeleja – super kiinnostavia aiheita siis! Huomatkaa myös se, että vaikka artikkeleita on monta, niin saman asian tarkastelu eri näkökulmista tukee oppimista kokonaisuudessaan, jolloin yhdestä artikkelista voi olla hyötyä toisen artikkelin omaksumiseen.

Lähtekää lukemaan artikkeleja sillä asenteella, että ymmärrätte ensinäkin kokonaisuudet ja asioiden väliset yhteydet. Tärkeintä on sisäistää käsitellyt asiat siten, että todella ymmärtää mikä vaikuttaa mihin ja miksi. Nippelitiedot tarttuvat kyllä mieleen siinä samalla, kun taas ainoastaan nippelitietoja opettelmalla ei laajempaa ymmärrystä saavuteta. Tehkää paljon erilaisia muistiinpanoja, opettakaa asioita kavereille, perheelle, koiralle tai vaikka pehmolelulle – kun joudutte selittämään, opitte paremmin ja huomaatte, mitä ette vielä osaa.

Kokeessa kysymykset tullaan heittämään päälaelleen, eli ei riitä, että muistat, että jokin tietty asia x vaikuttaa asiaan y, vaan tulee muistaa tarkasti MITEN se vaikuttaa, MITÄ KAUTTA ja KUINKA PALJON (ja miljoona muuta vastaavaa kysymystä, kuten MIKSI, MITEN ON TUTKITTU jne). Asiat kysytään usein siis päinvastaisessa järjestyksessä, kuin miten ne on opeteltu. Copy-paste muistaminen ja ulkoaopettelu kannattaa unohtaa siis heti alkuunsa :) Jos ymmärrät asian, niin osaat kyllä soveltaa sen uudessakin muodossa paperille.

Hurjat tsempit kaikille hakijoille!! Muistakaa tehdä hakemus opintopolussa, ettei vaan mene hakuaika ohi. Nauttikaa artikkeleiden lukemisesta, aiheet on kiinnostavia ja lukiessanne kehitätte tulevaa ammattitaitoa ;) 

Terkuin, 

Maarit

Maarit

Moiiii!! Olen Maarit, 19-vuotias psykan fuksi Helsingin yliopistosta. Lukiossa mietiskelin pitkään psykologian ja liikuntatieteiden välillä, mutta psykologia vei voiton ja kevään 2014 ylioppilaskirjoituksien jälkeen jatkoin luku-urakkaa Valmennuskeskuksen maaliskuussa alkavilla valmennuskursseilla (tilasto & artikkelit). Kurssit rytmittivät päiviä ja hyvän opetuksen lisäksi sain kursseilta uusia kavereita, joiden vertaistuki ja apu olivat korvaamattomia. Ylioppilaskirjoituksista väsähtäneenä en tainnut edes ”muistaa” stressata opiskelupaikan saamisesta etukäteen, vaan keskityin ymmärtämään asiat ja tekemään parhaani. Pääsykokeessa epätoivo valtasi hetkeksi, mutta sain ryhdistäydyttyä ja panikoin sitten vasta jälkeenpäin yhdessä muiden kanssa. Vaikka en ehtinyt tekemään kaikkia tehtäviä, koe meni hyvin ja kevään uurastus palkittiin kovasti toivotulla opiskelupaikalla. Tällä hetkellä nautin fuksivuodesta mahtavassa porukassa!

Muita blogipostauksia

  • Psykologia
  • Minea

Tervetuloa uudet fuksit!

Jeee fuksit ovat vihdoin täällä! Tai ainakin Helsingissä orientaatioviikko alkoi eilen. Tervetuloa kaikille, teillä on hienot ajat edessä <3 Orientaatioviikot ovat hektisiä...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Linnea

Etkö päässytkään sisälle?

Tavallaan osaat jo ennustaa lopputuloksen, mutta hyvä Luoja, kun se sattuu nähtyäsi mustaa valkoisella. Kaikki viimeiset toivon rippeet viedään ja saat taas aloittaa alusta. Se...

Lue lisää
  • Psykologia
  • Emmi

Pääsykokeen jälkeen

Pääsykokeesta on nyt ennättänyt yhteisvalinnan osalta kulumaan jo vajaa kuukausi, Jyväskylän ja Joensuun kokeiden suhteen hieman vähemmän aikaa. Pääsykokeet...

Lue lisää