Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen hankkimiseen vain on mahdollisuus. Valmennuskurssin merkitys oikikseen hakemisessa on valtava, sillä pääsykoemateriaali ja itse pääsykoe poikkeaa todella paljon muista kokeista ja kirjallisuudesta. Valmennuskurssit tarjoavat nimenomaan tähän perehdytystä ja apua, jota on oikeastaan hyvin vaikea hankkia muualta. Omalla kohdallani valmennuskurssista oli todella iso apu, ja en olisi varmasti päässyt vielä edes kolmannella hakukerralla sisään ilman valmennuskurssia. Pitää kuitenkin muistaa, että itse työ koulupaikan eteen täytyy itse, valmennuskurssi toimii vain apuna.  

Mitä valmennuskurssi sitten tarjoaa? No se tietenkin riippuu siitä, minkä valmennuskurssin itse valitsee. Nykyään valmennuskurssien tarjonta, jo esimerkiksi pelkästään valmennuskeskuksella on niin laaja, että sieltä löytyy ihan varmasti sinun tarpeisiisi sopiva kurssi. Mutta haluankin nyt kertoa mistä valmennuskurssin asioista minulle oli hyötyä eri hakukerroillani. Ensinnäkin ensimmäisen hakukerran ja toisen ja kolmannen hakukerran tarpeet olivat hyvin erilaiset valmennuskurssia kohtaan. Toisella ja kolmannella hakukerralla tietoa ja kokemusta oli kertynyt jo hyvin paljon, joten valmennuskurssin tarpeet olivat hieman muuttuneet ensimmäisestä vuodesta.

Ensimmäisenä hakuvuoteni koin valmennuskurssin tarjoaman vastaustekniikkaopetuksen äärimmäisen tärkeäksi, ja ilman sitä en olisi osannut vastata lainkaan oikealla tavalla erilaisiin tehtäviin. Toisena ja kolmantena hakuvuotena minun ei tarvinnut oikeastaan harjoitella enää vastaustekniikkaa, sillä olin oppinut sen riittävän hyvin jo ensimmäisellä hakukerralla valmennuskurssin opetuksen ja harjoitusten avulla. Vastaustekniikkaa onkin haastava opetella muuten kuin valmennuskurssien tehtävien ja opetusluentojen tai -videoiden avulla. Toinen asia, jonka koin valmennuskurssissa todella hyödylliseksi ensimmäisellä hakukerralla oli ”johdantoluennot”. Johdantoluennoilla käytiin hieman läpi oikeustieteen perusasioita ja käsitteitä sekä hyvin perusasioita joistakin oikeudenaloista. Tämä oli loistava tapa tutustua hieman oikeustieteeseen ja saada perusasioita haltuun. Tällaista on haastava itse opiskella tai lukea, koska oikeustieteellisestä kirjallisuudesta ei yleisesti ottaen tällaista hyvin pelkistettyä katsantoja löydy.

Kolmas asia, jonka koin hyödylliseksi ensimmäisellä hakukerralla, oli se, että valmennuskurssilla kerrottiin lukuprosessista sekä valmennuskurssin opettajat ja tutorit kertoivat omia tarinoitaan ja kokemuksiaan hakuprosessista. Ilman näitä vinkkejä ja opetusta en olisi tiennyt kuinka lukuprosessi kannattaa toteuttaa taikka mitä kaikkea siihen kannattaa sisällyttää. Tämä asia oli sitten toisella ja kolmannella kerralla hallussa, joten tämä ei ollut minulle enää myöhemmillä hakukerroilla kovin tärkeää.

Hankin kuitenkin toisella ja kolmannellakin hakukerralla valmennuskurssin, sillä koin, että niistä oli kuitenkin niin suuri hyöty hakuprosessin aikana. Toisella kerralla minulla oli sama valmennuskurssi kuin ensimmäisenä vuotena, mutta kolmannella hakukerralla minulla oli hieman erilainen, tiiviimpi valmennuskurssi. Toisella ja kolmannella kerralla koin hyödylliseksi valmennuskurssin tarjoamat tehtävät ja harjoituskokeet sekä pääsykoekirjoista pidetyt luennot. Harjoituskokeita tai tehtäviä ei ole helppo saada muualta kuin valmennuskursseilta, ja niiden tekeminen itse on työlästä ja aikaa vievää, vaikkakin varmasti opettavaista. Erityisen tärkeänä pidin kuitenkin sitä, että harjoituskokeet myös pisteytettiin ja mallivastaukset sai itselle, joten niistä pystyi oppimaan helposti ja samalla seuraamaan omaa osaamista ja oppimista. Myös tehtävistä löytyi mallivastaukset, joten niiden tarkastaminen itse oli nopeaa ja kätevää.

Luento-opetus oli siinä mielessä hyödyllistä, että opettajat osaavat selittää vaikeat asiat ymmärrettävällä tavalla, ja heiltä pystyi kysymään asioista, joita ei ymmärtänyt itse. Luento-opetus on muutenkin hyvä tapa oppia muiden opiskelutekniikoiden rinnalla, kun lukuaika on niin lyhyt. Opettajat antoivat myös vinkkejä pääsykokeeseen sekä pääsykoetilanteeseen, jotka olivat ainakin itselleni erittäin hyödyllisiä.

Kokonaisuudessaan koin itse valmennuskurssit erittäin hyödyllisiksi. Varsinkin ensimmäisellä hakukerralla olisin ollut aivan hukassa ilman valmennuskurssia. Varmasti ilman valmennuskurssiakin voi pärjätä, mutta kyllä siitä on joka tapauksessa iso hyöty.

Hyvää joulua kaikille!

Riina Sallinen

Hei! Olen 22-vuotias toisen vuoden oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa. Asun Hyvinkäällä ja vapaa-ajalla pelaan ringetteä Tuusulassa SM-tasolla. Kerron täällä blogissani kokemuksiani opiskelusta oikiksessa sekä oikikseen hakemisesta. Tule seuraamaan matkaani! Minulla on myös opiskelutili instagramissa, jossa päivittelen opiskeluarkeani tarkemmin.

Instagram: @riinastudieslaw

 

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää