Oikeustiede  •  16.04.2021

Käytännön asioita valintakokeesta

Oikeustieteellisen tiedekunnan valintakoekirjallisuus julkaistaan aivan tuota pikaa, nimittäin alle viikon päästä. Ennen kirjojen julkaisua olisi hyvä hieman rentoutua ja kerätä energiaa tulevaa rutistusta varten. Haluan kuitenkin vielä kertoa mielestäni tärkeimmät asiat itse pääsykokeesta, jotta pääsette kaikki tämän kevään hakijat opiskelemaan mahdollisimman stressittömästi valintakokeeseen. Aloitan kertomalla siitä, mitä tarvitset mukaan pääsykokeeseen.

Mitä ottaa mukaan, ja mitä jättää kotiin

Ensinnäkin pakkaa pääsykokeeseen tarvittavat asiat jo edellisenä iltana. Oikeustieteellisen tiedekunnan valintakokeeseen tarvitset kyniä, kumeja, teroittimen tai lyijyä. Ota jokaista riittävästi, jotta kokeesi ei kaadu ainakaan välineiden puutteeseen. Itselläni oli joka keväänä kaksi lyijytäytekynää ja kaksi tavallista lyijykynää sekä kaksi kumia ja yksi teroitin. Lisäksi minulla oli pakkauksesta poistetut korvatulpat, joita en kylläkään käyttänyt. Kannattaa kuitenkin ottaa korvatulpat varmuuden vuoksi mukaan, sillä jos kokeenteko tilassa on paljon ihmisiä ja jotkut lähtevät aiemmin pois salista taikka käyvät vessassa, aiheuttaa se jonkun verran hälinää. Tällöin on hyvä, jos sinulla on korvatulpat mukana ja voit turvautua niihin keskittyäksesi itse kokeen tekemiseen. Muista kuitenkin, että käytät korvatulppia omalla vastuullasi. Tällöin et saata kuulla joitakin ohjeita, mutta kokeessa ei yleensä kylläkään anneta muita ohjeita, kun vain koe ajan kestosta, jonka vuoksi korvatulppien käyttäminen on melko turvallista, jos vain muistaa itse tarkkailla kelloa. Tavarat olisivat hyvä pakata läpinäkyvään muovipussiin taikka minigrip- pussiin, jolloin ne ovat helposti vietävissä omalle koepaikalle. Kokeeseen voi ottaa myös tarvittavat lääkkeet. Vastaavasti kokeeseen ei saa ottaa mukaan yliviivaustusseja taikka mitään muitakaan kyniä, kuin lyijykyniä taikka lyijytäytekyniä. Myöskään ranne- taikka älykelloja ei enää saa ottaa kokeeseen mukaan. Ennen koetta on myös hyvä poistaa itseltä ylimääräiset korut, jotta ei ainakaan jää kiinni vilpistä vahingossakaan.

Valintakokeeseen voi ottaa vähäisen määrän eväitä sekä juotavaa mukaan. Haluan nyt painottaa tässä, että et todella tarvitse paljoakaan mukaan sillä, kun osaat hyvin, sinulla menee koko koeaika kokeen tekemiseen, etkä tuskin kerkeä käymään edes vessassa. Muista siis käydä ennen kokeen alku vessassa, äläkä nauti ennen koetta liikaa juotavaa. Kokeeseen olisi kuitenkin hyvä ottaa läpinäkyvä vesipullo sekä esim. banaani, hedelmä-smootie taikka jokin vastaava. Älä siis turhaan ota mukaan paljoa eväitä, sillä ne vievät vain turhaa tilaa koepaikallasi. Kokeessa täytyy olla mukana myös henkilöllisyystodistus. Älä missään nimessä unohda tätä, sillä muuten koettasi ei voida ottaa vastaan.

Suunnittele siirtyminen koepaikalle

Suunnittele myös etukäteen millä aioit mennä koepaikalle, monelta menet, moneltako heräät ja menetkö koepaikalle esimerkiksi jo edellisenä iltana. Selvitä myös missä koepaikkasi sijaitsee ja käy katsomassa edellisenä iltana sen tarkka sijainti. Jos olet eri paikkakunnalta kuin missä teet valintakokeen, suosittelen menemään jo edellisenä iltana yöksi kyseiselle paikkakunnalle, jotta et jää esimerkiksi koeaamuna kiinni ruuhkaan. Käy sitten tarkastamassa koepaikkasi ja mieti samalla millä menet koepaikalle. Menetkö kävellen, julkisilla vai esimerkiksi autolla taikka autokyydillä. Mieti edellisenä iltana viimeistään monelta aioit herätä sekä monelta aiot lähteä koepaikalle. Varaa aamuun riittävästi aikaa, jotta sinulla ei tule kiire sekä varaa myös riittävästi aikaa koepaikalle menemiseen sekä siihen, että olet ajoissa paikalla. Järjestelyistä ilmoitetaan varmasti vielä tarkemmin oikeustieteet.fi sivustolla, mutta ole paikalla reilusti ennen ”nimenhuudon alkua”. Esimerkiksi viime vuonna meitä oli ohjeistettu tulemaan paikalle 30minuuttia ennen, mutta itse taisin olla jo 50 minuuttia ennen paikalla, sillä matkalla ei tullut ongelmia. Varaudu siis myös, että jos matkalla tulee jotain ongelmia, kerkeät silti paikalle ajoissa.

Tiedän, että valintakoe häämöttää sinänsä vielä kaukana, sillä valintakoekirjoja ei ole edes vielä julkaistu. Haluan kuitenkin nyt jo korostaa sitä, että kun teet luku-urakan ajan määrätietoisesti ja säntillisesti töitä kohti pääsykoetta ja olet lukenut niin hyvin kuin olet pystynyt, sinun ei tarvitse ”paniikki-lukea”, kun odotat pääsykoesaliin pääsyä. Se, että luet jotain yksittäisiä sivua siinä vaiheessa ei tule ratkaisemaan opiskelupaikkaasi. Itseasiassa olisi jo hyvä lopettaa lukeminen edellisenä päivänä taikka iltana hyvissä ajoin, ja vain yrittää rentoutua ja kerätä voimia pääsykoetta varten. Olisi tärkeää, että olet pirteä ja energinen silloin, kun valintakoe on, jotta aivosi toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Palaan vielä lähempänä pääsykoetta, näihin pieniin asioihin, joita kannattaa huomioida juuri pääsykokeen kynnyksellä. Nyt vain lepoa ja hirveästi tsemppiä kaikille, jotka aloittavat pian pääsykokeisiin lukemisen.

Hyvää viikonloppua!

Riina S

Hei! Olen 21-vuotias ensimmäisen vuoden oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa. Asun Hyvinkäällä ja vapaa-ajalla pelaan ringetteä Tuusulassa SM-tasolla. Kerron täällä blogissani kokemuksiani opiskelusta oikiksessa sekä oikikseen hakemisesta. Tule seuraamaan matkaani! Minulla on myös opiskelutili instagramissa, jossa päivittelen opiskeluarkeani tarkemmin.

Instagram: @riinastudieslaw