Oikeustiede  •  11.10.2020

Opiskeluvuotemme oikiksessa pähkinänkuoressa

Viidennen opiskeluvuotemme alkaessa havahduimme siihen, kuinka nopeasti nämä vuodet ovatkaan vierineet. On hurjaa ajatella, että valmistuminen häämöttää jo ihan lähitulevaisuudessa, kun tuntuu, ettei fuksivuodesta ole kauaakaan aikaa. Olemme aiemmin kirjoittaneet yleisesti oikiksessa opiskelusta, josta voit lukea lisää täältä, mutta viimeisen opiskeluvuotemme kunniaksi ajattelimme koota vielä tarkemmin yhteen, mitä menneet vuodet ovat pitäneet sisällään.

1. vuosi

Ensimmäinen opiskelusyksymme alkoi luonnollisestikin jännittävissä tunnelmissa uuden edessä. Olimme saaneet esimakua tulevasta kotiin lähetetyn fuksioppaan muodossa, mutta fuksiviikko ylitti silti molempien ennakko-odotukset. Vaikkei kumpikaan meistä tuntenut muita sisäänpäässeitä ennalta, samanhenkistä seuraa löytyi nopeasti heti ensimmäisistä päivistä lähtien. Fuksiviikko oli täynnä ohjelmaa, joka edesauttoi muihin vuosikurssilaisiin tutustumista. Päivisin tutustuimme yliopistoon asiapitoisemman ohjelman parissa ja iltaisin opiskelukavereihin hieman railakkaammissa merkeissä. Fuksiviikon jälkeen oli pehmeä lasku opiskeluarkeen, sillä ensimmäinen kurssimme, oikeudellisen ajattelun lähtökohdat, suoritettiin ryhmätehtävien ja  oppimispäiväkirjojen muodossa. Hetken jopa saattoi tuntua siltä, että oikiksessa opiskeluhan on helppoa. Todellisuus iski kuitenkin nopeasti vasten kasvoja haettuamme ensimmäisen vuoden tenttimateriaalit ja huomattuamme, että luettavaa onkin enemmän kuin tarpeeksi. Loppuvuoden aikana suoritimme valtiosäännön ja EU-oikeuden perusteet sekä pakollisia kielten kursseja. Onneksi opiskelun lisäksi syksyyn mahtui runsain määrin hauskoja opiskelijatapahtumia, kuten päällimmäisinä mieleen jääneet kastajaiset, ensimmäiset sitsit, toogat sekä pikkujoulut. Haalareita varten keräsimme syksyn mittaan leimoja fuksipasseihimme ja pitkä odotus palkittiin parin kuukauden jälkeen, kun saimme vihdoin lunastaa omat haalarimme täyttä fuksipassia vastaan. Syksyn aikana pääsimme myös kilistelemään skumppalaseja useampaan otteeseen erilaisissa cocktailtilaisuuksissa ja asianajotoimistojen esittelyissä. Keväällä opiskelut jatkuivat hallinto- ja ympäristöoikeuden sekä yleisen oikeustieteen ja oikeushistorian opinnoilla, joista jäi tentittävää myös kesäksi. Opintojen ohella ulkoilutimme haalareita monissa tapahtumissa, joista kohokohta oli ehdottomasti ensimmäinen opiskelijavappumme.

2. vuosi

Toisena opiskeluvuonna jatkoimme oikeudenalojen perusteiden opiskelua, ja onneksemme suurin osa aiheista oli mielenkiintoisempia kuin ensimmäisenä vuonna. Pari näistä kursseista jäi tosin tekemättä loppukeväänä töiden vuoksi, mutta ehdimme kuitenkin suorittaa kansainvälisen oikeuden, velvoite-, esine-, perhe- ja jäämistö- sekä finanssioikeuden. Näiden ja kielten kurssien lisäksi aloitimme myös liiketoimintaosaamisen sivuainekokonaisuuden opiskelun. Toisena vuonna osasimme jo tapahtumien suhteen poimia kirsikat kakun päältä, eikä enää tarvinnut osallistua ihan joka ikiseen, kuten fuksivuonna. Mieleenpainuvin oli matka Budapestiin, jonne päästäksemme jonotimme lippuja yön yli Lexin kerhotilan kovilla penkeillä nukkuen. Toisen vuoden keväällä saimme myös pukeutua hienoihin iltapukuihin osallistuessamme ensimmäistä kertaa Lexin vuosijuhliin.

3. vuosi

Pieni tauko oikeudenalojen perusteiden opiskelusta koitti, kun lähdimme kolmannen vuoden syksyllä vaihtoon. Ajankohta oli mielestämme oiva, sillä tämän jälkeen sai uutta energiaa puurtaa viimeisetkin perusteiden opinnot loppuun. Emme myöskään pistäneet pahaksemme syksyn viettämistä kylmän ja pimeän sijaan auringon alla. Vaihdossa suoritetut opinnot saimme sisällytettyä tutkintoomme kuuluviin valinnaisiin opintoihin. Keväällä Suomeen palattuamme opiskeltavaa riitti kauppa-, työ-, rikos- ja prosessioikeuden sekä oikeussosiologian ja kriminologian parissa. Näissä oli tekemistä vielä kesälläkin töiden ohella, sillä halusimme saada kaikki tehtyä ennen erikoistumisjaksohakua.

4. vuosi

Neljäs opiskeluvuotemme starttasi mielenkiintoisesti, kun pääsimme aloittamaan sen haluamallamme erikoistumisjaksolla. Kävimme molemmat ensimmäisenä yritysverotuksen erikoistumisjakson, josta kirjoitimme myös kumpainenkin notaarityömme ja valmistuimme vuodenvaihteen jälkeen oikeusnotaareiksi. Tämän jälkeen Anniina suoritti erikoistumisjaksot kilpailuoikeudesta ja rikoksen uhrin asemasta sekä Iida täytäntöönpano-oikeudesta ja vakuuksista ja velkojainsuojasta. Kurssit olivat laajempia kuin oikeudenalojen perusteet, joten opiskelutahtia voisi kuvailla melko intensiiviseksi. Näiden lisäksi valitsimme muutamia kiinnostavia valinnaisia kursseja ja saimme käytyä loput pakolliset kieliopinnot. Ensimmäistä kertaa opiskelujen alun jälkeen pääsimme viettämään kesää ilman tentteihin lukemista.

5. vuosi

Kesä sujui rennoissa merkeissä myös sen vuoksi, ettei vielä silloin tarvinnut miettiä gradun aihetta, sillä haku syventäviin opintoihin oli vasta elokuussa, eikä tätä ennen voinut tietää varmaksi, mille syventävälle pääsee. Onneksemme saimme paikat haluamaltamme kurssilta, yritysverotuksen ryhmästä, ja nyt aloittelemmekin gradujemme kirjoittamista.

Monesti sanotaan, että oikis on elämän parasta aikaa, ja voimme allekirjoittaa tämän. Vaikka nämä vuodet ovat pitäneet sisällään tuhansia tunteja kirjastossa istumista ja ajoittaista stressiä, ovat ne myös tarjonneet mahtavia kokemuksia ja ihmisiä elämäämme. Nyt onkin siis aika nauttia vielä viimeisistä hetkistä opiskelijana!

Anniina ja Iida

Olemme Turun oikeustieteen valmennuskurssin tutorit Anniina ja Iida. Opiskelemme molemmat viidettä vuotta Turun yliopistossa oikeustiedettä. Anniina toimii neljättä ja Iida viidettä kertaa Valmennuskeskuksella tutorina, joten kokemusta pääsykoekuplassa elämisestä on jo useammalta vuodelta.