Oikeustiede  •  21.05.2019

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja tuleva koetilanne saattavat tuntua stressaavilta, mutta haluamme kertoa viime hetken vinkit liian stressin selättämiseen ja kokeessa onnistumiseen. Olet tehnyt niin suuren työn pääsykoeurakan aikana, joten kokeeseen voi marssia itsevarmoin mielin. Kun tietää antaneensa kaikkensa, voi luottaa siihen, että kova työ myös palkitaan.

Mitä tehdä koetta edeltävänä päivänä?

Tässä vaiheessa kaikki tarvittava työ on jo tehty, joten voit hyvällä omallatunnolla ottaa viimeisen päivän rennommin. Aina kuulee sanottavan, että viimeisenä päivänä ei kannata lukea enää ollenkaan, mutta omasta kokemuksestamme tiedämme, että se on helpommin sanottu kuin tehty. Kun on tehnyt paljon töitä pääsykokeen eteen yli neljän viikon ajan, voi olla vaikeaa olla tekemättä mitään, varsinkin jos takaraivossa on ajatus siitä, että jonkun asian voisi osata vielä paremmin. Omalla kohdallamme tuntuikin luontevalta käyttää vielä päivä kirjoja selaillen ja muutamia asioita kertaillen. On kuitenkin turha alkaa enää pänttäämään, sillä kaikki tarvittava tieto on jo varmasti opittu. On tärkeää, että kertaamisenkin lopettaa ajoissa, jotta aikaa jää myös rentoutumiselle ja tulevaan koepäivään valmistautumiselle. Illalla on hyvä tehdä asioita, jotka saavat sinut hyvälle mielelle, kuten esimerkiksi mennä lenkille tai nähdä kavereita. Välttääksesi turhan stressin koeaamuna, voi olla myös järkevää käydä etukäteen katsomassa, missä oma koesali sijaitsee. Kurssitutorit auttavat mielellään koesalin löytämisessä. Laita vielä edellisenä päivänä valmiiksi kokeessa tarvitsemasi asiat mukaan lukien riittävät eväät. Kokeeseen on hyvä varata helposti ja nopeasti syötäviä eväitä. On tärkeää mennä hyvissä ajoin nukkumaan, mutta jos tuntuu, ettei saa unta, siitä on turha panikoitua. Yksi heikosti nukuttu yö ei vie pois tietämystäsi.

Mitä tehdä koeaamuna?

Koepäivänä kannattaa herätä ajoissa, jotta ehtii karistamaan viimeisetkin unihiekat silmistä ennen koetta. Kunnollinen aamupala auttaa jaksamaan ja pitää huolen siitä, että energiaa riittää mahdollisimman pitkälle päivään. Koepäivänä ei tarvitse enää kajota kirjoihin, koska paniikkikertaaminen saattaa vain koitua haitaksi. Pienessä stressissä päntätyt yksityiskohdat jäävät päällimmäisenä mieleen ja voivat helposti sekoittaa aiemmin opitut asiat ja kokonaisuudet. Pääsykoekirjat voikin siis jättää hyvillä mielin kotiin, eikä niitä tule ottaa enää mukaan koepaikalle. Monia näkee lukemassa vielä koesalin ulkopuolellakin, mutta sinä voit mennä paikalle itsevarmasti luottaen siihen, että tarvittava tieto on jo päässäsi. Pidä huoli siitä, että lähdet koepaikalle ajoissa, jotta et myöhästymisellä menetä hetkeäkään arvokkaasta koeajasta. Nimenhuuto aloitetaan yleensä hyvissä ajoin. Hyvä ja luottavainen fiilis auttaa onnistumaan kokeessa, ja omaa mielentilaa voikin nostattaa esimerkiksi kuuntelemalla omaa lempimusiikkiaan.

Miten toimia koetilanteessa?

Pääsykokeessa on tärkeintä luottaa itseensä ja omaan osaamiseensa. Saatuasi kokeen eteesi lue kaikki tehtävät rauhassa ja huolellisesti läpi. Alitajuntasi alkaa jo tällöin ratkaisemaan tehtäviä. Tässä vaiheessa on turha huolestua, jos tuntuu, ettei johonkin kysymykseen osaa vastata. On täysin normaalia, että kysymykset tuntuvat ensin vaikeammilta kuin todellisuudessa ovatkaan. Kannattaa aloittaa helpoimmasta tehtävästä, jotta vaikeampien tehtävien vastaukset saavat hautua mielessäsi. Olet varmasti lukenut niidenkin kohdalla asiasta, joten vastaukset haastavampiinkin tehtäviin palautuvat mieleesi kuin itsestään päästyäsi vauhtiin. Jos jossain kohtaa tuntuu, ettet muista mitään, älä hermostu, vaan syö vaikka eväitä ja käy vessassa. Pieni hengähdystauko voi auttaa selkiyttämään ajatuksia. Koe katsoo myös henkistä kanttia, joten panikoimalla et voi tehdä parasta suoritustasi.
Valmennuskurssilla olet päässyt tekemään niin useita harjoituskokeita, että varsinaisessa koetilanteessa ei ole mitään sen ihmeellisempää, mitä et olisi jo harjoitellut. Tarkkaile ajankäyttöäsi, jotta tiedät, kuinka paljon aikaa voit käyttää kuhunkin tehtävään ja että aikaa jää myös vastausten tarkistamiseen. Koska vastaustila on rajallinen, kirjoita tiiviisti. Jos luulet, että joku asia liittyy kysymykseen, kirjoita se. Mikäli sinulle jää aikaa, mieti olisiko vielä jotain, mitä voisit vastaukseen lisätä. Opiskelupaikan saaminen voi olla kiinni näistä. Lopuksi, nauti koetilanteesta. Pieni jännitys kuuluu asiaan ja auttaa venymään tärkeässä paikassa.

Me tutorit toivotamme hurjan paljon tsemppiä ja onnea tulevaan koitokseen. Nähdään syksyllä tiedekunnassa!

Anniina ja Iida

Olemme Turun oikeustieteen valmennuskurssin tutorit Anniina ja Iida. Opiskelemme molemmat viidettä vuotta Turun yliopistossa oikeustiedettä. Anniina toimii neljättä ja Iida viidettä kertaa Valmennuskeskuksella tutorina, joten kokemusta pääsykoekuplassa elämisestä on jo useammalta vuodelta.