Oikeustiede  •  22.04.2018

Asioiden opiskelu ulkoa - mitä, missä, milloin, miten?

Mitä pitää osata pääsykoekirjoista täysin ulkoa? Miten tarkasti lauseet pitää opiskella? Milloin pänttäys kannattaa aloittaa? Jos aihe askarruttaa, kannattaa lukea seuraava teksti.

Kukaan ei oleta, että osaisit ulkoa kaikki noin 300 sivua tekstiä sana sanalta. Suurimmassa osassa tekstiä riittää, että olet sisäistänyt sen tai muistat pääkohdat. Tämän lisäksi kirjoihin kyllä sisältyy paljon asiaa, mikä pitää surutta osata sana sanalta ulkoa. Ensimmäisen ryhmän muodostavat kaikki sitaateissa olevat suorat lainaukset. Lainaukset laista pitää ostata kokonaan ulkoa sekä tietysti siihen liittyvä lain nimi. Ulkoa opiskelu ei rajoitu ainoastaan sitaatteihin, vaan lisäksi ulkoa pitää ostata tärkeiden termien nimet ja niiden määritelmät sekä lainkohdat, jotka eivät ole sitaateissa. Kirjoissa näitä molempia vilisee joka puolella, osa pätkistä on pidempiä ja osa lyhyempiä.

Ulkoa opiskeltavaa on siis todella paljon, melkein joka aukeamalla jotain. Tämän takia opiskelua ei missään nimessä kannata jättää viimeiseen lukukertaan tai viimeiseen viikkoon. Suosittelen aloittamaan ulkoa opiskelun jo toisen tai viimeistään kolmannen lukukerran aikana eli suurin piirtein ensi viikon aikana. Missään nimessä ei kannata opiskella koko kirjaa ulkoa yhdellä lukukerralla. Harvan ihmisen muisti toimii niin tehokkaasti, että voisit muistaa edes puolikkaan kirjan ulkoa yhden lukukerran jälkeen. Opiskele lauseita ja määritelmiä ulkoa lukemisen ohella. Tämän lisäksi voit pitää esim. listojen opettelu aamu- tai iltapäiviä tai pyhittää matkat kurssipaikoille ulkoa pänttäykseen. Ulkoa opiskelu on pitkä, koko lukukevään pituinen prosessi, jonka aloittamista on turha liikaa venyttää. Samalla oma varmuutesi alueesta kasvaa, kun pikkuhiljaa syvennät oppimaasi myös ulkoa opiskelun merkeissä. Monivalintoja tehdessä ulkoa opitut lauseet ovat kultaakin tärkeämpiä, koska silloin lauseeseen piiloitetun virheen huomaa helpoiten.

Ulkoa opiskelu on helpointa tilassa, missä voit puhua ääneen, kuten kotona. Kirjaston hiljaisessa lukutilassa ääneen lukemista ei paljoa arvosteta. Itse nautin samalla kevätauringosta ja istuin puiston penkillä kirja sylissä, ja harjoittelin erilaisia listoja ulkoa. Tavallinen lukeminenhan on ulkona aika hankalaa, mutta näin voit yhdistää kevätkelit ja lukemisen. Lakien opiskelu on helpointa kurssikaverin kanssa, jolloin toinen katsoo kirjaa ja toinen ei. Tällöin molemmat oppivat nämä yhtä aikaa! Voit siis esimerkiksi ehdottaa kurssikaverille, että tulette tunnin ennen kurssin alkua kurssipaikalle kyselemään toisiltanne, tai menette yhdessä lounaalle ja haastamaan toinen toisenne. Toki myös kumppanin, vanhemmat tai muun tutun voi velvoittaa tähän kyselytyöhön, jos he siihen suostuvat.

Priorisoi tärkeitä asioita, jotka toistuvat kirjoissa useasti tai muuten huomaat niiden olevan keskeisiä asioita. Puolikkaan sivun pituisten listojen opiskelu kannattaa jättää loppupäähän, kun osaat muut tärkeämmät asiat. Jokainen sana on merkityksellinen ja on suuri ero, jos sekoitat sanat ja/tai, olennainen/todella olennainen, velkoja/velallinen tms. Kannattaa myös muistaa se, mitä jo alussa mainitsin. Tärkeintä on hahmottaa kirjan ja alalukujen suuret kokonaisuudet ja vasta tämän jälkeen kannattaa tarkemmin syventyä yksittäisten sivujen ulkoa opiskeluun.

Kuvassa minä ja ystäväni poseeraamme Pykälän viikon takaisissa vuosijuhlissa. Pänttää nyt ahkerasti ja pue ensi vuonna puku/juhlamekkosi seuraavilla vuosijuhlilla <3.

Blogitekstin kirjoitti Helena Kettunen

Helena K.

Moi kaikki!

Minun nimeni on Helena Kettunen ja olen yksi kolmesta Valmennuskeskuksen blogikirjoittajista. Blogi on tähän saakka ilmestynyt koko syksyn ja talven säännöllisesti joka viikko ja kevään edetessä kirjoituksia ilmestyy hieman useamminkin.