Oikeustiede  •  30.11.2017

Tärkeä taito, jota tarvitaan pääsykokeissa onnistumiseen

Mietitkö, mikä meni pieleen?

  • Onko olosi aikaansaamaton, kun tekemistä olisi kaikkein eniten?
  • Havahdutko kuluttaneesi aikasi kaikkeen muuhun kuin siihen, mitä sinun oli alun perin tarkoitus tehdä?
  • Onko mielialasi laskenut? Ahdistaako?
  • Oletko kenties huomannut ärtyväsi normaalia herkemmin?
  • Onko sinun vaikea keskittyä tai muistaa asioita?
  • Harkitsetko luovuttamista?

Syynä usein stressi ja puutteelliset stressinhallintakeinot

Stressinhallinta on äärimmäisen tärkeä taito, kun kevät alkaa lähestyä ja varsinkin silloin kun luku-urakka on parhaimmillaan tai pahimmillaan, miten sen nyt kukin haluaa ottaa. Tämä on aikaa, jolloin usko ja tahto ovat koetuksella.

Hyvälaatuinen stressi tehostaa suoritusta, ilman stressiä tekemiseen saattaa helposti kyllästyä. Parhaimmillaan ihminen on niin sanotussa flow-tilassa, jolloin ilo ja innostuminen ovat parhaimmillaan. Huonolaatuinen stressi taas vaikuttaa niin käyttäytymiseen, tunteisiin, ajatuksiin ja tiedonkäsittelyyn kuin fyysiseen olotilaankin. Se voi aiheuttaa päänsärkyä, univaikeuksia, yli- tai alivireyttä, keskittymisvaikeuksia, poissaolevuutta, muistivaikeuksia, ärtymystä, eristäytymistä ja pahimmillaan se voi johtaa jopa luovuttamiseen ja loppuunpalamiseen. Pitkään jatkunut stressi vaikuttaa myös ajatuksiin. Oletko huomannut stressaantuneena tulkitsevasi kaikki vastaan tulevat tilanteet negatiivisesti? Reaktioita voi olla lukemattomia muitakin, riippuen tietysti yksilöstä.

Sekä ylisuorittaminen, että alisuorittaminen voi johtaa samaan lopputulokseen. Molemmat aiheuttavat stressiä ja pitkään jatkuneena, stressillä, sen aiheuttajasta riippumatta, voi olla sama lopputulos: heikentynyt suorituskyky tai jopa luovuttaminen. Epäonnistumisen syynä ei näin ollen ole suinkaan aina laiskuus. Alisuorittaminen voi johtua suuren motivaation mukanaan tuomista, yhtä suurista paineista ja paineiden mukanaan tuomasta stressistä. Ylisuorittaminen taas voi ylikuormittaa, jolloin keho ja mieli käyvät ylikierroksilla. Pahimmillaan tämäkin voi johtaa siihen, että uuvut, jolloin voit kokea yhtälailla oppimisvaikeuksia ja motivaation laskua.

Jos siis pohdit, mikä meni pieleen, usein syynä on stressi ja puutteelliset stressinhallintakeinot.

Puutteena voi olla esimerkiksi vain se, ettet pyydä apua vaikka sitä tarvitsisit, tai tavoittelet suoritusta, jota ei ajanpuitteissa ole mahdollista saavuttaa. Tämän ”oravanpyörän” katkaisemiseksi on tärkeää hallita tasapainoinen elämäntyyli ja oppia tunnistamaan huonolaatuinen stressi ajoissa. Kevään lukuajan lyhentyessä, myöskään pääsykokeiden mukanaan tuoma stressi ei pääse vaikuttamaan niin pitkään. Kuitenkin kevät kokonaisuudessaan, sen odotus, itse lukeminen, koe ja tulosten jännittäminen, on pitkä aika. Näin ollen stressin sääntely on otettava huomioon.

Kuinka säädellä stressiä?

Oleellista on löytää tasapaino koetun stressin ja sen hetkisten voimavarojen välille. Konkreettisia keinoja on monia.

Pääsykokeisiin valmistautuessa koen seuraavat erityisen tärkeiksi:

  1. Säännöllinen arkirytmi, nuku riittävästi, pidä välttämättömät tauot ja syö hyvin. Nämä itsestäänselvyydet unohtuvat monilta pääsykoehuumassa. Ne ovat kuitenkin äärimmäisen tärkeitä jaksamisen ja oppimisen kannalta. Nukkuminen ja tauot ovat oppimisen talletusprosesseja, joten niitä kannattaa varjella.
  2. Tee toimiva ja realistinen aikataulu, joka antaa päivittäisiä onnistumisen tunteita ja lisää motivaatiota.
  3. Tee vain yhtä asiaa kerralla. Kun luet, lue.
  4. Ulkoile. Jos koet, ettei aika riitä kunnon urheiluun tai pitkiin lenkkeihin, pidä edes pieni happihyppely päivittäin.
  5. Priorisoi. Keväällä muut asiat saavat väistyä opiskelun tieltä.
  6. 6. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa. Älä turhaan jossittele tai pelkää pääsetkö sisään tai millainen koe tulee olemaan. Voit vaikuttaa vain siihen, miten hyvin osaat asiat, joten keskity keväällä vain oppimiseen.
  7. Ymmärrä hakea tukea, kun sitä tarvitset. Avautuminen on kevään aikana jopa viisasta, joten puhu huolistasi ystävällesi tai muulle läheisellesi rohkeasti. Etsi sosiaalista tukea.
  8. Älä usko kaikkia ajatuksiasi. Vaikka muutamana päivänä kokisit lukeneesi huonosti tai vähemmän kuin olisit halunnut, se ei tarkoita, että nyt kaikki muut hakijat ovat sinua parempia, etkä enää pääsisi sisään. Luota itseesi. Älä vatvo, vaan pyri pääsemään irti liiallisesta asioiden murehtimisesta.
  9. Pohdi, onko oma vaatimustasosi realistisessa suhteessa sen kanssa, mitä pystyt ja ehdit suorittamaan. Kevään lukuaika on suhteellisen lyhyt, joten on tärkeää osata priorisoida ja luoda toimiva aikataulu oppimisprosessin tueksi.
  10. Anna itsellesi kiitosta ja keskity onnistumisiin!

Mukavaa ja rentoa talvea ja tulevan kevään odotusta kaikille! 😉

-Taija-Maija

Taija-Maija