Oikeustiede  •  24.10.2017

Kymmenen syytä hakea oikeustieteelliseen: Osa 2

Haluatko tietää mitä tapahtuu sisäänpääsysi jälkeen?

Kuvittele, että olet tehnyt valinnan hakea oikeustieteelliseen, olet opiskellut ahkerasti kevään ja suoriutunut pääsykokeesta menestyksekkäästi. Olet jännittänyt noin kuukauden sitä, että tiedekunta ilmoittaa valintansa tulokset opintopolkuun. Kesällä sait tietää pääseväsi oikikseen.

Ensin tietysti juhlit suoritustasi, sitten alkaa odotus opiskelujen alkamiseen.

Vihdoin koittaa se päivä, kun opiskelusi yliopistossa alkaa.

Helsingissä tämä päivä alkaa, kun kävelet Porthanian pyöröovista sisään. Aula on täynnä muitakin sisään päässeitä. Saatat huomata tuttuja naamoja. Itse tervehdin henkilöä, jonka kanssa luimme samoja pääsykoekirjoja samassa kirjastossa kevään. Huomasin hakijoita samoilta valmennuskursseilta jopa useamman kevään takaa. Onnittelin henkilöä, johon törmäsin harjoituskokeessa. Huomasin toisen, jonka kanssa olimme pähkäilleet samoja kohtia pääsykoekirjoista ja etsineet niihin yhdessä ratkaisuja.

Astut sisään PI:seen. Istut alas ja avausluento voi vihdoin alkaa. Avausluennolla kerrotaan paljon tärkeää informaatiota, josta valitettavasti iso osa unohtuu sinulta uutuuden huumassa.

Ensimmäiset viikot täyttyvät muistakin erilaisista informaation täyteisistä luennoista. Silloin tapahtuu kuitenkin myös paljon muuta nimittäin esimerkiksi punssikahvit, futiscup, fuksiaiset, flippi-ilta ja paljon muuta vapaaehtoista oheistoimintaa. Saatat osallistua etkoille, jatkoille, ehkä päädyt vielä jatkojen jatkoillekin.

Osa on juhlimassa kauan kaivattua sisäänpääsyä, osa tulee tutustumaan uusiin opiskelukavereihin, osa pistäytyy ihan vain mielenkiinnosta, osa ei osallistu näihin tapahtumiin ollenkaan. Sinä tulet harkitsemaan tätä päätöstä ensi syksynä. Itse olin aktiivinen osallistuja, ihan vain mielenkiinnosta. 😉

Tapahtumissa tulet oppimaan lisää tiedekunnasta, tutustut vanhempiin tieteenharjoittajiin, ystävystyt uusiin ihmisiin ja löydät itseäsi kiinnostavaa toimintaa, johon päätät ilmoittautua mukaan. Saatat ehkä liittyä toimikuntiin, osakuntiin tai jopa speksiin. Tarjolla on myös paljon kerhoja esimerkiksi chillailukerho, viinikerho ja juoksukerho. Tässä vain muutama vaihtoehto.

Nopeasti nämä ensimmäiset ja uutuuden huumassa vietetyt viikot ovat ohi.

Mitä sen jälkeen?

Kun on kyse oikeustieteellisestä, alkaa myös arki nopeasti. Tutor ohjaa sinut ilmoittautumaan ensimmäisille kursseille, toimit ohjeiden mukaan.

Päätät vilkaista kursseihin luettavat aineistot moodlesta.  Tulet huomaamaan kauniin ja tarkoin ilmoitetun määrän kirjoja tenttiin luettavaksi. Siitä se lähtee. Se varsinainen koulutyö. Lukeminen.

Oikeustieteellisessä arki täyttyy lukemisesta. Tämän vuoksi koulutus vaatii paljon motivaatiota. Siksi suosittelen, että lukemisen vastapainoksi lähdet mukaan johonkin vapaamuotoiseen, esimerkiksi itseäsi kiinnostavaan kerhoon. Oikis on täynnä paljon muutakin kuin kurssien suorittamista, tästä kannattaa ottaa kaikki irti. Itse ehdin liittyä mukaan moneen, toimintaan vasta tutustun.

Alkuun suoritetaan paljon pakollisia kursseja, joten pääset heti kasvattamaan oikeudellista tietämystäsi. Aloitat opiskelun innolla, koska motivaatiosi on huipussaan, tämähän on koulu, johon vaivalla pyrit ja aiheet kiinnostavat sinua.

No ehkä näin ei aina ole ja lukeminen väsyttää, mutta pääsykoekirjoja lukiessasi ensi keväänä, sinun kannattaa pitää mielessäsi vain ne sinua motivoivat koulutuksen hyvät puolet, sekä se lopullinen päämäärä valmistua oikeustieteiden maisteriksi.

Mukavaa loppusyksyä ja alkavaa talvea! 🙂

-Taija-Maija

Taija-Maija