• Oikeustiede
  • Janina Kuutti

Heippa,

Pääsykoe on varsinkin ensikertalaisille myös tilanteena stressaava. Yritän tässä hieman kertoa, mitä pääsykokeeseen kannattaa ottaa mukaan ja mitä tehdä edellisenä iltana ja pääsykoeaamuna, jotta turha stressi käytännön asioista ei häiritsisi suoritusta.

Ennen pääsykoetta kannattaa tarkastaa, missä salissa kokeen tekee. Helsingissä suurin osa koesaleista on perinteisesti ollut keskustakampuksella todella lähellä päärautatieasemaa. Osa kuitenkin on perinteisesti joutunut tekemään kokeen kauempana, kuten Viikissä. Kannattaa varautua tulemaan koepaikalle pääsykoeaamuna hyvissä ajoin ja etenkin jos kuljet julkisilla, varautua niiden myöhästymisiin. Sali kannattaa aamulla käydä ainakin katsomassa, mutta jos pääsykoesalin läheisyys stressaa, ei siihen tarvitse koko aamuksi jäädä, vaan voi vaikka hakea aamupalaa kahvilasta tai kävellä pienen ympyrän yliopiston läheisyydessä.

Saleista sen verran, että etenkin Päärakennuksessa ja Metsätalossakin on sellaisia saleja, joissa on vinot pöydät ja kirkontuolimaiset penkit. Ei siis mikään ideaali paikka tehdä pääsykoetta. Sinitarraa on hyvä ottaa mukaan kyseisiin saleihin, jotta saa junnattua omat varakynänsä ja muut tarvikkeet pöytään kiinni. Kannattaa varautua henkisesti myös isoihin saleihin, kuten Porthanian PI -saliin, joka vetää useamman sataa pääsykoetekijää. Kyseisissä saleissa ei välttämättä näe kelloa – kaikki ottakaa siis oma kello mukaan! – ja muut kokeen tekijät saattavat aiheuttaa paljon ylimääräistä häiriötä. Jos ei tiedä salin sijaintia tai on halukas tietämään lisää paikasta, jossa tekee pääsykokeen, kannattaa kääntyä tutoreiden puoleen ja kysyä rohkeasti.

Pääsykoetavarat kannattaa pakata valmiiksi jo hyvissä ajoin. Ota mukaan ainakin kunnon kirjoitusvälineet: useampi kynä (ja lyijyä, jos kyseessä on lyijytäytekynä), kumi, tarvittaessa terotin, yliviivaustussi (helppo tehdä merkintöjä tehtävänantoihin), tarvittaessa viivoitin sekä lisäksi korvatulpat, sinitarraa, kello ja HENKKARIT. Vesipullo kannattaa ehdottomasti olla mukana, sillä jano häiritsee kokeen tekoa ja voi aiheuttaa pahan olon. Lisäksi vaikka pääsykokeeseen ei tulla piknikille, kannattaa jotain pientä, nopeaa ja siistiä välipalaa ottaa mukaan pääsykokeeseen, jos nälkä tai verensokerien lasku yllättää. Itselläni oli banaani ja välipalapatukka. Pääsykokeessa on rennompaa kuin yo-kokeissa, eli mitään etikettejä ei tarvitse poistaa. Laita mukavat vaatteet ja varaudu siihen, että saleissa voi olla kylmä, vaikka ulkona olisi jo täysi kevät. Ainakin Portsun PI -salissa viileää ilmaa tulee salin lattiatasolta, jolloin jalat voivat olla jäässä.

Koetta edeltävänä iltana kannattaa lukeminen lopettaa niin, että ehtii rauhoittua nukkumaanmenoon kunnolla. Pieni ulkoilu ennen nukkumista ei ole pahitteeksi. Yöuniin kannattaa panostaa – viimeisen yön all-nighter ei paljoa auta, vaan työ on jo tehty. Pääsykoeaamuna ei kannata lukea, sillä se vain sekoittaa pään. Ei myöskään kannata selata puhelinta tai edes pitää sitä päällä, koska sieltä voi tulla järkyttäviä uutisia, jotka pilaavat pääsykokeen. Ne ehtii saada kokeen jälkeenkin. Syö hyvä ja täyttävä aamupala, jottei nälkä yllätä kokeessa. Lähde todella hyvissä ajoin liikenteeseen ja käy ensiksi tsekkaamassa pääsykoesali. Muista myös käydä ennen koetta vessassa.

Saleihin pyydetään aakkosten mukaan. Jätä kaikki tavarasi, mitä et tarvitse, salin reunaan ja mene istumaan ohjatulle paikalle. Älä missään nimessä pidä puhelinta taskussa, se tulkitaan vilpin epäilyksi. Odota rauhassa kokeen alkua itseksesi ja yritä pitää huomio poissa muista. Aloita koe, kun saat luvan ja muista pitää ajankäyttö mielessäsi. Vessaan saa mennä vain silloin, kun koevalvojat tarjoavat siihen yleistä mahdollisuutta. Kun olet valmis, todennäköisesti siis ajan loputtua, jonota koko aika kiltisti palauttamaan papereitasi ja näyttämään henkkarisi, äläkä esim. käy laukullasi ennen kuin koe on palautettu.

Kokeen alku yleensä myöhästyy, joten älä varaa kampaajaa tai mitään muuta menoa heti kokeen jälkeen. Koesalien edessä on usein myös hysteeristä porukkaa lukemassa sekä jotkut voivat yrittää sabotoida muita. Lisäksi itse kokeessa joku voi alkaa itkeä tai hermostuksissaan naputtelemaan vaikka pöytää. Kannattaa ottaa siis mukaan myös ripaus itseluottamusta – olet tehnyt kevään ahkerasti töitä, joten turha aiheuttaa ylimääräistä stressiä katsomalla muiden paniikkia ennen koetta. Pieni jännitys ja stressi helpottaa vain kokeen tekemistä, mutta tässä vaiheessa on turha enää panikoida. Mene rauhassa saliin näyttämään, mitä osaat, niin seuraavana syksynä voit itse kävellä Portsun käytävillä muistelemassa, kuinka pääsykokeessa oli hullua porukkaa.

Tsemppiä kaikille, toivottavasti tavataan pääsykoebileissä!

Terkuin Janina

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää