Olen seurannut oikeustieteen valintakokeita 1980-luvulta alkaen. Ensin juristin urasta haaveilevana lukiolaisena, sitten pyrkijänä, seuraavaksi opiskelijana, sen jälkeen opettajana valmennuskursseilla ja nyt 10 vuotta Valmennuskeskuksen toimitusjohtajana ja samalla opettajana.

Mietimme kesällä 2010 kahden valmentajamme, Albert Mäkelän ja Tuomas Liinamaan kanssa, kuinka voisimme jakaa omia kokemuksiamme pyrkimisestä myös muille. Vapaamuotoisesti ja toivottavasti keskustelua herättävästi. Päätimme, että blogi on oikea formaatti tähän. Katsotaan onko, ja herääkö keskustelu. 

Oikeustieteellisen valintakoetta kuvaa parhaiten termi status quo. Ainoa merkittävämpi uudistus vuosikausiin on ollut, että vuosina 2007-2009 Helsingin valintakokeessa oli yhtenä tehtävänä seitsemästä aineistokoetehtävä. Muutoin valintakokeen tehtävät perustuvat vain ja ainoastaan valintakoekirjoihin.  

Tämä ei ole kritiikkiä, vaan tosiasia. Samalla myös ne valmiudet, joilla oikeustieteen valintakokeessa menestytään, ovat samat kuin aina ennenkin. Ahkeruus, keskittyminen ja sinnikkyys ovat tärkeimmät avainsanat. Kyse ei siis ole ydinfysiikasta, vaan lopulta hyvin yksinkertaisesta asiasta. Työnteko palkitaan.

Uudet opiskelijat valitaan valintakokeella. Helsingin, Turun ja Lapin yliopisto ovat erillisvalinnassa, eli jokaiseen oikeustieteelliseen tiedekuntaan on oma valintakokeensa ja omat valintakoekirjansa.

Tässä vaiheessa Helsingin valintakokeesta tiedetään vain se, että koe pidetään 15.6.2011. Turusta tiedetään hieman enemmän; koe pidetään  16.6.2011 ja valintakoekirjat ilmestyvät 29.3.2011. Lapin valintakoevaatimukset on sen sijaan jo julkaistu ja tiedossa.

Ensimmäinen päätöksesi onkin, aiotko viettää seuraavat keskimäärin 5,7 vuotta Helsingissä, Vaasassa  (Vaasan yksikkö toimii Helsingin yliopiston alaisuudessa), Turussa vai Rovaniemellä. Päätös pitää tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun täytät sähköisen hakulomakkeen.

Moni vertailee sisäänpääsyprosentteja. Helsinkiin pääsee vuosittain hieman alle 20 % valintakokeessa olleista, Turkuun suurin piirtein saman verran ja Lappiin pääsee noin joka kolmas. Yksittäisen pyrkijän kannalta sisäänpääsyprosentti on kuitenkin 0 tai 100. Tilastot ovat tilastoja. Keskeisimpänä kriteerinä kannattaa pitää sitä, missä kaupungissa haluat oleskella seuraavat vuodet.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää