Olen seurannut oikeustieteen valintakokeita 1980-luvulta alkaen. Ensin juristin urasta haaveilevana lukiolaisena, sitten pyrkijänä, seuraavaksi opiskelijana, sen jälkeen opettajana valmennuskursseilla ja nyt 10 vuotta Valmennuskeskuksen toimitusjohtajana ja samalla opettajana.

Mietimme kesällä 2010 kahden valmentajamme, Albert Mäkelän ja Tuomas Liinamaan kanssa, kuinka voisimme jakaa omia kokemuksiamme pyrkimisestä myös muille. Vapaamuotoisesti ja toivottavasti keskustelua herättävästi. Päätimme, että blogi on oikea formaatti tähän. Katsotaan onko, ja herääkö keskustelu. 

Oikeustieteellisen valintakoetta kuvaa parhaiten termi status quo. Ainoa merkittävämpi uudistus vuosikausiin on ollut, että vuosina 2007-2009 Helsingin valintakokeessa oli yhtenä tehtävänä seitsemästä aineistokoetehtävä. Muutoin valintakokeen tehtävät perustuvat vain ja ainoastaan valintakoekirjoihin.  

Tämä ei ole kritiikkiä, vaan tosiasia. Samalla myös ne valmiudet, joilla oikeustieteen valintakokeessa menestytään, ovat samat kuin aina ennenkin. Ahkeruus, keskittyminen ja sinnikkyys ovat tärkeimmät avainsanat. Kyse ei siis ole ydinfysiikasta, vaan lopulta hyvin yksinkertaisesta asiasta. Työnteko palkitaan.

Uudet opiskelijat valitaan valintakokeella. Helsingin, Turun ja Lapin yliopisto ovat erillisvalinnassa, eli jokaiseen oikeustieteelliseen tiedekuntaan on oma valintakokeensa ja omat valintakoekirjansa.

Tässä vaiheessa Helsingin valintakokeesta tiedetään vain se, että koe pidetään 15.6.2011. Turusta tiedetään hieman enemmän; koe pidetään  16.6.2011 ja valintakoekirjat ilmestyvät 29.3.2011. Lapin valintakoevaatimukset on sen sijaan jo julkaistu ja tiedossa.

Ensimmäinen päätöksesi onkin, aiotko viettää seuraavat keskimäärin 5,7 vuotta Helsingissä, Vaasassa  (Vaasan yksikkö toimii Helsingin yliopiston alaisuudessa), Turussa vai Rovaniemellä. Päätös pitää tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun täytät sähköisen hakulomakkeen.

Moni vertailee sisäänpääsyprosentteja. Helsinkiin pääsee vuosittain hieman alle 20 % valintakokeessa olleista, Turkuun suurin piirtein saman verran ja Lappiin pääsee noin joka kolmas. Yksittäisen pyrkijän kannalta sisäänpääsyprosentti on kuitenkin 0 tai 100. Tilastot ovat tilastoja. Keskeisimpänä kriteerinä kannattaa pitää sitä, missä kaupungissa haluat oleskella seuraavat vuodet.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää