Helsingissä tiedekunta valotti jälleen hieman tulevaa valintakoetta. Valintakoesivuille on ilmestynyt tieto, että valintakoevaatimukset ja kirjallisuuden julkaisuaikataulu julkistetaan 16.3.2011. Kirjat kuitenkin ilmestyvät aikaisintaan maaliskuun lopussa, mikä sopii hyvin ylioppilaskirjoitusten aikatauluun ja vanhaan valintakoekäytäntöön. Yleensähän kirjat ovat ilmestyneet joko maaliskuun lopussa tai huhtikuun alkupuolella.

Vaikka valintakokeeseen on yhä paljon aikaa, moni varmasti jo miettii, miten kokeeseen voisi alkaa valmistautua. Näkemyksiä oikeasta valmistautumistavasta on yhtä monta kuin on sisään päässyttä opiskelijaa. Kerron tässä ja seuraavassa viestissäni omia ajatuksiani asiaan liittyen.

Valmistautumisen kannalta tähdellisintä aikaa on toki aika valintakoekirjojen julkaisun jälkeen. Ennen julkaisupäivää kannattaakin hoitaa kaikki mahdolliset asiat pois päiväjärjestyksestä, jotta ne eivät jäisi kummittelemaan luku-urakan ajaksi. Esimerkiksi abiturienttien onkin mielestäni syytä keskittyä ensin ylioppilaskirjoituksiin ja ryhtyä murehtimaan pääsykoetta vasta sen jälkeen. Niidenkään, joilla ei ole ylioppilaskirjoituksia tai muita loppukokeita häiritsemässä, ei liene mielekästä jäädä ”valintakoevapaalle” töistä tai muista opinnoista kovin paljoa ennen kirjojen ilmestymistä.

Nämä muut velvollisuudet kannattaa hoitaa loppuun asti mahdollisimman hyvin, ettei mikään jäisi vaivaamaan. Se ei toki tarkoita, etteikö pääsykoeurakkaankin voisi valmistautua jo ennen valintakoekirjojen julkaisua.

Ehkä tärkein osa koko valintakoeprojektia on motivaatio ja sen säilyminen. Moni sanookin, ettei oikikseen pääse ne parisataa viisainta tai älykkäintä, vaan parisataa eniten haluavaa, sillä koe on ennen kaikkea motivaatiokoe.

Pohjimmiltaan valintakokeeseen valmistautuminen on enimmäkseen yksinäistä samojen asioiden lukemista kerta toisensa jälkeen. Vaihtelua tuovat lähinnä valmennuskurssin oppitunnit ja harjoituskokeet, sekä kavereiden satunnaiset iltatapaaminset (jolloin pitää kuitenkin lähteä kotiin jo yhdeksän jälkeen, jotta jaksaa nousta aamukahdeksalta taas lukemaan). Koko ajan taustalla kummittelee se, että huolellisestakin valmistautumisesta huolimatta lopputulos on epävarma. Tämä koettelee motivaatota.

Vain hyvin motivoitunut hakija jaksaa opiskella maalis-huhtikuusta kesäkuuhun jokaisena tai lähes jokaisena päivänä täyden työpäivän verran. Kannattaakin miettiä, miksi haluaa oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja mitkä asiat siellä tai sen tarjoamassa tulevaisuudessa motivoivat. Näihin tulevaisuudentoiveisiin kannattaa palata kevään mittaan, ja hakea niistä motivaatiota jatkaa puurtamista.

Valintakoeurakkaan ei pidä ryhtyä kokeiluasenteella. Oikikseen pääseminen on sen verran kovan työn takana, että pääsykokeeseen lukeminen pitää ottaa tosissaan alusta loppuun. Tämän vuoksi on hyvä jo nyt päättää, että tulevana keväänä ei haeta oikikseen, vaan päästään sinne. Sen eteen tehdään kaikki tehtävissä oleva työ. Tästä päätöksestä on syytä muistuttaa itseään joka päivä esimerkiksi peilin edessä. Itse päätin tämän jo vuoden 2006 kesällä, kun opiskelupaikka jäi kolmen pisteen päähän. Seuraavana keväänä tulos olikin kuusi pistettä yli pisterajan.

Kun motivaatio pysyy hyvänä, on lukeminen helpompaa, ja olet varmemmin yksi niistä paristasadasta eniten haluavasta, joille opiskelupaikka aukeaa!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää