• Oikeustiede
  • Valmennuskeskus

Viime sunnuntain Helsingin Sanomissa (HS 16.1.) oli uutinen, jossa kerrottiin yliopistojen ja korkeakoulujen valintaperusteiden olevan lähes ennallaan. Viime keväänä suuresti esillä ollut pääsykokeiden poistaminen ja ylioppilastodistuspohjainen opiskelijavalinta ei siten ole vielä laajasti arkitodellisuutta. Itseäni tämä uutinen ei yllättänyt lainkaan. Tällainen ”paperivalinta” voi olla toimiva keino joillakin koulutusaloilla, mutta usealle alalle – ja erityisesti oikeustieteelliseen – se ei mielestäni sovellu lainkaan.

Esimerkiksi teknillisen alan tai kielten opiskelun opiskelijavalinnoissa ylioppilaskirjoitusten arvosanoilla voi luonnollisesti olla relevanssia, mutta ylioppilaskirjoituksissa ei ole oikein mitään, mitä voisi pitää yhtä lailla relevanttina oikeustieteellisen alan opiskelijavalinnan kannalta.

Kuten hyvin tiedämme, pääsykokeella valitaan opiskelijat oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Alan suosion vuoksi aloituspaikkoja on huomattavasti vähemmän kuin mitä alalle olisi halukkaita. Kaikille samanlainen pääsykoe toimii mittarina, jolla pyrkijät laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Voidaan toki kyseenalaistaa pääsykoe valintakriteerinä, mutta silloin pitäisi esittää jokin korvaava menetelmä. Ylioppilastodistusperusteinen paperivalinta johtaisi kuitenkin siihen, että tiedekuntaan pääsisivät ylioppilaskirjoituksissa parhaiten menestyneet. Tiedekunnan näin saama opiskelijamateriaali olisi varsin heterogeenistä, eikä valtaosalla heistä olisi välttämättä minkäänlaista käsitystä siitä, mitä oikeustiede tai sen opiskelu on. Lisäksi moni potentiaalinen hakija jäisi paremmin ylioppilaskirjoituksissa menestyneiden varjoon, vaikka todellisuudessa he saattaisivatkin olla paremmin alalle sopivia.

Oikeustieteellisen pääsykoetta voidaankin pitää eräänlaisena soveltuvuuskokeena, eikä lainkaan vähiten motivaation mittarina. Huonosti motivoituneena on melko tuskaista opiskella oikeustiedettä, mutta myöskään opiskelupaikkaa ei voine saada, jos ei ole motivoitunut tekemään runsaasti töitä. Oikeustieteellisessä opiskelu vaatiikin paljon itsenäistä työtä ja itsekuria, ja näitä samoja ominaisuuksia vaaditaan, jotta tiedekuntaan voi päästä sisään.

Pääsykokeen on väitetty mittaavan vain ulkolukua ja yksityiskohtien muistamista, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Pääsykoe toimii juuri sellaisten ominaisuuksien soveltuvuuskokeena, jotka ovat tärkeitä niin opinnoissa kuin juristin ammatissakin. Toki kaikkia tarvittavia ominaisuuksia ei pääsykokeilla voida testata, mutta eihän niin tapahdu millään muullakaan alalla.

Tällaisina keskeisinä ominaisuuksina voidaan pitää erityisesti olennaisen asian erottamista epäolennaisesta, sekä kykyä omaksua nopeasti suuriakin kokonaisuuksia. Oikeustieteen opiskelu ja juristin työ ei ole yksittäisten pykälien ulkoa opettelua, vaan kyse on laajojen kokonaisuuksien hallinnasta. Vaikka asiaa ja detaljeja onkin paljon, on kyettävä seuraamaan ”punaista lankaa” ja erottamaan kukin tilanteen kannalta relevantit kysymykset irrelevanteista.

Esimerkiksi tästä käy oikeustapaustehtävän ratkaiseminen: jotta tapaus voidaan ratkaista, on tunnettava aihealueen kokonaisuus, jotta juridinen ongelma voidaan paikantaa. Ongelman paikantamisessa puolestaan täytyy osata erottaa kyseisen ongelman kannalta oikeudellisesti olennaiset asiat muuta informaatiosta, joka voi olla sinänsä kiinnostavaa, mutta kuitenkin sellaista, joka ei vaikuta tilanteen oikeudelliseen arviointiin.

Pääsykokeessa testataan siten kykyä oikeudelliseen ajatteluun. Eikä sitä lukiossa opeteta tai ylioppilaskirjoituksissa testata.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää