• Oikeustiede
  • Valmennuskeskus

Tämän kevään pääsykokeita ajatellen on pikku hiljaa jo korkea aika päättää, minkä kaupungin oikeustieteelliseen tiedekuntaan aikoo pyrkiä. Vaihtoehtoina ovat Helsingin yliopisto, Turun yliopisto sekä Lapin yliopisto.

Lisäksi Helsingin yliopiston Vaasan yksikössä voi opiskella myös oikeustiedettä, jolloin oikeusnotaarin tutkinto suoritetaan Vaasassa ja maisteritutkinto Helsingissä. Vaasaan haetaan samalla valintakokeella kuin Helsinkiin, mutta hakijan on sitovasti ilmoitettava, kumpaan paikkaan pyrkii.

Ensimmäisenä kysytään usein sitä, että minne on helpointa päästä. Kuten Janne jo aiemmin kirjoittikin, ei tilastoja kuitenkaan kannata tuijotella. Jokaiseen tiedekuntaan päästäkseen on tehtävä lujasti töitä. Se, että johonkin tiedekuntaan pääsee prosentuaalisesti suurempi määrä hakijoita, ei suinkaan tarkoita parempia sisäänpääsymahdollisuuksia, elleivät motivaatio ja muut tuloksellisen pyrkimisen elementit ole kohdallaan. Yksittäinen pyrkijä joko saa opiskelupaikan tai ei, riippumatta sisäänpääsyprosenteista.

Tiedekuntien välillä ei ole käytännössä eroja opetuksen laadun suhteen. Siten on yhdentekevää, missä kaupungissa oikeustiedettä opiskelee. Myöskään tulevaisuuden työllistymisen suhteen tutkinnon suorittamispaikalla ei ole merkitystä. Vaikka Helsingin yliopisto nähdäänkin usein johtavana tai parhaana oikeustieteellisenä tiedekuntana Suomessa, työllistyy Lapista tai Turusta valmistunut juristi siinä missä Helsingissä opiskellut.

Opiskelussa ei ole myöskään merkittäviä eroja. Eri yliopiston painottavat eri oikeudenaloja hieman eri tavoin, mutta käytännössä tämäkin näkyy vain erilaisena jaotteluna tai erilaisina tenttikokonaisuuksina. Tutkinto on siinä määrin yhdenmukainen, että jokainen juristiopiskelija yliopistosta riippumatta törmää samoihin helppoihin (ja vaikeisiin) asioihin.

Opiskelijaelämäänkin löytyy jokaisesta kaupungista. Kaikki ainejärjestöt ja muutkin opiskelijajärjestöt tarjoavat ajanvietettä joka paikassa. Erityisesti kaikki oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestöt ovat yhtä lailla viriilejä, joten joka kaupungissa pääsee kokemaan halutessaan ”oikkarien” opiskelijaelämää.

Vaikkei yliopistoilla olekaan sinänsä suuria eroja, kaupungeilla sen sijaan on. Tämä onkin keskeinen kriteeri opiskelukaupungin valinnassa. Asuminen on Helsingissä kallista, mutta julkinen liikenne on toimivaa ja opiskelijalle edullista. Asumisen hinnan vastapainoksi Helsingistä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet löytää alan töitä kuin muista kaupungeista.

Turussa (ja erityisesti Rovaniemellä) asuminen puolestaan on huomattavasti edullisempaa. Eikä julkista liikennettäkään välttämättä tarvitse niin paljoa, jos asunto sijaitsee lähellä yliopistoa. Tämä onkin Helsingissä harvinaisempaa, kun yliopisto sijaitsee ydinkeskustassa.

Päätös on siis sinun. Jokainen kaupunki tarjoaa opiskelulle hyvät puitteet, mutta itse kullakin on tietenkin omat kriteerinsä ja syynsä opiskelupaikkakunnan valinnalle. Itselleni valinta oli aikanaan päivänselvä; Tampereen kasvatille Turku ei ollut lainkaan houkutteleva vaihtoehto, ja Rovaniemi puolestaan on omasta mielestäni niin kaukana, ettei sinne myöskään tehnyt mieli. Siispä pyrin Helsinkiin. Rovaniemeä kyllä myönnän miettineeni aikanaan hetken, siitä kun on niin lyhyt matka Lappiin…

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää