• Oikeustiede
  • Valmennuskeskus

Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta on julkaissut vuoden 2011 opiskelijavalinnan hakuoppaan. Hakuoppaaseen on koottu tiedot hakemisen käytännön asioista, kuten aikatauluista ja opiskelijavalinnan perusteista. Vastaavat tiedot on julkaistu myös Turussa ja Rovaniemellä. Rovaniemellä jopa pääsykoekirjat ovat jo tiedossa.

Helsingin pääsykoekirjojen nimiä ei sen sijaan ole vielä julkistettu. Pääsykoekirjojen tiedot julkaistaan 16.3.2011, joten vielä ei ole syytä hätäillä eikä arvailla kirjojen oikeudenaloja. Hakuoppaassa mainitaan myös, että pääsykoekirjat ovat saatavilla aikaisintaan maaliskuun lopussa.

Hakuopas on erittäin tärkeä asiakirja, sillä se on pyrkijän tärkein ohjenuora hakuprosessissa. Jokaisen pyrkijän on syytä tutustua hakuoppaaseen huolella, sillä pyrkijä ei voi valittaa minnekään, jos hän ei ole tietoinen jostain seikasta, joka on hakuoppaassa kerrottu. Hakuoppaassa kerrotaan tärkeitä asioita esimerkiksi lähtöpisteistä, hakemuksen liitteistä, koepaikkakunnista, jne…

Ensimmäinen tärkeä tehtävä on tietysti hakeminen. Hakuaika alkaa 7.3.2011 ja päättyy 12.4.2011 klo 16.15. Määräajan päättymisen jälkeen tulleita hakemuksia ei oteta huomioon.

Kuulostaako tiukalta? Vaikka hakuaika on ehdoton muuallekin hakiessa, on etenkin juridiikan maailmassa runsaasti erilaisia määräaikoja noudatettavana. Esimerkiksi käräjäoikeuden päätöksestä on valitettava määräajassa hovioikeuteen. Määräaikoja nimitetään juristikielessä fataljeiksi, joita jokaisen juristin on syytä noudattaa. Fataljin noudattamatta jättämisen seuraukset voivat olla vakavat, ja tällaista sattumusta kutsutaan puolestaan fataljin ryyppäämiseksi. Tämä hakuajan noudattaminen on pyrkijöiden juristiuran ensimmäinen fatalji, ja sitä ei kannata ryypätä!

Pääpiirteissään hakuoppaasta ei ilmene mainittavia muutoksia edellisten vuosien opiskelijavalintaan. Tästä voidaan tehdä sellainen johtopäätös, että koe voi edelleen olla mitä vain; se voi olla edellisten vuosien kaltainen, mutta myös yllätyksiä voi olla luvassa. Kokeesta tiedetään tällä hetkellä varmasti vain se, että koe pidetään 15.6.2011 klo 12, ja se kestää viisi tuntia.

Todennäköisintä on kuitenkin, että koe on paljolti edellisvuosien kaltainen. Koe tullee jälleen koostumaan enimmäkseen oikeustapaus-, essee- ja monivalintatehtävistä. Hakuopas vahvistaa tätä: ”Valintakoetehtävät voivat olla luonteeltaan esimerkiksi oikeustapaus-, essee- tai monivalintakysymyksiä.”

Hakuopas sisältää myös muutaman huomionarvoisen seikan, jotka usein jäävät pyrkijöiltä huomaamatta. Ensinnäkin ”Vastauksen tulee perustua valintakoekirjoissa oleviin tietoihin ja mielipiteisiin”, joten muualta kuin pääsykoekirjasta saadulla tiedolla ei ole pisteiden kannalta mitään merkitystä. Ei edes siinä tapauksessa, että muualta saatu tieto olisi sinänsä oikein ja kirjassa esitetty tieto väärä. Jokaisen pyrkijän on syytä tehdä tämä asia itselleen kristallinkirkkaaksi.

Toinen keskeinen huomio on se, että pykälänumeroita ei tarvitse osata. Pykälänumeroiden kysymisestä valintakokeessa kuulee joka vuosi urbaanilegendoja, mutta niille voi viitata kintaalla. Hakuoppaassa kerrotaan selvästi, ettei pykälänumeroiden osaamista vaadita. Kirjoissa mainittujen lainkohtien sisältö puolestaan täytyy tietenkin tietää, mutta ei pykälänumeroja.

Näin vältämmekin jo muutaman pyrkijöitä vuodesta toiseen askarruttavan sudenkuopan. Pääsykoekirjatietoa odotellessa ohjeena onkin: lue hakuopas huolella! :)

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää