• Oikeustiede
  • Valmennuskeskus

Minulla oli viime viikolla luentokuulustelu aiheesta ”yritysjärjestelyjen verotus” osana finanssi- eli vero-oikeuden aineopintoja. Tulokset tulivat eilen, ja yllätys yllätys – läpi meni. Sain yhden hyvityspisteen tenttiä varten.

Olin tuloksesta oikeastaan aika yllättynyt. En ollut juuri ehtinyt lukemaan luentomuistiinpanojani, enkä ollut edes istunut läheskään kaikilla luennoilla. Olin siis melko varma, että uusinnassa tavataan. Nyt niin ei käynyt, ja totta kai olen siis tyytyväinen, vaikken voikaan kehua itseäni yritysjärjestelyjen verotuksen asiantuntijaksi.

Helsingin oikiksessa suuri osa opinnoista on ns. aineopintoja, kuten juuri esimerkiksi finanssioikeuden aineopinnot, joiden laajuus on 10 opintopistettä. Aineopinnoissa opiskelijat saavat kunkin oikeudenalan perustiedot. Toisia oikeudenaloja painotetaan enemmän kuin toisia, tämä näkyy esimerkiksi kustakin opinnoista saatavasta opintopistemäärästä.

Aineopinnot suoritetaan tenteillä. Tenttiin luetaan tietty määrä kirjallisuutta, mutta varsinaisena opetusmuotona ovat useimmiten luennot. Muita opetusmuotoja aineopinnoissa ovat esimerkiksi oikeustapausharjoitukset sekä opintopiirit. Perinteisiä ”massaluentoja” onkin lähes joka oppiaineessa, muita harvemmin.

Luennot voivat olla joko korvaavia luentosarjoja tai hyvityspisteluentosarjoja. Korvaavat luentosarjat korvaavat joko jonkin tenttikysymyksen tai jonkin tenttikirjan (ja samalla myös kysymyksen). Voi siis olla, että luentosarjalla saa korvattua tenttikysymyksen, mutta kaikki kirjat on silti luettava, tai luentosarja korvaa tenttikysymyksen, jolloin myöskään tiettyä tenttikirjaa ei tarvitse lukea. Tämä vaihtelee aineopinnoittain.

Korvaavien luentosarjojen käyminen on suosittua opiskelijoiden keskuudessa. Se keventää usein tentin lukutaakkaa huomattavasti. Jos esimerkiksi 800 sivun tentittävä kirjallisuus kutistuu 600 sivuun, on helpotus jo huomattava. Luennot ovat myös oiva tapa rytmittää opiskelua, mutta mielestäni opiskelu pelkästään kirjoja lukemalla olisi sangen yksitoikkoista, joten luennot tuovat myös vaihtelua.

Hyvityspisteluentosarjat puolestaan eivät korvaa mitään tenttikirjaa tai kysymystä, mutta niistä saa hyvityspisteitä, jotka otetaan huomioon joko tentin arvosanaa määriteltäessä tai tentin läpäisyyn vaikuttavina. Yleensä oppiaineessa on joko vain jompia kumpia luentomuotoja tai niiden yhdistelmiä.

Luentosarjojen päätteeksi pidetään luentokuulustelu, joka on ikään kuin pieni tentti. Luentokuulustelussa vastataan yleensä yhteen laajaan tai useampaan pienempään kysymykseen. Korvaavien luentosarjojen kuulustelut ovat yhtä tenttikysymystä vastaavia, ja niistä saatavat pisteet huomioidaan sellaisenaan tentin arvosanaa määriteltäessä.

Hyvityspisteluentosarjoista hyvityspisteitä saa yleensä maksimissaan 2 tai 3, luentosarjasta riippuen. Tenteissä läpipääsyraja on yleensä 50 % pisteistä. Tehtävät ovat useimmiten 10 pisteen tehtäviä, aivan kuten pääsykokeessakin.

Mitä tulee läpimenneeseen finanssioikeuden luentosarjaani, olen nyt yhden hyvityspisteen verran rikkaampi tenttiä ajatellen. Finanssin tenttiä pidetään yleisesti melko haastavana, joten kaikki hyvityspisteet ovat tarpeen. Finanssissa ne jopa vaikuttavat tentin läpipääsyyn, eikä vain arvosanan määräytymiseen. No, tenttiinkin on onneksi vielä paljon aikaa…

 

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää