Lainasin pari päivää sitten eurooppaoikeuden tenttikirjat. Olen sikäli kunnoton opiskelija, että reputin aikanaan eurooppaoikeuden pakollisen aineopintotentin. Nyt on tullut aika yrittää uudelleen ja toivoa parempaa lopputulosta.

Monelle, itsellenikin, uudelleen yrittäminen tulee tutuksi myös oikiksen valintakokeen kanssa. Näihin aikoihin päässä pyörii varmasti ajatus siitä, kannattaako hakea uudelleen. Kirjoitan seuraavassa vähän ajatuksia uudelleen hakemisesta.

Joka vuosi suurin osa hakijoista jää ilman opiskelupaikkaa. Tiedekunnan ulkopuolelle jää moni sellainenkin, joka on tosissaan yrittänyt koko kevään ajan käyttäen kaiken vapaa-aikansa urakkaan. Epäonnistuminen tekee kipeää, ja pelkkä ajatuskin uudesta urakasta ensi vuonna tuntuu epätodelliselta.

Karu totuus on, että tämänkeväinen luku-urakka on todennäköisesti samanlainen kuin aiempinakin vuosina. Tosin jotta tulos olisi parempi kuin aiemmin, pitänee töitä tietysti tehdä enemmän. Useimmiten opiskelupaikan saamatta jääminen kun on kiinni siitä, ettei ole tehnyt tarpeeksi kevään aikana. Harvemmin kyse on huonosta tuurista.

Se, että luku-urakka on yhtä kova ellei kovempikin kuin aiemmin, ei tarkoita, etteivätkö jotkut asiat olisi nyt helpompia. Tärkein etu uudelleen hakiessa on, että tietää jo etukäteen, mihin on ryhtymässä. Sinänsä lukeminen on yhtä raskasta ja aikaa vievää puuhaa kuin aiemminkin, mutta erään mainoksen sanoin ”kokemus tuo varmuutta”.

Pääsykoelukeminen on luonteeltaan erilaista kuin mikään lukiossa vaadittu opiskelu. Valintakoe oikeustieteelliseen tiedekuntaan perustuu pitkälti valintakoekirjojen muistamiseen, eikä soveltamiselle anneta kovin paljoa painoarvoa. Keskiössä on yksityiskohtainen ja seikkaperäinen muistaminen, ei pelkästään suurten linjojen hallinta. Moni oppii tämän kantapään kautta, eikä hahmota vaadittua muistamistarkkuutta välttämättä ollenkaan ennen valintakoetta. Jo aiemmin hakenut tietää ensimmäisestä päivästä lähtien, kuinka tarkkaa opiskelua vaaditaan. Tämä kannattaakin palauttaa mieleen jo ennen valintakoekirjojen julkaisua esimerkiksi tutkimalla omia edellisen vuoden muistiinpanojaan, kirjoja, tehtäviä ja pääsykoetta. Pääsykokeen tutkimisesta saa paljon enemmän irti, kun tietää, mitä valintakoekirjoissa tehtävien aiheista kerrottiin.

Toinen etu uudestaan hakevalle on siinä, että osaa välttää edellisvuoden virheet. Pääsykoeprojektin aikana moni oppii itsestään uusia puolia esimerkiksi soveliaan lukupaikan suhteen. Pääsykoelukeminen vaatii keskittymiskykyä ja itsekuria ihan eri tavalla kuin esimerkiksi lukio-opiskelu, mikä asettaa työskentelytilalle kovia vaatimuksia. Moni oppii vasta projektin kuluessa, mikä on paras työtila. ”Veteraani” voi ensimmäisestä päivästä lähtien lukea itselleen toimivimmassa työtilassa.

Lukuprosessi on osittain kilpailua aikaa vastaan. Aiemmin hakenut voi aikaisemmat virheensä välttämällä ja ensimmäisestä päivästä alkaen riittävän tarkasti lukemalla saada melkoisen etulyöntiaseman suhteessa niihin, jotka eivät ole hakeneet aiemmin. Siksi epäonnistumisesta ei kannata masentua, vaan katsoa sitä tavallaan harjoituskertana, joka edesauttaa tämänvuotista yritystä. Kun huolehtii, että motivaatio pysyy korkealla ja edellisvuosien virheistä on opittu, on paljon helpompi onnistua tänä keväänä!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää