Hakuaika yliopistoihin ja korkeakouluihin alkoi tänään. Yliopistoissa ja korkeakouluissa on siirrytty yhteiseen sähköiseen hakujärjestelmään, joka löytyy osoitteesta www.opintopolku.fi. Enää ei siis tarvitse toimittaa papereita yliopiston hakijapalveluun, kuten ennen vanhaan. Hakuaika jatkuu huhtikuulle, tarkemmin 12.4. klo 16.15 asti. Kuten aiemmin kirjoitinkin, tämä määräaika on ehdoton, eikä myöhästyneitä hakemuksia huomioida. Pidä siis huoli, ettei pyrkiminen tyssää jo ennen alkamistaan!

Nyt on siis aika toimia ja laittaa hakemukset sisään. Hakemus kannattaa tehdä ajoissa, sillä sen jälkeen on yksi stressitekijä vähemmän, ja voi keskittyä täysillä tulevaan koitokseen. Hakemuksen tekemisen jälkeen on syytä muistaa, että oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.

Hakemus on syytä tehdä ajoissa myös muista syistä kuin mielenrauhan säilyttämisen kannalta. Ensinnäkin sähköisiin järjestelmiin liittyy aina riskinsä. On todennäköistä, että hakupalvelussa on runsaahkosti muitakin käyttäjiä juuri hakuajan viime hetkillä, eikä ole lainkaan mahdotonta, että koko järjestelmä päättää kaatua juuri viime minuuteilla.

Hakemuksen teko kannattaa aloittaa siis huomattavasti aiemmin kuin tiistaina 12. huhtikuuta klo 16.13. Vaikka järjestelmä toimisikin, Murphyn laki pitää huolen siitä, että vähintään nettiyhteydessä on vikaa, tietokone päättää irtisanoutua lopullisesti palveluksesta tai kuumaa kahvia kaatuu sormille niin, ettei kirjoittaminen onnistu.

Vaikka hakujärjestelmä onkin suhteellisen helppokäyttöinen, on hakemus tekemiselle varattava riittävästi aikaa ja se on tehtävä huolellisesti. Hakujärjestelmässä on selkeät ohjeet, mutta ennen hakemuksen tekemistä hakijan on selvitettävä hakukohteet.

Vaikka hakujärjestelmää voidaankin pitää luotettavana, on tärkeää että voit tulostaa hakemuksesi tai sen lähettämisen jälkeen saadun vahvistuksen. Vanhan paperihaun aikaan tämä oli erityisen tärkeää, mutta edelleen tulevan juristin on hyvä tottua alusta alkaen siihen, että asiakirjojen toimittamisesta on tärkeää saada vastaanottokuittaus.

Vastaanottokuittaus on tärkeä dokumentti juristin työssä, sillä se on todiste hakemuksen (tai ylipäänsä asiakirjan) perillemenosta. Vastaanottokuittauksen kanssa voi olla varma siitä, että paperit ovat menneet perille ja hakeminen sujuu asianmukaisesti. Vastuu papereista siirtyy siis vastaanottajalle.

Kun ihmiset tekevät, myös virheitä sattuu. Lähes joka vuosi pääsykoetilaisuudessa osallistujalistoista puuttuu nimiä. Pääsykoejännityksessä voi olla kohtalokasta, jos oma nimi puuttuukin listasta. Keskittyminen vähintäänkin herpaantuu, mikä ei ainakaan edesauta pääsykoemenestystä.

Vaikka hakemuksen katoaminen bittiavaruuteen onkin melko epätodennäköistä, ei siitäkään tarvitse huolehtia, jos vastaanottokuittaus on mukana pääsykokeeseen mennessä.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää