• Oikeustiede
  • Valmennuskeskus

Tasan kuukauden päästä pääsykoesalien ovet ovat jo sulkeutuneet, ja pyrkijät voivat vihdoin vaihtaa vapaalle. Kuukauden päästä homma on siis ohi, kirjat on luettu ja kokeessa käyty suoltamassa kaikki opittu vastauspapereille. Kuukauden päästä alkaa myös piinallinen tulosten odottelu. No, oikeastaan pääsykokeiden ja niiden tulosten julkistamisen välisen ajan ei tarvitse olla piinallista, mutta palataan siihen aiheeseen sitten, kun se on ajankohtaista.

Mutta kuukausi siis.

Se on toisaalta lyhyt mutta toisaalta pitkä aika. Kuukaudessa ehtii paljon; vielä ei ole myöhäistä kiriä etumatkaa kiinni, jos lukeminen tähän mennessä on syystä tai toisesta ollut tehotonta. Jos tähän asti on lukenut vain vähän tai asenteella että ”huomenna mä aloitan tosissaan”, on syytä läpsäistä itseään kasvoille ja aloittaa totinen työnteko. Turhan monta tarinaa on kuultu siitä, että riittävä työntekotahti ja asenne löytyi vasta parin viimeisen viikon aikana, jolloin sekään ei enää riittänyt.

Jos puolestaan töitä on tehnyt alusta asti täysillä, voi tässä vaiheessa kevättä alkaa niin sanottu kisaväsymys painaa. Pääsykoeurakkaa on ajallisesti nyt noin 2/3 verran takana, joten vielä pitäisi jaksaa. Kuukausi voi tuntua pitkältä, mutta todellisuudessa se vierähtää ohitse nopeasti. Nyt kannattaa vaan jaksaa painaa edelleen, ja entistä kovemmin. Kova työ palkitaan kyllä.

Muistahan kuitenkin pitää huoli jaksamisesta: anna aivojen, joka on siis tärkein työkalusi, levätä välillä. Vaikka töitä pitää tehdä paljon, on syytä pitää myös työvälineet kunnossa. Huonokuntoisella työvälineellä homma kun ei yksinkertaisesti suju.

Kuukauden päästä tavoitteena on siis, että kaikki kolme pääsykoekirjaa ovat täydellisesti hallussa ja muistissa. Jopa eurooppaoikeuden kirjassa esitetyt Wróblewskin ajatukset oikeusvarmuudesta ovat selkeät ja kirkkaat. Täytyy kyllä myöntää, että minulle nuo kyseiset teoriat eivät ole kovin selkeitä.

Pyrkijöiden kannalta ihannetilanne kuitenkin on se, että pääsykoesaliin astellessa on sellainen tunne, että osaa kaiken. Ei enempää eikä vähempää vaan kaiken. Jos samanlainen olo on vielä pääsykoesalista poistuessa, voi sanoa, että hyvältä näyttää.

Pääsykoekevään lopulla ei ole liioiteltua sanoa, että pyrkijät ovat pääsykoekirjojen parhaita asiantuntijoita. Tuskin kukaan muu on lukenut kirjoja yhtä monta kertaa ja yhtä tarkkaan. Eikä kirjojen lukemiseen käytetty aika todellakaan ole mennyt hukkaan. Sisällä tiedekunnassa vanhojen pääsykoekirjojen osaaminen auttaa valtavasti pääsykoekirjojen oikeudenalojen aineopinnoissa.

Lukuintoa!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää