Suurin pöly pääsykoehässäkän ympäriltä on jo ehtinyt laskeutua. Nyt viimeistään pyrkijöiden on aika vaihtaa vapaalle. Enää ei tarvitse paahtaa, eikä toisaalta analysoida koetta. Tulokset tulevat 19.7. eli kuukauden kuluttua, ja sitten on aika katsoa, mihin oma suoritus riitti.

Koe oli ja meni, enää ei ole mitään tehtävissä. Nyt voidaan vain odottaa. Tästä kuukaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti. Tätä aikaa ei mikään pääsykokeisiin liittyvä seikka voi eikä saa pilata. Tulosten tultua vaihtoehtoja onkin sitten kaksi: joko kesä vain paranee onnistuneen suorituksen ja opiskelupaikan myötä, tai vaihtoehtoisesti opiskelupaikka jää tavoittamatta, jolloin ilo ei irtoa ainakaan yhtä helposti.

Nyt kannattaa siis nauttia kesästä. Onneksi kesän ensimmäinen helleaalto osui aikaan ennen pääsykoetta, jotta aidosta suomalaisesta kesäsäästä pääsee nyt heti nauttimaan. Omilta hakuajoilta muistan vain sen, että säätilalla ja millään muullakaan ei ollut tässä vaiheessa mitään merkitystä – pääasia oli, että kevään projekti oli ohi. Nauttikaa siis vapaudesta!

Tulosten tultua on sitten aika analysoida oma suoritus. Jos opiskelupaikka aukeaa, siitä on syytä nauttia. Se tunne, kun kova työ palkitaan ja tiedekunnan paksu kirjekuori kolahtaa postiluukusta, on aika lailla sanoin kuvaamaton. Sanoin kuvaamatonta on myös se pettymys kun kova työ ei tuota kiihkeästi tavoiteltua opiskelupaikkaa. Kovakaan työ ei valitettavasti aina tuota tulosta. Vaikka kevään olisi tehnyt täydellisesti töitä, voi pääsykoetilanne mennä pieleen tai sattua jotakin muuta. Itse jäin aikoinaan pisteen päähän sählättyäni yhden tehtävän.

Oman suorituksen analysointi on tärkeää, oli pääsykoetulos sitten myönteinen tai kielteinen. Analysoinnista on hyötyä siinä vaiheessa kun aloittaa opiskelut oikeustieteellisessä, mutta myös silloin, jos ensi keväänä on edessä uusi pyrkimisprosessi. Syytä on miettiä ainakin, että mitä teki kevään aikana hyvin ja miksi, sekä myös että minkä olisi voinut tehdä paremmin.

Hyöty konkretisoituu erityisesti uudelleen pyrkiessä. On paljon helpompaa ryhtyä heti tekemään oikealla tavalla töitä kirjojen jälleen ilmestyessä ensi keväänä, kun tietää omat kipupisteet mutta myös vahvuudet. Vaikka kirjojen aiheet vaihtuvatkin vuosittain, toista kertaa hakevana lähtökohta pyrkimiseen on automaattisesti eri kuin ensimmäisellä kerralla. Pääsykoekevättä ei voi aliarvioida kokemuksena, ja kokemushan tuo tunnetusti varmuutta.

Kuten jo aiemminkin on sanottu, pääsykoe on tiedekunnan vaikein tentti. Ei toki laajin, mutta ylivoimaisesti rasittavin, stressaavin ja odotetuin. Kun selviytyy pääsykokeesta, on kaikki edellytykset selvitä kaikesta opinnoissa eteen tulevasta.

Koetuloksia odotellessa nautitaan kesästä!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää