Tiistai oli monelle kevään uurastaneelle pyrkijälle suuri päivä. Oikeustieteellisen pääsykokeiden tulokset julkistettiin, ja hyväksyttyjen postiluukusta kolahti tiedekunnan paksu kirjekuori. Kevään työn palkitseminen opiskelupaikalla on epäilemättä yksi elämän hienoimmista hetkistä.

Suomenkielisen kiintiössä valittiin 198 onnellista opiskelemaan oikeustieteen maisterin tutkintoa Helsingin yliopistoon. He ovat nyt myös suorittaneet tiedekunnan vaikeimman tentin. Tämä lausahdus – niin kulunut kuin se onkin – pitää mielestäni erittäin hyvin paikkansa.

Ennen opintojen alkua uusilla opiskelijoilla on monta asiaa hoidettavana, mutta tärkein on opiskelupaikan vastaanottaminen. Kun opiskelupaikka on vastaanotettu, voi olla huolettomin mielin opiskelujen alkuun asti, eikä opiskelujen alustakaan tarvitse ottaa stressiä. Fuksisyksyyn voi orientoitua monella tavalla. Osa haluaa nauttia ja bilettää täysillä, joku muu puolestaan haluaa heti aloittaa kiivastahtisen opiskelun. Tyyli on vapaa, mutta syksystä kannattaa nauttia!

***

Pisteraja Helsinkiin palasi parin poikkeuksellisen korkean vuoden jälkeen ”normaalille” tasolle. Kaikki vähintään 47 koepistettä tai vaihtoehtoisesti vähintään 46 koepistettä ja vähintään 19 lähtöpistettä saaneet hyväksyttiin opiskelemaan tiedekuntaan. Pisterajan lasku tosin oli melko selvää, sillä kokeen luonne muuttui edellisistä vuosista. Jo melkein täysin unholaan jäänyt jyvitysarvostelukin teki paluun PPU-menettelyä koskevan esseetehtävän arvosteluperusteena.

Moni pyrkijä joutui vastaavasti pettymään, kun opiskelupaikka jäi saamatta. Pettymys voi olla suuri, mutta on syytä muistaa, että elämä jatkuu. Jos omat pisteet jäivät kauas sisäänpääsyrajasta, voi olla myös syytä katsoa peiliin ja kysyä itseltään, tekikö tarpeeksi töitä keväällä.

Jos puuttumaan jäi vain piste tai pari, tilanne on tietenkin ikävämpi. Kovakaan työ ei aina riitä. Siitä tosin monella sittemmin sisään päässeellä opiskelijallakin on omakohtaisia kokemuksia – myös minulla. Tällaisessa tapauksessa oma osaaminen tai työnteko ei kuitenkaan ihan riittänyt. Mustalla pilvellä on kuitenkin hopeareunus, sillä lähelle sisäänpääsyrajaa pääseminen kertoo joka tapauksessa siitä, että jotain kevään aikana tuli tehtyä myös oikein. Omista virheistä kannattaa ottaa opiksi, ja seuraavana keväänä kaikki on jälleen mahdollista.

Pisteen tai kahden päähän jääneiden on myös syytä pitää mielessä oikaisupyynnön mahdollisuus. Kopiot omista vastauksista kannattaa ehdottomasti tilata tällaisessa tapauksessa, ja ne on syytä käydä läpi tarkoin arvosteluvirheiden varalta. Muutaman pisteen puutteella virheitä on aina syytä etsiä, vaikka arvostelu saattaakin olla aivan oikea. Viimeinenkin kortti kannattaa kuitenkin katsoa.

 

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää