Jokaiselle opiskelijalle termi ”lakikirjabingo” tulee tutuksi jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Tällä tarkoitetaan tenttiä, jossa tenttikysymyksistä ymmärtää yhtä paljon kuin sika atomipommista, ja vastaukseen yritetään epätoivon vimmalla etsiä vastausta lakikirjoista. Vaihtelevalla menestyksellä.

Helsingin oikeustieteellisessä suuri osa aineopintotenteistä on nykyisin ns. lakikirjatenttejä, eli niissä saa olla mukana lakikirjat. Tämä on järkevää, sillä käytännön työtehtävissäkin apuvälineet ja tietolähteet ovat käytettävissä. Toki yleiset periaatteet ja opit on osattava, mutta eipä niitä ole lakikirjoissakaan.

Lakikirjan mukanaolo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tentin tarkoituksena on etsiä oikeat pykälät lakikirjasta ja kopioida paperille. Tenttikysymykset on yleensä laadittu niin, ettei niihin löydy suoraa vastausta lakikirjoista. Lakikirjoista on toki apua, ja on hyvä että oikean tiedonlähteen paikallistamista harjoitellaan jo tenttikysymysten ratkaisemisessa.

Joskus kuitenkin se tärkein, eli tenttiin valmistautuminen, jää niin sanotusti vähemmälle. Mutta yrittänyttä ei laiteta. Jos et veikkaa, et voi voittaa, sanottiin Veikkauksen mainoksessakin joskus kun olin pieni. Silloin oikea ratkaisu on lakikirjabingo!

Käytännössä lakikirjabingo toimii siten, että kun kysymys tai oikeustapauksen tapausselostus on luettu, alkaa valtava lakikirjan plärääminen. Korvaamaton apu tässä on lakikirjan takaosassa oleva asiahakemisto. Esimerkiksi maa-, vesi- ja ympäristöoikeuden tentissä kysymyksen koskiessa ympäristölupia, pääsee usein jo sanan ”ympäristölupa” kanssa hakemistossa pitkälle. Lakikirjassa valmiina olevat viitteet auttavat myös paljon.

Lakikirjojen kanssa on kuitenkin oltava tarkkana. Tenteissä sallittuja lakiteoksia ovat Talentumin ja Editan toimittamat kirjat. Talentumin kirjoissa on kolme osaa, Editan kirjoissa kaksi. Lakikirjojen kanniskelu on suosittua kuntoilua tenttipäivinä, ja jos haluaa säästää kantamisessa eikä ota koko kirjasettiä mukaan, on oltava äärimmäisen tarkkana, että mukana on varmasti kaikki tarvittavat säädökset. On hienoa huomata tenttikysymykseen vastaamiseen tarvittavan jotakin lakia, joka onkin juuri siinä kirjassa, jota ei viitsinyt ottaa mukaan. Siinähän sitten on loistava tilaisuus kehittää ihan omaa oikeutta.

Jos kuitenkin kaikki tarvittava on mukana (eli valitettavan usein koko setti), on tentissä viisi tuntia aikaa etsiä se oikea vastaus. Mikäli kysymysten suhteen on pihalla kuin lumiukko, on siis melkoinen kiire. Lakikirjaa lueskelemassa saattaa kuitenkin päästä asian jäljille, ja perusasioiden osaaminen auttaa jo valtavasti hahmottamaan sitä, mistä ylipäänsä kannattaa haravoida. Sitten vain pykäläviittauksia vastauspaperi täyteen ja toivomaan ihmettä!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää