Helsingin Sanomissa oli 19.12. erinomainen artikkeli opiskelijoiden työteosta. En hetkeen muista nähneeni sellaista kirjoitusta valtakunnallisessa mediassa, jossa todettaisiin työteon opintojen aikana olevan hyväksi. Huomattavaa tässä on myös se, että kyse ei ole yleisönosastokirjoituksesta.

Artikkeli käsitteli tutkimusta, jossa vertailtiin eri Euroopan maiden korkeakouluopiskelijoiden sijoittumista oman alansa työtehtäviin valmistumisen jälkeen. Suomalaisopiskelijat sijoittuivat vertailussa hyvin. Suomalaiset korkeakoulutetut päätyvät siis eurooppalaista keskiarvoa nopeammin oman alansa töihin. Tämä huolimatta siitä, että opinnot aloitetaan keskimääräistä iäkkäämpänä.

Tutkimuksessa on huomionarvioista lisäksi se, että opiskeluaikaisesta työkokemuksesta on hyötyä erityisesti sellaisilla aloilla, joilla voi jo opiskeluaikana tehdä omaan alaan liittyviä töitä. Oikeustiede on juuri tällainen ala. Lisäksi artikkelissa todettiin, ettei oman alan töiden tekeminen edes hidasta valmistumista niin paljon kuin yleisesti kuvitellaan. Ainakin omalla kohdallani allekirjoitan tämän, sillä en uskoisi opiskelevani kovinkaan paljon nopeammin, vaikken olisi töissä.

Oikeustieteen opiskelijoiden keskuudessa opiskelujen aikainen työnteko on erittäin yleistä. Opintojen joustavuus mahdollistaa helposti työskentelyn, ja toisaalta etenkin pääkaupunkiseudulla on paljon työpaikkoja oikeustieteen opiskelijoille. En ole koskaan kuullut keneltäkään valmistuneelta, ettei opiskeluaikana olisi kannattanut käydä töissä.

Olen itse ollut opintojen ohessa töissä käytännössä koko opiskeluajan, joskaan en suinkaan aina oman alan töissä, enkä lainkaan kadu. Töissäkäynti on tärkeää ensinnäkin työkokemuksen kannalta. Töissä myös oppii todella, todella paljon. Alan tehtäviä ei tietenkään voi tehdä ilman substanssiosaamista, mutta kerran tenttiin luetut asiat unohtuvat nopeasti, jos niitä ei pääse pyörittelemään käytännössä.

Toinen painava argumentti työnteon puolesta on puhtaasti taloudellinen. Opintotuella ei varsinkaan pääkaupunkiseudulla elä kovin leveästi, ja töissäkäynti kohentaa omaa taloutta mukavasti. Monelle työskentely opintojen ohessa on taloudellinen pakko.

Kolmanneksi, töistä saa opiskeluun vastapainoa. Kirjojen pänttääminen on pitemmän päälle puuduttavaa (tämän huomaa kyllä jo pääsykokeisiin lukiessa), ja vaikka harrastuksia olisikin paljon, tuo myös työ vaihtelua arkeen, niin kornilta kuin se kuulostaakin. Tietenkin se edellyttää sitä, että pitää työstään.

Alan työkokemus on vastavalmistuneelle lakimielle valttikortti työnhaussa. En tietenkään tarkoita, että kaikkien tulisi raataa niska limassa koko opiskeluaika, vaan jokainen tekee opiskeluaikanaan niin kuin parhaakseen kokee. Jos haluaa rentoilla vuoden, se kannattaa tehdä opiskellessa, eikä sitten kun työelämä on jo imaissut mukaansa.

Töitä kuitenkin kannattaa tehdä jonkin verran, sillä opiskeluaikaa riittää silti muuhunkin. Jos samaan lakimiestehtävään hakee kaksi tuoretta oikeustieteen maisteria: 22-vuotias kolmessa vuodessa maisteriksi valmistunut, joka on täysin työkokemusta vailla sekä 26-vuotias kuudessa vuodessa opiskellut, jolla on alan työkokemusta, työpaikka menee hyvin suurella todennäköisyydellä kokeneemmalle.

Kumman itse palkkaisit?

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää