Helsingin Sanomissa oli 19.12. erinomainen artikkeli opiskelijoiden työteosta. En hetkeen muista nähneeni sellaista kirjoitusta valtakunnallisessa mediassa, jossa todettaisiin työteon opintojen aikana olevan hyväksi. Huomattavaa tässä on myös se, että kyse ei ole yleisönosastokirjoituksesta.

Artikkeli käsitteli tutkimusta, jossa vertailtiin eri Euroopan maiden korkeakouluopiskelijoiden sijoittumista oman alansa työtehtäviin valmistumisen jälkeen. Suomalaisopiskelijat sijoittuivat vertailussa hyvin. Suomalaiset korkeakoulutetut päätyvät siis eurooppalaista keskiarvoa nopeammin oman alansa töihin. Tämä huolimatta siitä, että opinnot aloitetaan keskimääräistä iäkkäämpänä.

Tutkimuksessa on huomionarvioista lisäksi se, että opiskeluaikaisesta työkokemuksesta on hyötyä erityisesti sellaisilla aloilla, joilla voi jo opiskeluaikana tehdä omaan alaan liittyviä töitä. Oikeustiede on juuri tällainen ala. Lisäksi artikkelissa todettiin, ettei oman alan töiden tekeminen edes hidasta valmistumista niin paljon kuin yleisesti kuvitellaan. Ainakin omalla kohdallani allekirjoitan tämän, sillä en uskoisi opiskelevani kovinkaan paljon nopeammin, vaikken olisi töissä.

Oikeustieteen opiskelijoiden keskuudessa opiskelujen aikainen työnteko on erittäin yleistä. Opintojen joustavuus mahdollistaa helposti työskentelyn, ja toisaalta etenkin pääkaupunkiseudulla on paljon työpaikkoja oikeustieteen opiskelijoille. En ole koskaan kuullut keneltäkään valmistuneelta, ettei opiskeluaikana olisi kannattanut käydä töissä.

Olen itse ollut opintojen ohessa töissä käytännössä koko opiskeluajan, joskaan en suinkaan aina oman alan töissä, enkä lainkaan kadu. Töissäkäynti on tärkeää ensinnäkin työkokemuksen kannalta. Töissä myös oppii todella, todella paljon. Alan tehtäviä ei tietenkään voi tehdä ilman substanssiosaamista, mutta kerran tenttiin luetut asiat unohtuvat nopeasti, jos niitä ei pääse pyörittelemään käytännössä.

Toinen painava argumentti työnteon puolesta on puhtaasti taloudellinen. Opintotuella ei varsinkaan pääkaupunkiseudulla elä kovin leveästi, ja töissäkäynti kohentaa omaa taloutta mukavasti. Monelle työskentely opintojen ohessa on taloudellinen pakko.

Kolmanneksi, töistä saa opiskeluun vastapainoa. Kirjojen pänttääminen on pitemmän päälle puuduttavaa (tämän huomaa kyllä jo pääsykokeisiin lukiessa), ja vaikka harrastuksia olisikin paljon, tuo myös työ vaihtelua arkeen, niin kornilta kuin se kuulostaakin. Tietenkin se edellyttää sitä, että pitää työstään.

Alan työkokemus on vastavalmistuneelle lakimielle valttikortti työnhaussa. En tietenkään tarkoita, että kaikkien tulisi raataa niska limassa koko opiskeluaika, vaan jokainen tekee opiskeluaikanaan niin kuin parhaakseen kokee. Jos haluaa rentoilla vuoden, se kannattaa tehdä opiskellessa, eikä sitten kun työelämä on jo imaissut mukaansa.

Töitä kuitenkin kannattaa tehdä jonkin verran, sillä opiskeluaikaa riittää silti muuhunkin. Jos samaan lakimiestehtävään hakee kaksi tuoretta oikeustieteen maisteria: 22-vuotias kolmessa vuodessa maisteriksi valmistunut, joka on täysin työkokemusta vailla sekä 26-vuotias kuudessa vuodessa opiskellut, jolla on alan työkokemusta, työpaikka menee hyvin suurella todennäköisyydellä kokeneemmalle.

Kumman itse palkkaisit?

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää