Tämä kirjoitus on tarkoitettu erityisesti kaikille niille oikeustieteelliseen pyrkijöille, jotka ovat ryhtymässä pääsykoeurakkaan toista tai useampaa kertaa.

Aina ei voi voittaa. Hyväksyttyjen rajan alle jääminen on useimmille melkoisen kova paikka. Joka vuosi valtaosa hakijoista joutuu pettymään, kun oma suoritus ei riittänytkään himoittuun opiskelupaikkaan. Jos töitä oli tehty tosissaan, on syytäkin olla pettynyt. Toisaalta aina on syytä myös katsoa peiliin. Mikäli viime keväänä pääsykokeisiin valmistautuminen ei ollut prioriteettilistan ensimmäisenä, ei ole mikään ihme, ettei saanut opiskelupaikkaa. Pelkkä haluaminen kun ei riitä, vaan töitäkin pitää tehdä.

Virheistä kuitenkin voi ja pitääkin oppia. Vaikka olisi lukenut kuinka paljon tahansa, mutta ei pääse sisään, on jossain mennyt jotain pieleen. Avainasemassa on siis oman viime kevään suorituksen analysointi. Mikä meni pieleen ja missä?

Voin kertoa omasta kokemuksestani esimerkin. Luin todella paljon, ja tein mielestäni hyvin ja jäsennellysti töitä. Silti jäin pisteen päähän, vaikka osasin kirjat hyvin. Jälkikäteen mietin omaa suoritustani ja oivalsin kaksi asiaa, jotka menivät pieleen. Ensinnäkin kokeessa oli uudentyyppinen aineistotehtävä, jollaista ei ollut aiempina vuosina ollut. Minulla meni kokeessa luvattoman paljon aikaa tämän tehtävän kanssa, ja tietysti muut tehtävät kärsivät siitä. Samoin tehtävä aiheutti tietynlaisen paniikin, kun se oli jotain uutta, odottamatonta ja aikaa vievää.

Toiseksi, kevään lukuprosessini meni sinänsä hyvin, mutta hieman överiksi. Laiminlöin hieman vapaapäiviä, ja poltin itseni loppuun. Kesäkuun alussa, kun lukemisen olisi pitänyt olla kiivaimmillaan, en enää jaksanutkaan lukea sataprosenttisella teholla. Tuntui välillä siltä, että sanat vain vilisevät kirjoissa, eikä keskittyminen todellakaan ollut parasta mahdollista.

Mitä sitten opin tästä? No, seuraavana keväänä jaksotin lukemiseni toisin, ja kunnioitin enemmän vapaapäiviä. Lukemisen pitää olla nousujohteista, eli kiihtyä loppua kohden. Omasta jaksamisesta pitää myös pitää paremmin huoli. Toisekseen, valmistauduin henkisesti paremmin siihen, että kokeessa voi olla mitä tahansa. Lisäksi kehitin vastausrutiiniani, ja myös tietynlainen luottamus omaan osaamiseen kasvoi. Lopputulos oli hyvä; luin itse asiassa jopa enemmän kuin edellisenä keväänä, jaksoin koko kevään hyvin ja koe meni nappiin.

Edellinen oli siis oma tarinani, eikä sitä voi yleistää. Tarinoita ja kokemuksia on yhtä monta kuin on pyrkijöitäkin. Aina omia virheitäkään ei ole helppoa tunnistaa. Kannattaa kuitenkin yrittää, sillä jos tosissaan haluaa opiskelemaan oikeustiedettä, virheet olisi pystyttävä eliminoimaan, ellei sitten halua tehdä pyrkimisestä itselleen jokavuotista harrastusta.

Uuden yrityksen kynnyksellä edellinen kevät voi tuntua ahdistavalta. Mitä jos nytkään ei onnistu? Mitä jos tekee jälleen samat virheet? Edellisestä pyrkimisestä ei kuitenkaan kannata tehdä peikkoa itselleen. Nyt voi aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä, tosin virheistään oppineena. Uudelleen pyrkimisessä on se hyvä puoli, että tietää mihin on ryhtymässä. Nyt on helppoa aloittaa oikeanlainen työskentely heti kirjat saatuaan, eikä hukata aikaa ihmettelyyn.

Vaikka kirjat ovatkin taas uudet, eikä lukuprosessi ole yhtään edellisvuotta kevyempi, on ”konkari” kuitenkin etulyöntiasemassa ensikertalaisiin nähden. Epäonnistuneen kevään kokemus ei ole mennyt kokonaan hukkaan, vaikka siltä saattaakin tuntua.

On myös syytä muistaa se, että se mikä ei tapa, vahvistaa. Tsemppiä kevään koitokseen!

Kannattaa muuten lueskella myös vanhoja blogikirjoituksiamme. Niissä on paljon sellaista asiaa, joka ei vanhene!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää