Tämä päivä on ollut pyrkijöille merkityksellinen kahdessa mielessä: Helsingin pääsykoekirjat ilmestyivät, ja hakuaika päättyi. Toivottavasti jokainen tänä keväänä oikikseen mielivä muisti hakea – nyt se on jo myöhäistä. Pääsykoekirjojen kanssa puolestaan ei ole vielä myöhäistä, päinvastoin, nyt on aika aloittaa täysillä.

”Täysillä lukeminen” on suhteellinen käsite. Kuinka monta kertaa kirjat pitää lukea, tai kuinka monta tuntia päivässä pitää lukea, ovat jokavuotisia ikuisuuskysymyksiä. Kumpaankaan ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Tärkeintä on, että tekee paljon töitä. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että 8 tuntia päivässä (tehokasta lukemista!) kuutena päivässä viikossa riittää. Kirjat taas kannattaa lukea niin monta kertaa kuin suinkin (keskittyneesti) ehtii.

Täsmennetäänpä vähäsen. Olennaista ei ole se, kuinka monta tuntia päivässä notkuu kirjojen parissa tai kuinka monta kertaa ne lukaisee nopeasti läpi. Olennaista on se, että tekee työnsä keskittyneesti. Mitä lukemiseen tulee, tämä tarkoittaa sitä, että keskittynyt lukeminen ei sisällä taukoja, ei edes lyhyitä. Hyvä metodi mielestäni on jaksottaa lukeminen noin tunnin mittaisuus keskittyneisiin lukujaksoihin, joiden välissä voi pitää lyhyen, 5-10 minuutin mittaisen tauon. Tämä taukohan ei luonnollisesti ole lukuaikaa.

Tiukka ja kurinalainen lukeminen edellyttää itsekuria ja keskittymistä. Jokaisella on tietenkin oma suosikkinsa lukupaikasta, mutta itsen suosin aikoinaan kirjaston lukusalia. Kotona on helposti liikaa virikkeitä, jotka vievät aikaa tehokkaalta lukemiselta. Telkkari, tietokone, päivän lehti – jopa siivous – alkaa kumman helposti kiinnostaa kirjoja enemmän. Kirjastossa näitä virikkeitä ei ole, ja tehokkaan kirjastopäivän jälkeen illalla voi hyvällä omallatunnolla viettää hieman vapaa-aikaakin.

Kirjastossa lukemiseen kuuluu myös se, että puolet lukusalipaikoista on oikikseen hakijoiden kansoittamia. Tätä ei kannata säikähtää, päinvastoin, siitä kannattaa hakea lisäpotkua omaan lukemiseen. Opiskelupaikat eivät kuitenkaan riitä kaikille, ja siksi pitää tehdä töitä kovemmin ja paremmin kuin muut. Sattuu kirjastossa kaikkea mieleenpainuvaakin. Itselleni jäi mieleen eräs iltapäivä, jolloin lukusalin ovesta ryntäsi sisään Ylen radiotoimittaja, joka halusi haastatella jotakuta yliopistoon pyrkivää. Toimittajan harmiksi hän sai osakseen vain hölmistyneitä katseita – kukaan ei tarttunut haastattelupyyntöön. Sitkeä toimittaja jäi joksikin aikaa päivystämään salin ulkopuolelle haastattelun toivossa, mutta hän joutui palaamaan tyhjin käsin.

Lukusaleja käyttävät myös muut kuin pääsykoepänttääjät, Pasilassa joka tiistai lukijoita viihdytti muuan herrasmies, jota itse kutsuin mielessäni ”jäätelömieheksi”. Tämä heppu ilmestyi joka tiistai kuin tyhjästä lukusaliin – ja aina samalle paikalle – mukanaan litran jäätelöpönikkä sekä puolentoista litran pullo Pepsi Maxia. Lukemisto jäätelön ja limpparin nauttimisen ohessa koostui useimmiten lääketieteellisistä julkaisuista, ei kuitenkaan Galenoksesta. :)

Mutta lukeepa sitten kirjastossa, kotona tai junassa, tämän kevään projektin laajuus on siis 841 sivua. Se on melko tarkkaan sama laajuus kuin viime vuoden kirjoissa; silloin vastaava luku oli 846 sivua. Tällaisiin sivumääriin saa myöhemmin tottua, kuten tästä tasan vuoden takaisesta kirjoituksestani käy ilmi.

Nyt kuitenkin valmistelujen pitäisi olla hoidettuna, ja itse lukuprosessi saa alkaa. Kaikille pyrkijöille yhteinen käsky on tästä päivästä alkaen:

Kirjat käteen, ota!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää