Tämä päivä on ollut pyrkijöille merkityksellinen kahdessa mielessä: Helsingin pääsykoekirjat ilmestyivät, ja hakuaika päättyi. Toivottavasti jokainen tänä keväänä oikikseen mielivä muisti hakea – nyt se on jo myöhäistä. Pääsykoekirjojen kanssa puolestaan ei ole vielä myöhäistä, päinvastoin, nyt on aika aloittaa täysillä.

”Täysillä lukeminen” on suhteellinen käsite. Kuinka monta kertaa kirjat pitää lukea, tai kuinka monta tuntia päivässä pitää lukea, ovat jokavuotisia ikuisuuskysymyksiä. Kumpaankaan ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Tärkeintä on, että tekee paljon töitä. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että 8 tuntia päivässä (tehokasta lukemista!) kuutena päivässä viikossa riittää. Kirjat taas kannattaa lukea niin monta kertaa kuin suinkin (keskittyneesti) ehtii.

Täsmennetäänpä vähäsen. Olennaista ei ole se, kuinka monta tuntia päivässä notkuu kirjojen parissa tai kuinka monta kertaa ne lukaisee nopeasti läpi. Olennaista on se, että tekee työnsä keskittyneesti. Mitä lukemiseen tulee, tämä tarkoittaa sitä, että keskittynyt lukeminen ei sisällä taukoja, ei edes lyhyitä. Hyvä metodi mielestäni on jaksottaa lukeminen noin tunnin mittaisuus keskittyneisiin lukujaksoihin, joiden välissä voi pitää lyhyen, 5-10 minuutin mittaisen tauon. Tämä taukohan ei luonnollisesti ole lukuaikaa.

Tiukka ja kurinalainen lukeminen edellyttää itsekuria ja keskittymistä. Jokaisella on tietenkin oma suosikkinsa lukupaikasta, mutta itsen suosin aikoinaan kirjaston lukusalia. Kotona on helposti liikaa virikkeitä, jotka vievät aikaa tehokkaalta lukemiselta. Telkkari, tietokone, päivän lehti – jopa siivous – alkaa kumman helposti kiinnostaa kirjoja enemmän. Kirjastossa näitä virikkeitä ei ole, ja tehokkaan kirjastopäivän jälkeen illalla voi hyvällä omallatunnolla viettää hieman vapaa-aikaakin.

Kirjastossa lukemiseen kuuluu myös se, että puolet lukusalipaikoista on oikikseen hakijoiden kansoittamia. Tätä ei kannata säikähtää, päinvastoin, siitä kannattaa hakea lisäpotkua omaan lukemiseen. Opiskelupaikat eivät kuitenkaan riitä kaikille, ja siksi pitää tehdä töitä kovemmin ja paremmin kuin muut. Sattuu kirjastossa kaikkea mieleenpainuvaakin. Itselleni jäi mieleen eräs iltapäivä, jolloin lukusalin ovesta ryntäsi sisään Ylen radiotoimittaja, joka halusi haastatella jotakuta yliopistoon pyrkivää. Toimittajan harmiksi hän sai osakseen vain hölmistyneitä katseita – kukaan ei tarttunut haastattelupyyntöön. Sitkeä toimittaja jäi joksikin aikaa päivystämään salin ulkopuolelle haastattelun toivossa, mutta hän joutui palaamaan tyhjin käsin.

Lukusaleja käyttävät myös muut kuin pääsykoepänttääjät, Pasilassa joka tiistai lukijoita viihdytti muuan herrasmies, jota itse kutsuin mielessäni ”jäätelömieheksi”. Tämä heppu ilmestyi joka tiistai kuin tyhjästä lukusaliin – ja aina samalle paikalle – mukanaan litran jäätelöpönikkä sekä puolentoista litran pullo Pepsi Maxia. Lukemisto jäätelön ja limpparin nauttimisen ohessa koostui useimmiten lääketieteellisistä julkaisuista, ei kuitenkaan Galenoksesta. :)

Mutta lukeepa sitten kirjastossa, kotona tai junassa, tämän kevään projektin laajuus on siis 841 sivua. Se on melko tarkkaan sama laajuus kuin viime vuoden kirjoissa; silloin vastaava luku oli 846 sivua. Tällaisiin sivumääriin saa myöhemmin tottua, kuten tästä tasan vuoden takaisesta kirjoituksestani käy ilmi.

Nyt kuitenkin valmistelujen pitäisi olla hoidettuna, ja itse lukuprosessi saa alkaa. Kaikille pyrkijöille yhteinen käsky on tästä päivästä alkaen:

Kirjat käteen, ota!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää