Kevät etenee ja pääsykoekirjat kuluvat pyrkijöiden käsissä. Kirjat eivät saisi olla enää koskemattomia, vaan kaikkien kirjojen aihepiirit pitäisivät olla jo tuttuja. Eihän niitä vielä kukaan ulkoa osaa, mutta esimerkiksi termin ositus liittyminen perhe- ja jäämistöoikeuteen pitäisi olla selvä.

Nyt kaikkien pyrkijöiden tulee keskittyä vain ja ainoastaan pääsykoekirjoihin. Tässä vaiheessa virtaa vielä varmasti riittää, mutta kevään edetessä lukeminen voi alkaa maistua puulta. Kirjojen lukeminen kerta toisensa jälkeen ei aina ole herkkua. Sen tietää jokainen pyrkijä, mutta erityisesti jokainen tiedekuntaan päässyt. Senpä vuoksi voinkin vain kannustaa kaikkia tarttumaan kirjaan yhä uudelleen ja uudelleen, vaikka paljon miellyttävämmälläkin tavalla kevään voisi viettää.

Kuten aiemminkin todettu, tiedekuntaan pääsevät sisään ne, jotka jaksavat tehdä eniten töitä. Nyt on se työnteon hetki. Kannattaa siis vain purra hammasta, ja pitää mielessä, että tämä pääsykoe on tämän kevään ainut projekti, eikä millään muulla ole merkitystä. Jos haluat tosissasi oikikseen, sinun pitää olla valmis uhraamaan koko kevät.

Pääsykokeisiin on aikaa alle kaksi kuukautta. Toisaalta aika voi tuntua loputtomalta, mutta se on lopulta hyvin lyhyt aika ihmisen elämässä. Elämä jatkuu pääsykokeen jälkeen, tai oikeastaan se vasta alkaa siitä.

***

Keskustelu oikeustieteellisen koulutuksen asemasta ja mahdollisesta uudesta yksiköstä nousee ajoittain esiin.  Tänä keväänä on jälleen esiintynyt kiivasta keskustelua Itä-Suomen yliopiston mahdollisuudesta saada oikeustieteen maisterin tutkinnonanto-oikeus. Viimeksi tämän päivän Helsingin Sanomissa (HS 16.4.) kolme lakimiestaustaista kansanedustajaa esitti, ettei perusteita tutkinnonanto-oikeudelle ole. Myös Lakimiesliitto, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sekä oikeustieteen opiskelijajärjestöt Helsingissä, Turussa ja Rovaniemellä ovat esittäneet vastustavansa ehdotusta.

Kirjoitin aiheesta jo joulukuussa lyhyesti. Uuden tiedekunnan perustaminen ei mielestäni ole järkevää, eikä varsinkaan aluepoliittisista syistä. Yliopistojen rahoituksen pieneneminen ja samanaikainen opetusyksikköjen hajauttaminen ei myöskään voine olla kannattava yhtälö. Jo nyt on esillä huolta opetuksen laadun turvaamisesta, mikä ei ainakaan helpotu, jos opetusta hajautetaan pienempiin yksiköihin. Yhtä kaikki, keskustelun etenemistä on mielenkiintoista seurata. Saapa nähdä, miten asiassa käy.

***

Kerrotaanpa omista kuulumisista sen verran, että tänä keväänä olen joutunut ottamaan etätarkkailijan aseman pääsykoeprojektin seuraamiseen. Olen tämän kevään vaihto-oppilaana Alankomaissa, joten läheisempi osallistuminen kurssien käytännön toimintaan on luonnollisesti hieman vaikeaa. :)

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoista karkeasti arvioituna noin puolet käy opintojensa aikana joko vaihto-oppilaana tai työharjoittelussa ulkomailla. Oikeustiede(kään) ei ole puhtaasti kansallinen tieteenala, vaan kansainvälisyydellä on alalla tärkeä asema. EU:n merkitys on tietenkin ollut omiaan vahvistamaan tätä suuntausta, mutta esimerkiksi yksityisoikeuden alalla pohjoismaiset oikeusjärjestelmät ovat olleet aina hyvin lähellä toisiaan.

Pyrin palaamaan tähän aihepiiriin vielä kevään edetessä, joten koko kevättä ei tässä blogissa vietetä puhtaasti pyrkiminen mielessä. Välillä on ihan hyvä miettiä, mitä haluaa tulevana opiskeluaikana tehdä, ja vaihtoon lähteminen on ehdottomasti harkitsemisen arvoista. Näihin haaveisiin ei kuitenkaan saa unohtua, ainakaan kovin pitkäksi aikaa! :)

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää