Kevät etenee ja pääsykoekirjat kuluvat pyrkijöiden käsissä. Kirjat eivät saisi olla enää koskemattomia, vaan kaikkien kirjojen aihepiirit pitäisivät olla jo tuttuja. Eihän niitä vielä kukaan ulkoa osaa, mutta esimerkiksi termin ositus liittyminen perhe- ja jäämistöoikeuteen pitäisi olla selvä.

Nyt kaikkien pyrkijöiden tulee keskittyä vain ja ainoastaan pääsykoekirjoihin. Tässä vaiheessa virtaa vielä varmasti riittää, mutta kevään edetessä lukeminen voi alkaa maistua puulta. Kirjojen lukeminen kerta toisensa jälkeen ei aina ole herkkua. Sen tietää jokainen pyrkijä, mutta erityisesti jokainen tiedekuntaan päässyt. Senpä vuoksi voinkin vain kannustaa kaikkia tarttumaan kirjaan yhä uudelleen ja uudelleen, vaikka paljon miellyttävämmälläkin tavalla kevään voisi viettää.

Kuten aiemminkin todettu, tiedekuntaan pääsevät sisään ne, jotka jaksavat tehdä eniten töitä. Nyt on se työnteon hetki. Kannattaa siis vain purra hammasta, ja pitää mielessä, että tämä pääsykoe on tämän kevään ainut projekti, eikä millään muulla ole merkitystä. Jos haluat tosissasi oikikseen, sinun pitää olla valmis uhraamaan koko kevät.

Pääsykokeisiin on aikaa alle kaksi kuukautta. Toisaalta aika voi tuntua loputtomalta, mutta se on lopulta hyvin lyhyt aika ihmisen elämässä. Elämä jatkuu pääsykokeen jälkeen, tai oikeastaan se vasta alkaa siitä.

***

Keskustelu oikeustieteellisen koulutuksen asemasta ja mahdollisesta uudesta yksiköstä nousee ajoittain esiin.  Tänä keväänä on jälleen esiintynyt kiivasta keskustelua Itä-Suomen yliopiston mahdollisuudesta saada oikeustieteen maisterin tutkinnonanto-oikeus. Viimeksi tämän päivän Helsingin Sanomissa (HS 16.4.) kolme lakimiestaustaista kansanedustajaa esitti, ettei perusteita tutkinnonanto-oikeudelle ole. Myös Lakimiesliitto, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sekä oikeustieteen opiskelijajärjestöt Helsingissä, Turussa ja Rovaniemellä ovat esittäneet vastustavansa ehdotusta.

Kirjoitin aiheesta jo joulukuussa lyhyesti. Uuden tiedekunnan perustaminen ei mielestäni ole järkevää, eikä varsinkaan aluepoliittisista syistä. Yliopistojen rahoituksen pieneneminen ja samanaikainen opetusyksikköjen hajauttaminen ei myöskään voine olla kannattava yhtälö. Jo nyt on esillä huolta opetuksen laadun turvaamisesta, mikä ei ainakaan helpotu, jos opetusta hajautetaan pienempiin yksiköihin. Yhtä kaikki, keskustelun etenemistä on mielenkiintoista seurata. Saapa nähdä, miten asiassa käy.

***

Kerrotaanpa omista kuulumisista sen verran, että tänä keväänä olen joutunut ottamaan etätarkkailijan aseman pääsykoeprojektin seuraamiseen. Olen tämän kevään vaihto-oppilaana Alankomaissa, joten läheisempi osallistuminen kurssien käytännön toimintaan on luonnollisesti hieman vaikeaa. :)

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoista karkeasti arvioituna noin puolet käy opintojensa aikana joko vaihto-oppilaana tai työharjoittelussa ulkomailla. Oikeustiede(kään) ei ole puhtaasti kansallinen tieteenala, vaan kansainvälisyydellä on alalla tärkeä asema. EU:n merkitys on tietenkin ollut omiaan vahvistamaan tätä suuntausta, mutta esimerkiksi yksityisoikeuden alalla pohjoismaiset oikeusjärjestelmät ovat olleet aina hyvin lähellä toisiaan.

Pyrin palaamaan tähän aihepiiriin vielä kevään edetessä, joten koko kevättä ei tässä blogissa vietetä puhtaasti pyrkiminen mielessä. Välillä on ihan hyvä miettiä, mitä haluaa tulevana opiskeluaikana tehdä, ja vaihtoon lähteminen on ehdottomasti harkitsemisen arvoista. Näihin haaveisiin ei kuitenkaan saa unohtua, ainakaan kovin pitkäksi aikaa! :)

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Stressaako? Huolehdi hyvinvoinnista

Pääsykokeen lähestyessä monilla saattaa olla stressaantunut fiilis useastakin eri syystä. Tämä on ymmärrettävää, sillä unelmien opiskelupaikan...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Muista kertaaminen!

Kertaaminen on avain onneen (lue: sisäänpääsyyn)! Oikiksen pääsykoeurakan ollessa kohta puolessa välissä on hyvä muistuttaa kertaamisen tärkeydestä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Millaista on opiskella oikiksessa?

Pääsykokeisiin päntätessä saattaa pienellä epätoivon hetkellä tulla miettineeksi, tuleeko oikiksessa opiskelu olemaan samanlaista yksityiskohtien ulkoa opettelua...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Mikä ihmeen Supertakuu?

Meillä on jo useampi vuosi takana Valmennuskeskuksen kurssien valmentajina ja ajattelimme, että olisi hyvä aika avata kokemuksiamme Turun Supertakuu-kurssista näin tuutorin näkökulmasta...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Juristin monipuoliset työmahdollisuudet

Yhteishaku 2020 lähestyy, mutta mietitkö vielä, mihin hakisit opiskelemaan? Harkitsetko kenties oikista, mutta mielikuvasi juristin ammatista perustuu lähinnä Suitsin ja Good Wifen...

Lue lisää